Takto vám priatelia predĺžia život

Sociálna izolácia vraj súvisí s dlhovekosťou. Vedci tvrdia, že osamelí ľudia si nechtiac skracujú dĺžku života.

07.03.2019 06:00
staroba, starci, dôchodca, starý, tanec, senior Foto:
Odborníci sa domnievajú, že priatelia pomáhajú seniorom viesť plnohodnotný život.
debata

Viac priateľov, lepšie vyhliadky

Nedávno zverejnili prieskum, v ktorom skúmali vplyv samoty na predčasné úmrtie a tiež následky kvalitného spoločenského života na dlhovekosť. Výskum sa podľa portálu webmd.com realizoval po dobu desiatich rokov na vzorke 1500 ľudí. Výsledky skúmania príjemne prekvapili. Ľudia, ktorí mali veľkú sieť priateľov, boli vystavení až o 22 % nižšiemu riziku predčasného úmrtia, než ľudia s osamelým životom.

S pribúdajúcimi rokmi majú ľudia tendenciu vyčleňovať sa zo spoločnosti. Tvrdia, že chcú mať pokoj, túžia po oddychu a nerušenej starobe. V prípade, že si vyberú predsa nejakých priateľov, tak sa sústreďujú na tých, ktorých majú radi.

Kamarátstvo viac ako rodina?

Odborníci sa domnievajú, že priatelia pomáhajú seniorom viesť plnohodnotný život. Takéto vzťahy sú totiž založené na vzájomnej dôvere. U ľudí vo vyššom veku, ktorí majú dostatok priateľov, sa podľa výskumov objavuje menší výskyt depresií, zvyšuje sa pocit vlastnej hodnoty a sebadôvery.

Zaujímavé sú však aj výskumy týkajúce sa dĺžky života seniorov vo vzťahu k príbuzným a deťom. Jedna z výskumníčok Lynne Gilesová upozornila, že rodinné väzby sú síce dôležité, ale nemajú takmer žiaden vplyv na dĺžku života.

Miernejší priebeh rakoviny

Ďalší výskum prichádza takisto s odvážnymi tvrdeniami. Odborníci sa domnievajú, že silná sociálna podpora môže mať vplyv na liečbu rakoviny vaječníkov. U žien s týmto druhom nádorového ochorenia sa znižoval výskyt agresívnych látok, ktoré ovplyvňujú vznik rakoviny. Niektoré ženy mali dokonca o čosi lepší priebeh chemoterapie, než tie, ktoré viedli osamelý život.

Podobné výsledky sa objavili aj v súvislosti s rakovinou prsníka. Podľa profesora psychológie univerzity v Pittsburgu Sheldona Cohena silná sociálna podpora pomáha starším ľuďom vyrovnať sa so stresom a dokonca získavajú väčšiu odolnosť voči chrípke. „Ľudia so sociálnou podporou majú menej kardiovaskulárnych a imunitných problémov a nižšie hladiny stresového hormónu kortizolu," hovorí Cohen pre spomínaný portál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #priatelia #samota #dĺžka života