Pite vodu z vodovodu, nezaťažujete planétu plastami

Východoslovenská vodárenská spoločnosť vyzýva verejnosť na minimalizovanie plastového odpadu. Kampaň Neprodukujem odpad – predchádzam jeho vzniku sa zameriava proti plastom, ktoré vznikajú ako odpad po dopití nápojov balených v plastových fľašiach.

02.10.2018 14:00
Fotosúťaž FotoNegatív Foto:
Plastové fľaše v potoku Zolná.
debata
Vodári sa rozhodli otvorene poukázať na problém s plastovým odpadom, konkrétne v meste najväčšieho akcionára spoločnosti – v Košiciach.Pou­kazujú na problémy s nadprodukciou odpadu z plastu, informujú o ťažkostiach s jeho likvidáciou a o neschopnosti ľudstva ho recyklovať.

Heslom kampane je Neprodukujem odpad, pijem zdravú vodu z vodovodu.

Pitná voda z vodovodu je stále odborníkmi preferovaná ako ideálny pitný režim. „Fľaše z plastu tvoria najväčší podiel v odpade z plastu a aj preto Východoslovenská vodárenská spoločnosť vyzýva na zamyslenie sa širokú verejnosť. Ponúkame ako ekologickú a zdravú alternatívu na uhasenie smädu vodu z vodovodu, ktorá odpad neprodukuje. Bol by som rád, keby obyvatelia vnímali túto aktivitu ako osvetovú. Naša kampaň podáva ruku svetovej aktivite boja proti plastom, vyzýva ľudí, aby sa vyhli zbytočnej produkcii plastov. Zvýšená spotreba vody na pitný režim totiž neprinesie vodárenskej spoločnosti zaznamenateľný zisk. Ide o zanedbateľné množstvá spotrebovanej vody z celkového množstva odberu,“ vyjadril sa generálny riaditeľ spoločnosti Stanislav Hreha.

Podľa vodárov nápoj z vodovodu je navyše jediná tekutina, pre ktorú si nemusíme chodiť do obchodu, zákazníkov čaká priamo v ich domovoch, stačí otočiť kohútikom. A jeden liter kvalitného nápoja, ktorý najlepšie uhasí smäd, nestojí ani len štvrť centa. A čo je dnes mimoriadne dôležité – nezaťažuje životné prostredie plastovými obalmi.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť sa už za viac ako 15 rokov existencie zaoberá ochranou životného prostredia. Bola spoluorganizátorom kampaní vyzývajúcim na napojenie sa na verejnú kanalizáciu, aby odpadová voda končila v čističkách odpadových vôd, a nie na lúkach a v potokoch, ako je bežné v slovenských dedinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #životné prostredie #ekológia #plastové flaše #voda z vodovodu