Sex u seniorov? Žiadne tabu

Intímne chvíle strávené s partnerom sú bežnou súčasťou života aj ľudí starších ako 55 rokov. Len treba vedieť, ako na to.

14.02.2019 11:00
staroba, starci, dôchodca, starý, tanec, senior Foto:
Každý pohyb vo vyššou veku je preto liekom aj na sexuálne problémy.
debata

Aktivita u žien

Po období menopauzy dochádza v ženskom tele k výraznému poklesu ženského pohlavného hormónu estrogénu. Tento hormón sa v mladom veku podieľa na rozvoji typických ženských pohlavných znakov, neskôr v dospelosti ovplyvňuje rozloženie podkožného tuku v organizme a správne fungovanie pohlavných orgánov. Vplýva na menštruáciu a tehotenstvo. Ak jeho produkcia poklesne, dochádza k ovplyvňovaniu reakcií nežnejšej polovičky ľudstva na pohlavnú stimuláciu. V tomto štádiu sa odporúča zvýšiť spotrebu lubrikačných gélov na zabezpečenie bezbolestného sexuálneho styku.

A čo chlapi?

Ženy v tom nie sú samé. Podobne aj muži trpia vo vyššom veku hormonálnou nerovnováhou. V ich prípade však ide o pokles tvorby mužského pohlavného hormónu testosterónu, ktorý dodáva mužskému telu silu, energiu a v neposlednom rade aj chuť na sex. Hladinu testosterónu je možné udržiavať pravidelným pohybom a konzumáciou potravín bohatých na vitamín D a stopový prvok zinok. Okrem hormonálnych výkyvov sa starší muži trápia poruchami erekcie. Erektilná dysfunkcia sa stáva bežnou, ale liečiteľnou súčasťou života. Ak nastanú ťažkosti v tejto oblasti, je potrebné vyhľadať odborníka, ktorý vám predpíše lieky na udržanie pevnej erekcie.

Dajte si načas

S pribúdajúcimi rokmi klesá u mužov i žien schopnosť rýchlo reagovať na sexuálne podnety. Zjednodušené povedané, staršie páry potrebujú na navodenie intímnej atmosféry omnoho viac času. Povestnej iskre, ktorá popoženie dvojicu k milovaniu, je treba trochu pomôcť. Seniori by si pre lepšie povzbudenie libida mali plánovať sexuálne aktivity a hovoriť o nich počas dňa. Takýmto spôsobom pomaly narastá túžba po sexe, ktorá môže v závere dňa vyvrcholiť do príjemných intímnych chvíľ.

Bez pochopenia to nejde

Pokiaľ sa nedokážete s partnerom pozhovárať o chúlostivých témach, milovanie môže byť v nedohľadne. Komunikujte, zdôverujte sa a hovorte o svojich pocitoch. Ak sa spojíte na duševnej a emocionálnej úrovni, potreba sexu výrazne stúpne. Rovnako sa netreba ostýchať rozprávať o sexuálnych problémoch, dysfunkciách či obavách. Svoje požiadavky nepresadzujte agresívne, ale s istou dávkou vcítenia sa do pocitov vašej polovičky.

Trochu pohybu a ide to ľahšie

S poklesom sexuálnej výkonnosti je spojená aj horšia fyzická a duševná kondícia. Chuť na sex a rôzne sexuálne dysfunkcie negatívne ovplyvňujú fajčenie, alkohol, stres, niektoré druhý liekov, choroby ako obezita či cukrovka. Každý pohyb vo vyššou veku je preto liekom aj na sexuálne problémy. Udržiavanie sa v kondícii pomáha zabezpečiť zdravú obehovú sústavu a s tým spojenú cirkuláciu krvi v telesných orgánoch. Prechádzky na čerstvom vzduchu povzbudzujú k vyšším výkonom, navodzujú pocity šťastia a pohody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #erektilná dysfunkcia #menopauza #seniori a sex