Staroba, to nie sú len starosti. Päť najväčších výhod vyššieho veku

Staroba, to nie sú len choroby, zábudlivosť, osamelosť... Dôchodkový vek má aj svoje výhody, na ktoré sa neraz pri vyratúvaní všetkých negatív zabúda. Ako nedávno v rozhovore pre Pravdu povedala psychologička Petra Brandoburová – málo sa zdôrazňujú pozitívne zisky, ktoré vyšší vek prináša. Naopak, viac sa hovorí o stratách a trápení.

01.12.2018 06:00
fotoaparát, seniori, dôchodca, fotograf Foto:
Seniori majú čas na rozvíjanie svojich koníčkov.
debata (13)

Tu je niekoľko najvýznamnejších výhod vyššieho veku.Samozrej­me,človek si ich najlepšie vychutná, keď mu slúži zdravie.

Čas

Žiadne povinnosti, okrem tých, ktoré si určíte sami. Žiaden budík, pevné termíny – rýchlo, lebo musím… Naopak, vychutnajte si čas pristaviť sa, prihovoriť, kdekoľvek a kedykoľvek sa vám zažiada. Máte čas sa rozhovory, knihy, filmy, prechádzky, výlety, vnúčatá, čokoľvek. Mať čas na uvedomenie si a prežitie prítomnosti vôbec nie je zanedbateľné.

Rešpekt

Na súťaž krásy už asi nepôjdete, ale zasa vaše vrásky vyvolávajú v okolí úctu. Drobné pozornosti ako uvoľnenie miesta v autobuse či v rade pred nejakým okienkom sú toho dôkazom. Aj vaše slovo má väčšiu váhu, obohatené o múdrosť desaťročí. Isteže, občas sa človek stretne aj s opačným prístupom, ide však o uhol pohľadu: budem smútiť, že je pohár poloprázdny, alebo sa tešiť z toho, že je poloplný?

Skúsenosti

Zažili ste dosť, aby ste vedeli rozlíšiť podstatné od nepodstatného. A dosť na to, aby ste poznali riešenie mnohých problémov a vedeli poradiť aj iným. Hovorí sa, že naše vedomosti sú nám nanič, ak ich nedokážeme odovzdať ďalej. V penzii máte na to ideálnu príležitosť. Vďaka vášmu veku budú mnohé odporúčania pôsobiť dôveryhodnejšie.

Výhody

Spoločnosť si seniorov váži. Aj keď by niekto možno polemizoval, do akej miery, predsa len časť výhod tu bez debaty je. Zľavnené vstupenky na rôzne kultúrne či športové podujatia, cestovanie vlakmi zadarmo, výlety za pár drobných – to všetko sú prejavy ocenenia a úcty k starším. A aj niektoré podujatia, určené pre seniorov – besedy či tanečné popoludnia je vstup zdarma.

Istý príjem

Niekedy to síce nie je bohviečo, ale predsa len je. Nech sa deje čokoľvek, viete, s čím môžete rátať a podľa toho si naplánovať mesačné výdavky. Pri dnešných možnostiach sa dá niekedy aj lacno nakúpiť (secondhandy, rôzne akcie v obchodoch) a pri využití početných seniorských zliav aj cestovať.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #seniori #psychológia