Variť doma alebo si radšej nechať navariť?

Osamelo žijúcich seniorov, ktorí namiesto varenia uprednostňujú verejné stravovanie, pribúda. Neodrádzajú ich ani zvýšené poplatky. Stále sa im to oplatí viac, než keby si mali kupovať potraviny sami a míňať na to ešte aj energie. Mnohí sú tiež takí, ktorí variť nezvládajú. Nárok na obedy majú buď z obecných úradov, charít, či školských jedální.

03.11.2018 14:23
kuchárka, obed, stravovanie, jedáleň Foto:
Seniorov, ktorí uprednostňujú verejné stravovanie, pribúda.
debata (2)
Poplatky za jeden obed sa pohybujú od 80 centov po dve či tri eurá, závisí to od ponuky. Napríklad ak stravu zabezpečuje obec v zariadeniach, kde má penzista na výber z viacerých jedál, poplatok je vyšší. V školskej jedálni, kde majú aj seniori na obed to, čo deti, sa zasa platí menej, vyberať si však nemôžu.

„Stravujem sa takto už päť rokov, a vyhovuje mi to,“ hovorí pani Magdaléna z Detvy. Má výhodu, pretože býva hneď vedľa školy a do jedálne to má kúsok. Chodievajú aj s kamarátkou, čo berú ako príjemnú každodennú prechádzku. „Raz navaria lepšie, raz horšie. Nesťažujem si.“ Keď treba, dokáže si navariť aj sama. Ako však vraví, neoplatí sa jej to.

Zvýšený záujem o stravovanie v školských jedálňach zaznamenali v tomto školskom roku aj v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Ako informovala hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinatová, obedovať môžu seniori vo všetkých dúbravských základných školách, a to Pri kríži, Beňovského, Sokolíkova aj Nejedlého ulici, v Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na ulici K. Adlera. K dispozícii majú penzisti stravu aj v seniorských zariadeniach, a to v Domove jesene života na Hanulovej a v Domove Pri kríži, a tiež v Náruči záchrany Senior & Junior na Fedákovej.

Mestská časť seniorom na obedy prispieva, podľa výšky dôchodku. Dúbravčania s dôchodkom do 300 eur majú na jeden stravný lístok najvyšší príspevok, 1,50 eura, pri dôchodku od 301 do 400 eur je to 80 centov a od 401 do 500 eur dostáva dôchodca príspevok 40 centov.

Aby dôchodcovia príspevok dostali musia mať trvalý pobyt v Dúbravke a musia podať žiadosť o poskytnutie finančného príspevku na stravovanie. Žiadosť nájdu na internetovej stránke mestskej časti dubravka.sk alebo na Oddelení sociálnych vecí a zdravotníctva na Žatevnej 4. K žiadosti je potrebné pridať aktuálny výmer starobného alebo invalidného dôchodku a občiansky preukaz.

Mestská časť zabezpečuje aj dovoz obedov domov zo Základnej školy Sokolíkova pre občanov s trvalým pobytom v Dúbravke, ktorí si nedokážu sami navariť alebo ísť na obed do jedálne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #varenie #seniori #stravovanie #jedálne