Posilňuje cievy, zlepšuje prietok krvi, chráni pred infarktom, znižuje tlak aj cholesterol. Túto lacnú zeleninu sa neoplatí podceňovať

Hlávkový šalát je na jar aj v lete súčasťou takmer každého zeleninového taniera, alebo aspoň vizuálnym spestrením našich pokrmov. Jeho hodnota je však väčšia ako len ozdobná, pretože obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok.

13.05.2024 06:00
špargľa, šalát Foto:
Ilustračné foto.
debata

Šalát objavili a kultivovali už starí Egypťania, využívali aj semená tejto zeleniny na výrobu olejov a neskôr ho spoznali aj Gréci a Rimania. V 18. storočí už bolo rozšírené jeho pestovanie po celej Európe. Dnes si môžeme vybrať z rôznych kultivarov hlávkového šalátu – cukrový, červenkastý, kučeravý, svetlozelený, alebo tzv. ľadový šalát.

Vitamínová bomba

„Ukrýva sa v ňom množstvo vitamínov – B1, B2, B6, B9, C, E, K a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny“ hovorí Mgr. Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

„Konzumácia šalátu nám môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilní náš imunitný systém, odstráni únavu, podporí okysličenie buniek, zabezpečí lepšie zužitkovanie bielkovín v našom organizme, posilní nervy a pre nízky obsah kalórií pomôže aj pri redukcii hmotnosti“, hovorí naša odborníčka na zdravú výživu. Čím je šalát tmavší, tým viac obsahuje antioxidantov a tie zabraňujú vzniku zápalových procesov.

Vplyva na zdravie

Vitamín C a betakarotén v šaláte chránia a posilňujú naše cievy, zlepšujú prietok krvi a tým zabraňujú vzniku infarktu. Draslík prítomný v hlávkovom šaláte znižuje krvný tlak a výhodný pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín má priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny HDL cholesterolu („dobrého cholesterolu“) a zároveň na zníženie hladiny LDL(„zlého cholesterolu“).

Je štúdiami preukázané, že zelená zelenina znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Odporúčaný je najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín, tiež obsahuje lactucaxantín – antidiabetický karotenoid, ktorý znižuje hladinu glukózy.

Pri rozrezaní šalátu je vidno bielu tekutinu, ktorá obsahuje lactucarium, látku, ktorá má relaxačné a spánok vyvolávajúce účinky podobné ako pri pôsobení ópia. Nemusíte sa však báť vedľajších účinkov.

V šaláte sa nachádza aj látka nazývaná zeaxantín, ide o antioxidant, ktorý zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. V kombinácii s luteínom, ktorý je v ňom tiež prítomný, znižuje vznik katarakty – sivého zákalu.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

debata chyba
Viac na túto tému: #tlak #srdce #cievy #hlávkový šalát #šalát