Sú lepšie ako vitamínové doplnky. 10 top potravín pre kĺby, ktoré vás zbavia bolesti a určite ich máte aj doma

Správna výživa sa nesmie pri ochoreniach a bolestiach kĺbov podceňovať a zohráva dôležitú úlohu aj v prevencii. Vhodne zvolené potraviny a pohyb pomáhajú najmä pri problémoch s artritídou a ďalšími zápalovými ochoreniami.

17.02.2024 06:00
uzi Foto:
Ilustračná fotka.
debata (2)

Dôležitou súčasťou zdravej stravy pre kĺby sú potraviny bohaté na protizápalové zložky. Ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a potraviny obsahujúce omega-3 mastné kyseliny môžu pomôcť znížiť zápal v tele a posilniť imunitný systém. Jahody a maliny, spolu s brokolicou a špenátom, sú len niektoré z potravín, ktoré môžu byť prospešné pre zdravie kĺbov.

Najlepšie potraviny podporujúce zdravie kĺbov

1. Losos: Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové účinky a prispievajú k zdraviu kĺbov.

2. Brokolica: Bohatá na vitamín C a ďalšie antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť kĺby pred zápalom a udržiavajú ich zdravé.

3. Jahody: Obsahujú značné množstvo antioxidantov a vitamínu C, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalu v kĺboch.

4. Mrkva: Obsahuje beta-karotén a vitamín A, ktoré sú dôležité pre zdravie kĺbov a chrániacu ich schopnosť.

5. Listové zeleniny (špenát, kel): Obsahujú vitamín K, ktorý pomáha udržiavať silné a zdravé kosti a kĺby.

6.Orechy: Obsahujú omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať zápal v kĺboch.

7. Ľanové semienka: Obsahujú alfa-linolenovú kyselinu, ktorá sa v tele premieňa na omega-3 mastné kyseliny, a tak podporuje zdravie kĺbov.

8. Kurkuma: Obsahuje zlúčeniny nazývané kurkumíny, ktoré majú silné protizápalové účinky a môžu pomôcť zmierniť bolesť kĺbov.

9. Olivový olej: Obsahuje zdravé tuky, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele a podporiť zdravie kĺbov.

10. Sója: Obsahuje izoflavóny, ktoré majú protizápalové účinky a môžu pomôcť chrániť kĺby pred degeneratívnymi ochoreniami.

Dôležitá je hydratácia a pohyb

Rovnako dôležitá je aj dostatočná hydratácia. Pitie dostatočného množstva vody je nevyhnutné pre udržanie správnej funkcie kĺbov. hodnou alternatívou môžu byť aj nízkokalorické nápoje, ako je bylinkový čaj alebo voda s plátkami citrusových plodov.

uzi Čítajte viac 10 dôležitých informácií, ktoré by mal vedieť každý senior, a ktoré zachránia peňaženku, zdravie aj povesť

Avšak, k starostlivosti o kĺby patrí aj pravidelná fyzická aktivita. Chôdza, plávanie, tai chi a cvičenia na rovnováhu, môžu udržať kĺby pružné, silné a flexibilné. Sú nielen šetrné kĺbom, ale tiež posilňujú svaly, zlepšujú koordináciu a podporujú rovnováhu.

Aký pohyb podporuje zdravie kĺbov

Chôdza: Jednoduchá, no efektívna forma cvičenia, ktorá posilňuje nohy a udržuje kĺby pohyblivé. Odporúča sa aspoň 30 minút chôdze denne.

Plávanie: Predstavuje vynikajúci pohyb, pretože voda poskytuje odpor a podporuje svaly a kĺby bez veľkého tlaku. 20–30 minút plávania 2–3 krát týždenne môže výrazne prispieť k zdraviu kĺbov.

Tai Chi: Tradičná čínska forma cvičenia, ktorá kombinuje plynulé pohyby s hlbokým dýchaním a relaxáciou. Tai chi podporuje rovnováhu a flexibilitu kĺbov.

Cvičenia na rovnováhu: Zlepšujú rovnováhu a stabilitu, čím pomáhajú predchádzať pádom a zraneniam. Rôzne cviky, ako je státie na jednej nohe, by malo byť zaradené do cvičebného režimu.

Dôležitá je samozrejme konzultácia s lekárom. Táto odborná pomoc môže identifikovať individuálne potreby a problémy a vypracovať personalizovaný plán na liečbu bolesti a starostlivosti o kĺby.

dôchodkyne, seniori, matka, dcéra, dôchodkyňa Čítajte viac Majú priniesť zdravie, šťastie, lásku alebo peniaze. Na čo si ale dať pozor, kým tieto zázraky kúpite

Celkovým cieľom je zabezpečiť, aby seniori mohli žiť aktívny a zdravý život aj v pokročilom veku. Starostlivosť o kĺby a ich zdravie nie je len o liečbe, ale aj o prevencii a podpore zdravého životného štýlu. S vhodnou stravou, pravidelnou fyzickou aktivitou a odborným vedením môžu seniori dosiahnuť dlhodobé zdravie kĺbov a zlepšiť celkovú kvalitu svojho života.

Kombinácia týchto prvkov – vyvážená strava, pravidelná fyzická aktivita a odborné poradenstvo – môže naozaj prispieť k zdraviu a pohodliu seniorov. Je dôležité, aby sa starali o svoje kĺby, pretože ich zdravie má vplyv na schopnosť vykonávať každodenné činnosti a užívať si život naplno.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravie #pohyb #seniori #kĺby