Ľudí zachraňuje vo vode aj v sedemdesiatpäťke

Má silnú vôľu a potrebu zachraňovať iných. Pavel Melicherčík z Kováčovej pri Zvolene oslávil v marci sedemdesiatpäť rokov, no stále pracuje. Je zrejme najstarším aktívnym plavčíkom na Slovensku.

09.10.2018 06:00
plavcik Foto: ,
Pavel Melicherčík pracuje ako plavčík v krytej plavárni vo Zvolene.
debata (1)
Ľudia ho už roky poznajú ako plavčíka, ktorý na kúpalisku, či v plavárni dozerá na kúpajúcich.

Celý život športoval a miloval vodu. Od roku 1970 žije v Kováčovej, kam sa s rodinou presťahoval z Oždian pri Rimavskej Soboty. „Študoval som na gymnáziu v Rimavskej Sobote, potom na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici. Pracoval som ako učiteľ s kombináciou prírodopis, telesná výchova, takže k športu som mal vždy veľmi blízko. Aktívne som hrával aj futbal, pracoval ako tréner, delegát, či funkcionár," sumarizuje Pavel Melicherčík.

Po presťahovaní do Kováčovej ešte pár rokov učil, potom pracoval ako inšpektor pre telesnú výchovu a do dôchodku v roku 2004 odchádzal ako vedúci odboru školstva. V tom čase už počas letných prázdnin pôsobil aj ako plavčík.

„K vode ma to vždy ťahalo, preto som od roku 1999 začal ako plavčík na kúpalisku v Kováčovej. Keď som odišiel do dôchodku, tak som sa už tomu venoval naplno počas celej letnej sezóny na kúpalisku v Sliači," spomína.

Pred tromi rokmi nastúpila na Sliač mladšia generácia plavčíkov, skúsený záchranca odišiel, no bez roboty dlho nezostal. Zavolali ho ako plavčíka na kúpalisko Nerestnica vo Zvolene. Ďalší rok bol povolaný naspäť na kúpalisko v Sliači, kde strávil aj túto letnú sezónu.

„Na sliačskom kúpalisku je jeden veľký a jeden detský bazén. Počas týždňa tam bývam sám, cez víkend, kedy sa chodí kúpať viac ľudí, strážime ich bezpečnosť dvaja,“ zdôrazňuje. Nebyť jeho pozorného oka a správnych reakcií,j počas tohto leta nemuseli kúpanie vo vode v Sliači prežiť dvaja mladí ľudia. Pavel Melicherčík v jeden deň zachraňoval muža a v ďalší deň mladú ženu.

O prácu má postarané aj teraz – pracuje v krytej plavárni vo Zvolene. „Oslovili ma,že im odišiel plavčík do zahraničia, či by som ho nezastúpil. A tak som tu," usmieva sa. Má povesť spoľahlivého plavčíka, ktorý do roboty nikdy nemešká, dokonca prichádza s hodinovým predstihom. Pred prácou si zapláva „To viete, som stará škola," vysvetľuje. Kondíciu si udržuje aj pravidelným bicyklovaním.

Na plavčícky dôchodok sa zatiaľ nechystá. „Cítim sa dobre, i keď v mojom veku človek nikdy nevie, čo bude zajtra. Ale ak budem zdravý a o moje služby bude záujem, plavčíka budem robiť rád aj naďalej. Táto práca je mojím koníčkom a hoci je ťažká, náročná a zodpovedná, mám ju veľmi rád," dodáva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #športovec #plavčík #aktívna penzia