Tieto veci zaručene fungujú na bolesti hlavy. Pozrite si, ktoré nápoje a potraviny môžu nahradiť lieky. Dokáže to aj káva s citrónom?

Aké látky môžu zabrániť bolesti hlavy a aké sú efektívne a účinné spôsoby, ako zatočiť s bolesťou aj vo vyššom veku?

18.02.2024 06:00
kava, pr Foto:
Ilustračné foto
debata

Aj keď bolesti hlavy majú rôzne príčiny, existuje viacero spôsobov ako ich im predchádať, zmierniť ich a ako si pomôcť v prípade, ak vás už hlava bolí.

Čo pomôže predísť bolesti hlavy

Dôkladná hydratácia: Starší ľudia často nepociťujú smäd, čo môže viesť k dehydratácii a tá spúšťa bolesti hlavy. Pravidelný príjem vody je veľmi dôležitý pre udržanie optimálnej hydratácie.

Zdravá výživa a pravidelný pohyb: Strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a obmedzenie príjmu nezdravých tukov a cukrov 'takisto môže znižovať riziko vzniku bolesti hlavy.

Obmedzenie stresu a úzkosti: Relaxačné techniky, ako je meditácia, hlboké dýchanie alebo joga, môžu pomôcť seniorom zmierniť emocionálny stres a minimalizovať výskyt bolesti hlavy.

Pravidelný spánok: Nedostatok spánku môže zhoršiť problémy s bolesťou hlavy.

Potraviny a nápoje, ktoré pomáhajú uľaviť pri bolestiach hlavy

Mnoho byliniek priaznivo vplýva na bolesť hlavy a tlmí ju podobným spôsobom ako tabletka. "Čaj z borievky je veľmi jednoduchý na prípravu a veľmi účinný na bolesť hlavy. Hrsť borievok rozpučte a zalej vriacou vodou, 8–10 minút lúhuj a ešte za tepla vypi, " píše portál Fitshaker.

Ak nemáte po ruke borievky, neváhajte siahnuť po lipe, ľubovníku, medovke, zázvore, medovke či ibišteku. Máte doma čerstvú bazalku? Prihoďte do čaju 2–3 lístky. "Aj bazalka má totiž priaznivý účinok na bolesti hlavy. Skvelá možnosť je aj čaj z oregána a majoránky, " uvádza spomínaný portál.

**====== Dôvody výskytu bolesti hlavy u starších ľudí ======

Zmeny v cirkulácii krvi: S vekom sa môže zmeniť cirkulácia krvi v mozgu, čo môže spôsobovať bolesti hlavy.

Nízky príjem tekutín: Starší ľudia často nepociťujú smäd, čo vedie k dehydratácii a následným bolestiam hlavy.

Zdravotné problémy: Chronické zdravotné problémy ako artritída, hypertenzia alebo cukrovka takisto zvyšujú riziko výskytu bolesti hlavy u starších ľudí.

Účinky liekov a ich interakcie: Seniori často užívajú viac liekov, čo môže viesť k ich vedľajším účinkom, vrátane bolesti hlavy.

Znížená elasticita ciev: S vekom sa cievy stávajú menej pružnými, čo môže spôsobiť zhoršenú reguláciu krvného tlaku a viesť k bolestiam hlavy.

Hormonálne zmeny: Hormonálne zemny spojené so starnutím môžu ovplyvniť chemické procesy v mozgu a zvýšiť náchylnosť k bolestiam hlavy.

Zhoršený spánok: Starší ľudia môžu mať problémy so spaním, čo môže spôsobiť časté výskyty bolesti hlavy.

Zmeny v postoji a svalové napätie: Zmeny v postoji a svalové napätie spojené so starnutím môžu viesť k bolestiam hlavy, najmä v krku a ramenách.

Praktické rady pre rýchle a efektívne zmiernenie bolesti hlavy:

Studené obklady: Aplikácia studených obkladov na čelo alebo krk môže pomôcť zmierniť alebo uspokojiť bolesť.

Masáž krku a ramien: Jemná masáž krku a ramien môže uvoľniť napätie svalov a zmierniť bolesť hlavy.Skvelou pomocou pri bolestiach hlavy je masáž krku, šije a čela francovkou, horúcimi obkladmi z byliniek alebo citrónovou šťavou. Toto však obvykle pomôže iba vtedy, ak je príčinou stres alebo stuhnutosť svalstva.

Zábal nôh: Bolesť hlavy môže prejsť po studenom zábale nôh, samozrejme, ak nejde o vážnejší zdravotný problém. Zabaľte si lýtka do studeného, ale nie ľadového obkladu, a prikryte sa dekou.

**Magnézium: " Pri bolestiach hlavy zo stresu pomáha magnézium (horčík), ktoré prispieva k správnej funkcii psychiky a k zníženiu únavy a vyčerpania.

**Dubová kôra: " Jej hlavnou účinnou látkou je salicin, ktorý sa v syntetickej forme objavuje aj v aspiríne. Keď ju zalejete horúcou vodou a precedíte, môžete ju piť ako čaj.

** Liečivé čaje: " Vyskúšajte čaj z vŕbovej kôry, ktorý je veľmi účinný na tlmenie bolesti. Uveďte pomaly do varu štvrť litra vody s jednou kopcovitou čajovou lyžičkou posekanej vŕbovej kôry. Tú by ste mali zohnať v každej lekárni. Potom odvar zložte z ohňa, nechajte päť minú lúhovať a sceďte. Pri bolestiach hlavy spôsobených nervozitou a stresom pomôže čaj z medovky lekárskej.

Konzumujte potraviny a nápoje s obsahom kofeínu: V prípade migrény môže kofeín pomôcť zmierniť bolesť hlavy tým, že rozšíri krvné cievy. Kofeín navyše dokáže blokovať tvorbu špeciálneho enzýmu, ktorý je zodpovedný za vznik bolesti. Overeným hoci nie veľmi vychýreným nápojom pri bolestiach hlavy je silná káva bez cukru s citrónovou šťavou. Vynechajte ju ale, ak môže byť príčinou vašich bolestí dehydratácia.

Oleje : Potieranie spánkov mätovým olejom môže mať rovnako dobrý účinok ako tabletka proti bolesti. Pri bolestiach hlavy vám urobí dobre eukalyptový olej, no vhodný je aj levanduľový, z citrónovej trávy, medovkový alebo rozmarínový.

Vyhnite sa hluku a svetlu : Prílišné svetlo a hluk môžu zhoršiť bolesť hlavy, preto sa snažte zostať v tichom a tmavšom prostredí.

Relaxačné techniky: Meditácia, hlboké dýchanie, jóga alebo progresívna relaxácia svalov môžu pomôcť uvoľniť napätie a zmierniť bolesť hlavy.

Užívanie liekov podľa pokynov lekára: Ak sa bolesť hlavy nezmierni pomocou domáceho liečenia, je dôležité konzultovať s lekárom a užívať lieky predpísané podľa jeho pokynov.

Vyhýbajte sa nestriedmemu pitiu alkoholu: Takmer všetky druhy alkoholických nápojov nakoniec prinesú bolesť hlavy, keď to preženieme. Mnohých ľudí rozbolí hlava už po 2 dcl vína.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #senior #migréna #bolesť hlavy