Na svoje trápenia zostávajú starí ľudia väčšinou sami

Majú to, čo väčšina ľudí nie – voľný čas. A k tomu každý mesiac zaručený príjem, ktorý im štát každoročne zvyšuje. Ak sú k tomu ešte ako tak zdraví, vyzerá, že im nič nechýba. Nie je to však celkom tak.

06.10.2018 06:00
exekútor, exekúcia, dôchodca, senior Foto:
Penzisti potrebujú zmysel života. Cítiť sa užitoční, pomáhať.
debata (53)

Aj seniori bojujú so svojim úzkosťami. Tu je šesť najviac stresujúcich faktorov.

Smrť partnera

Nič už nie je ako predtým. A vlastný koniec sa snáď nikdy nezdal bližšie. Veľa ľudí sa zo straty už nedokáže spamätať a svojho partnera v priebehu pár mesiacov nasleduje. Pre tých, ktorí sa rozhodnú ísť ďalej, je nový začiatok bez najbližšieho druha ťažkou životnou skúškou. Ak ju však prekonajú, na čo zväčša potrebujú podporu rodiny a priateľov, dokážu prežiť ešte mnohé pekné chvíle v kruhu tých blízkych, ktorí mu ešte zostali.

Osamelosť

Rodina porozliezaná po celej republike, a dnes už neraz aj po svete. Mnoho známych a priateľov postupne odchádza – niektorí sú po smrti, iní sa boria so zdravotnými problémami a nevychádzajú ani z domu. Starí ľudia tak neraz nemajú cez deň slovka prehodiť. Samotu sa snažia zmierniť rôzne seniorské organizácie pozvánkami na podujatia, pre mnohých to však chce sebazaprenie, aby sa tam prvý raz a celkom samí vybrali. Väčšinou však potom neľutujú, zistia, že je v ich okolí viacero ľudí s podobnými problémami.

Nepotrebnosť

Aj tí, ktorí majú to šťastie žiť starobu vo dvojici, potrebujú zmysel života. Cítiť sa užitoční, pomáhať deťom s vnúčatami, s nákupmi, starostlivosťou o domácnosť, s vybavovačkami na úradoch… S čímkoľvek. V tomto prípade je dobré nechať ich pomáhať. Udržia sa dlhšie v kondícii – telesnej i duševnej. Ak niet komu pomáhať, jedno z odporúčaní je kúpiť si psa, alebo sa angažovať v dobrovoľníctve.

Byť na príťaž

Je ťažké zostať sám, ešte ťažšie niekomu zavadzať. Seniori, ktorí majú problémy postarať sa o seba, či už kvôli vysokému veku alebo chorobe, len ťažko znášajú, že zostali ako bremeno na pleciach mladším príbuzným. Pohľad na vynervované vlastné deti, ktoré vo svojom hektickom živote nevedia, čo skôr, ich často prinúti k tomu, že neraz proti svojej vôli radšej súhlasia s presťahovaním do zariadenia pre seniorov, než aby niekomu boli na príťaž.

Choroba

Aj obyčajná chrípka či zlomenina nohy im môže obrátiť doterajší život naruby. Krehký, rokmi opotrebovaný organizmus sa ani z takých, pre mladých banálnych, ťažkostí často nedokáže vystrábiť a ľudia zostávajú pripútaní na lôžko. V niektorých prípadoch skončia až v zariadeniach pre seniorov, kde sa zasa musia prispôsobovať novému životu, čo sa podarí len málokomu. Ešte horšie to je, ak ochorejú na nevyliečiteľné ochorenie, kde to mnohí vopred vzdávajú.

Chudoba

Väčšina ľudí sa snaží s dôchodkom hospodáriť tak, aby zvýšilo aj na prilepšenie pre deti či vnúčatá. Svoje potreby seniori často obmedzujú na minimum. Nedoprajú si ani rekreácie či luxus ako návšteva divadla či reštaurácie. Nešťastní sú, ak im napriek uskromňovaniu sa nezostávajú peniaze na to, na čo by chceli.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #depresie #psychológia #stresy