23 kusov týchto orieškov denne dodá veľmi dôležitý vitamín a pomôže aj očiam seniorov

Nie je žiadnym tajomstvom, že zrak sa s pribúdajúcim vekom zhoršuje, či už je to genetické alebo ovplyvnené každodennými aktivitami, prácou alebo životným štýlom. Udržať si ostrý zrak je dôležité, ak si chcete udržať aktívny životný štýl.

13.03.2024 06:00
makula, makulárna degenerácia, senior, oči,... Foto:
To, či trpíte makulárnou degeneráciou, je možné skontrolovať s pomocou tzv. Amslerovej mriežky.
debata (2)

Kalifornský očný špecialista Barry Leonard z kliniky Dr Barry Leonard and Associates, ktorý úzko spolupracuje so seniormi, uviedol 8 tipov, ako si udržať zdravie očí až do vysokého veku.

1. Jedzte zdravé potraviny

Konzumácia potravín bohatých na vitamín C (kivi, jahody, červená paprika, papája a pomaranče), ako aj potravín bohatých na antioxidanty, betakarotén a luteín (sladké zemiaky, mrkva, špenát, tekvica, brokolica a kel) môžu znížiť riziko vekom podmienenej degenerácie očnej makuly (centrálna časť sietnice -žltá škvrna).

Najznámejšia zelenina pre zdravé oči – mrakva má podľa očnej kliniky Vesely vysoký obsah betakaroténu, z ktorého si telo dokáže vyrobiť vitamín A. Chráni pred očnými infekciami a ďalšími ochoreniami oka. Lepšie sa vstrebáva, keď mrkvu postrúhate do šalátu alebo krátko sparíte. A nezabudnite pridať kvapku oleja, odporúča .

Mandle sú podľa kliniky bohaté na vitamín E, ktorý chráni tkanivá v oku pred oxidačným stresom a je prevenciou sivého zákalu i degenerácie makuly. Denne by ste mali prijať 15 mg tohto vitamínu. Keď zjete 23 mandlí, máte zabezpečenú polovicu odporúčanej dennej dávky. Pridajte ich do raňajkových cereálií alebo zobkajte večer pri telke.

Kučeravý kel. Právom patrí medzi superpotraviny. Nachádzajú sa v ňom všetky živiny, ktoré potrebujú oči. Napríklad stogramová porcia má viac luteínu (11,4 mg), ako je odporúčaná denná dávka (10 mg). Najlepšie ho využijete, keď listy podusíte na olivovom oleji.

Pre zdravie očí sú ideálne morské ryby, pretože majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín omega-3. Tie sú dôležité hlavne pre sietnicu a pomáhajú prechádzať syndrómu suchého oka. Priaznivé účinky rýb sa však prejavia len vtedy, keď ich zaradíte do jedálneho lístka aspoň trikrát do týždňa.

Mlieko a výrobky z mlieka obsahujú veľa vitamínu A a zinku. Táto kombinácia je veľmi dôležitá, pretože zinok pomáha dopraviť vitamín A z pečene až k očiam. Tento dôležitý minerál potrebuje rohovka – priehľadná predná časť oka, i cievovka – vrstva za sietnicou.

Vaječný žĺtok je pre oči priam balzam. Obsahuje vitamín A, luteín, zeaxantín a zinok v koncentrovanej forme. Vitamín A chráni rohovku, antioxidanty luteín a zeaxantín sú výbornou prevenciou sivého zákalu a degenerácie makuly. Zinok je dôležitý pre sietnicu a nočné videnie. Do šalátu si pokrájajte vajce natvrdo alebo si urobte vajíčkový sendvič.

Pomaranče i ostatné citrusy, kivi, ako aj mnohé druhy zeleniny, napríklad paprika, sú výborný zdroj vitamínu C, ktorý udržiava zdravé cievy v oku. V kombinácii s vitamínom E a ďalšími živinami chráni pred sivým zákalom aj pred degeneráciou makuly v dôsledku starnutia.

