Čo robiť, keď sú sviatky radosti a pokoja skôr ťažkou skúškou

Pani Anne vlani zomrel manžel, na Mikuláša to bude akurát rok. „Práve som zháňala vnúčatám niečo do balíčkov, keď mi zavolali z nemocnice,“ spomína. Práve v tomto období sa jej teraz po roku to všetko intenzívne vracia. Cíti smútok, a bojí sa Vianoc, kedy to na ňu doľahne ešte viac.

23.11.2018 06:00
vdova, smútok, starosti Foto:
Nedodržiavajte tradície za každú cenu, robte to, na čo sa cítite, radia psychológovia.
debata

Prípadov ako jej sú tisíce. Mnohí stratili niekoho blízkeho, a v období, kedy sa z každej strany kladie do popredia najmä pokoj, radosť a rodina pospolu, sa cítia o to horšie.

„Cez výročia alebo sviatky budú vždy okamihy naplnené bolestnými spomienkami,“ hovorí Mária Jasenková z neziskovej organizácie Plamienok, ktorá sa okrem starostlivosti o nevyliečiteľne choré deti zaoberá aj terapiou po strate blízkeho.

Potvrdzuje, že najmä vianočné sviatky sú pre mnohých dňami veľkej bolesti z odlúčenia. „Bolesť sa vracia. Neznamená to ale, že sme tam, kde sme boli,“ pripomína s tým, že niekedy býva očakávanie bolesti horšie ako bolesť samotná.

Na uľahčenie ťažkých chvíľ odporúča urobiť si vopred plán, čo chce a čo nechce človek počas sviatkov zažiť či robiť. „Skúste si Vianoce naplánovať a zorganizovať trochu inak. Nikdy už nebudú také, ako bývali, vytvorte si novú tradíciu,“ približuje.

Za dcérou do zahraničia

Nevedomky sa jej radami riadi pani Mária, ktorá stratila manžela začiatkom tohto roka. Psychologické odporúčania neštudovala, počúva svoje vnútro. „Nechcem zostať sama v našom dome bez neho. Určite nie. Aj tak to bude ťažké, no tam by som to vôbec nezvládla,“ vysvetľuje. Riešenie našli spoločne s dcérou, ktorá pracuje v zahraničí. „Stále chodievala ona domov, teraz pôjdem ja tam. Neviem, čo nás čaká, aké to tam bude, ale v každom prípade to bude iné, a to mi vyhovuje,“ hovorí.

Mária Jasenková zdôrazňuje, že správny a nesprávny spôsob trávenia sviatkov neexistuje. „Niekomu vyhovujú staré tradície, inému zmena.“ Ak človek cíti, že potrebuje zmenu, a napriek tomu je nútený zostať doma, môže použiť iný servis, večerať v inej izbe, prípadne ignorovať tradície úplne. „Nebuďte fixovaní na to, čo sa má. Ak je takýto spôsob trávenia Vianoc pre vás veľmi bolestný, pozmeňte ho,“ radí.

Čo so sviatkami, nevie šesťdesiatnik Ivan, ktorý prišiel o manželku koncom leta a v domácnosti zostal sám so svojou staručkou mamou. „Doteraz bola manželka dušou všetkého, všetko zariadila, navarila, zorganizovala nákupy, návštevy detí a našich vnúčat… Teraz naozaj neviem, cítim sa tak bezradne,“ delí sa o pocity.

Doprajte si odpočinok

V brožúrke, ktorú pre smútiacich napísala Mária Jasenková s kolegami, je viacero podporných slov. „Uvedomte si, že to nebude ľahké a urobte to najlepšie, čo sa dá. Doprajte si odpočinok,“ odporúčajú napríklad.

Tiež je dobré požiadať o pomoc príbuzných alebo priateľov, napokon, kedy, keď nie v núdzi sa na nich môže človek spoľahnúť predovšetkým? Človek ich môže poprosiť o pomoc pri upratovaní bytu, nákupoch, a v prípade, ak sú tiež sami napríklad aj o to, či by nestrávili sviatky spoločne. Ak to, samozrejme, človeku vyhovuje.

„Smútok zo straty sa nedá definitívne prekonať , ale skúsenosti mnohých dávajú nádej, že je možné dospieť aj k radostnému prežívaniu Vianoc. Pokúste sa o túto nádej bojovať,“ odkazuje Mária Jasenková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #seniori #Vianoce #psychológia