Keď samota neubližuje, ale pomáha

Osobné duševné útočisko. Aj takúto podobu môže mať samota pre niektorých seniorov. Nehľadajú v nej životný štýl, ale len kúsok času pre seba. Toto sú jej výhody.

16.01.2019 16:59
seniori, stará žena, babka Foto:
Medzi samotou a životom v spoločnosti je vhodné vytvoriť akúsi pomyselnú rovnováhu.
debata (1)

Dobite si baterky

Primerané množstvo samoty umožňuje seniorom udržiavať alebo zvyšovať úroveň tvorivosti, pomáha im riešiť stresové situácie a tento priestor je ideálny aj pre dobíjanie energetických zá­sob.

Starších ľudí väčšinou vyrušujú rôzne technológie, ktoré za čias ich mladosti vôbec neexistovali. Z tohto dôvodu si vytvárajú určité nárazníkové zóny, vďaka ktorým sa cítia v bezpečí, majú pocit istoty a bezpečia. Samota je u seniorov považovaná za nevýhodu. New York Times pred niekoľkými rokmi uviedol, že fyzické prejavy osamelosti sa spájajú s hypertenziou, zhoršením funkcií imunitného systému, depresiou a problémami so spánkom.

Obnovuje duševné aj fyzické sily

Medzi samotou a životom v spoločnosti je vhodné vytvoriť akúsi pomyselnú rovnováhu. Žiadna zo spomínanej dvojice by nemala byť v popredí. Ak sa tak stane, začínajú sa prejavovať negatívne vlastnosti samoty, alebo prílišnej socializácie. Samota pri správnom „dávkovaní“ poskytuje príležitosť na uzdravenie a obnovu psychických síl. Ďalšou jej výhodou je možnosť stráviť čas v pokoji, odpočinúť si pri dobrej knihe, počúvať hudbu, sledovať televíziu, alebo zostávať so svojimi myšlienkami. Tieto chvíle sú rovnako dôležité, ako prežívanie voľných chvíľ medzi inými ľuďmi.

Socializáciou proti demencii

Seniori majú s pribúdajúcim vekom dojem, že kvôli starobe klesá ich dôležitosť u rodinných príslušníkov, blízkych alebo priateľov. Táto fáza života je teda poznačená zvýšením pocitov neistoty a nespokojnosti. Spoločnosť v podobe blízkych, rodiny, ostatných seniorov pomáha ľuďom v staršom veku zvyšovať sebadôveru a budovať si pevnejšie sebavedomie. Socializácia má pozitívny vplyv aj na rozvoj duševného zdravia, fyzických, duševných síl a celkovej vitality.

Z fyziologického hľadiska je udržiavanie spoločenského života spojené z nižšou šancou rozvoja demencie. Štúdia publikovaná v časopise Public Health ukázala, že najmä staršie ženy, ktoré sa socializovali s ostatnými, znížili pravdepodobnosť výskytu uvedeného ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #samota