2. Chráňte si oči pred slnkom

Všetci potrebujeme vitamín D zo slnka. Pri vystavení slnečnému žiareniu si však musíte chrániť oči. Priame slnečné svetlo môže poškodiť vaše oči, spôsobiť rôzne druhy rakoviny a ďalšie zdravotné problémy. Vždy si vezmite slnečné okuliare, aby ste znížili množstvo priameho slnečného žiarenia, ktorému sú vaše oči vystavené. Tým sa znížia riziká a pomôže vám to lepšie vidieť. A ak nosíte dioptrické okuliare, zvážte ochranu očí párom dioptrických slnečných okuliarov. Takto si nemusíte vyberať medzi jasným videním a ochranou očí pred slnkom.

3. Noste dioptrické okuliare

Dioptrické okuliare a kontaktné šošovky vám lekár predpísal preto, že ich potrebujete. Či už ste blízko- alebo ďalekozrakí, vždy by ste mali nosiť dioptrické okuliare na slnku aj mimo neho. Nielenže vám pomôžu vidieť, ale znížia únavu očí. Kedykoľvek ich nemáte na očiach, vaše oči sa oveľa ťažšie sústreďujú. Toto dodatočné namáhanie očí môže unaviť oči a môže viesť k ďalším problémom so zrakom.

Máte stále rozmazané videnie napriek tomu, že nosíte dioptrické okuliare? Možno budete potrebovať silnejšie dioptrie. Objednajte sa na očné vyšetrenie u optometristu, aby ste zistili, prečo je váš zrak rozmazaný.

4. Naplánujte si pravidelné očné vyšetrenia

Starnutie je súčasťou života a nie je nezvyčajné, že budete potrebovať dioptrické okuliare. Ale pokiaľ ide o starostlivosť o oči seniorov, väčšina ľudí si neuvedomí, že potrebujú okuliare, kým sa ich zrak výrazne nezhorší.

Jedným z najlepších spôsobov, ako si udržať zdravie očí, je naplánovať si pravidelné ročné očné vyšetrenia. Takto máte oveľa väčšiu šancu odhaliť potenciálne problémy s očami.Optome­trista vám môže skontrolovať bežné očné problémy súvisiace so starnutím, ako je sivý zákal, makulárna degenerácia, glaukóm a iné degeneratívne ochorenia oka. Mnoho ľudí nevie, že očné vyšetrenie môže odhaliť aj nástup iných všeobecných zdravotných problémov, ako je cukrovka, hypertenzia a vysoký cholesterol.

Všetci dospelí so zdravými očami by mali absolvovať každoročné očné vyšetrenie. Ak máte ochorenie oka, ktoré si vyžaduje sledovanie, mali by ste si naplánovať očné vyšetrenia častejšie.

Dostatok svetla

Naše oči potrebujú svetlo na spracovanie toho, čo vidíme. Ak vo vnútri veľa pozeráte televíziu alebo čítate, snažte sa udržiavať interiéry dobre osvetlené. To pomôže vašim očiam sústrediť sa a výrazne zníži únavu očí.

6. Dajte svojim očiam prestávku

Ak veľa pozeráte televíziu alebo pracujete na počítači, pridajte do svojej rutiny časté prestávky. Odporúčame, aby ste si každých 20 minút urobili 20–30 sekundovú prestávku. To dá vašim očiam príležitosť relaxovať.

7. Cvičenie

Môže sa zdať zvláštne, že beh alebo cvičenie na rotopede môže zlepšiť váš zrak – ale je to tak. Cvičenie zlepšuje krvný obeh a je jedným z tipov na starostlivosť o oči, o ktorých mnohí neuvažujú. Zlepšený prietok krvi zvýši množstvo kyslíka, ktorý cirkuluje vo vašom tele – vrátane vašich očí – čo môže zlepšiť kvalitu vášho videnia a odstrániť toxíny z vášho krvného obehu. Akýkoľvek druh cvičenia je prospešný, keď starnete. Nemusí to byť namáhavé, preto sa nebojte primiešať chôdzu, jogu a iné ľahšie formy cvičenia.

8. Prestaňte fajčiť

Fajčenie ovplyvňuje nielen vaše pľúca, srdce a ďalšie orgány. Toxíny, ktorým sa fajčením vystavuje, môžu mať vplyv aj na vaše oči. Ak prestanete fajčiť, svoje zdravie výrazne zlepšíte viacerými spôsobmi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #oči #zrak #zdravie očí