Šmejdi prestávajú s poznávacími výletmi, ľudí vábia v známom prostredí

Najlepší vysávač, zázračné vitamíny, drahokamy, ktoré vám i vašim potomkom zabezpečia budúcnosť... Špeciálne predajné akcie, na ktorých sa ľuďom nanucujú niekoľkonásobne predražené výrobky, svoju zlatú éru zažili pred dvomi rokmi, predajcovia to však stále nevzdávajú a hľadajú cestičky, ako ľahko prísť k peniazom.

02.10.2018 06:00
šmejdi, predaj, zmluva, podpis, Foto:
Šmejdi zmenili taktiku. Tovar už nepredávajú v prenajatých priestoroch, idú bližšie k ľuďom.
debata (15)
Ľudí pozývajú na výlety či posedenia, spojené s prezentáciou produktov. Kým v minulosti na akcie využívali hotely či reštaurácie, dnes predajcovia, ľudovo nazývaní šmejdi, ľudí lákajú skôr do ich známeho prostredia. „Využívajú viac nájomných priestorov obecných úradov, kultúrnych domov,“ spresňuje Petra Čakovská zo Spoločnosti ochrany spotrebiteľov SOS. Častejšie sú aj prezentácie priamo v domácnosti.

Rada polície aj združenia SOS, ako sa nenechať nachytať, zostáva rovnaká – ignorovať všetky navonok lákavé ponuky. „Neverte, že vám niekto dá jedlo, darčeky, či iný tovar zadarmo,“ pripomína Petra Čakovská. Polícia upozorňuje, aby ľudia, zvlášť seniori, nevpúšťali nikoho cudzieho do bytu, ani neposkytovali o sebe žiadne údaje.

Ak sa už predsa len stane, že sa na nejakej pokútnej akcii ľudia ocitnú, je dôležité, aby ustáli tlak a rafinované praktiky predajcov, ako nanútiť tovar. „Vypočuť si, zjesť, čo ponúkajú, neobjednať si, nepodpísať ani neprevziať od nikoho žiadny darček, poukaz… Brániť sa dá len tým, že všetky ponuky odignorujete,“ zdôrazňuje Čakovská.

„Chodievala som na prezentácie, priznávam. Veď čo, mám čas, tak prečo si niečo nepozrieť, nevypočuť… Ale už nechodievam. Toľko tam do vás hučia, že aké je to výborné, že napokon si aj tak niečo kúpite. Preto radšej vôbec nejdem,“ hovorí Košičanka Mária.

Ak sa už raz človek upíše podvodnej zmluve, peniaze s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy neuvidí. Združenie na ochranu spotrebiteľov eviduje viaceré prípady, keď súdy aj dali poškodeným za pravdu, no ľudia skôr poumierali než by sa dočkali vrátenia peňazí. „Disponovali právoplatnými vykonateľnými rozsudkami, vo veci konali exekútori, no po pochybných predajcoch spravidla zľahla zem,“ spresňuje Čakovská.

Seniori sú oproti iným skupinám zraniteľnejší a ľahšie ovplyvniteľní pochybnými predajcami. Majú viac voľného času, menej spoločenských kontaktov, neraz sa cítia až osamelí, tak sa ľahšie nechajú nahovoriť na nejakú akciu, prípadne výlet, ktorý sľubuje príjemné zážitky, posedenie a podobne. Niektorí sú navyše aj chorí, majú pomalšie reakcie, slabne im pamäť, ťažšie sa rozhodujú…

Združenie na ochranu spotrebiteľov SOS apeluje, aby si ľudia trvali na svojom stanovisku aj v prípade zákerných manipulácií typu „nechcete byť zdraví?, čo neurobíte pre vnúčatá?, budete horší ako vaši susedia? nechcete vyhrať?..“

Pani Tereza z Medzilaboriec patrí k tým šťastnejším, ktorí odolali. „Áno, bola som na takej akcii, kamarátkin syn nás tam zavolal,“ spomína. „Ponúkali nám investíciu do nejakých šperkov či drahých kameňov… Pôvodne sme si mali zaplatiť aj obed, no pozval nás tam kamarátkin syn, tak ten ho zaplatil. Napočúvali sme sa tam, že takto zabezpečíme budúcnosť vnúčat, že šperky nestratia na hodnote, ale naopak, bude rásť.“ Nátlak si však nepripúšťala. „Všetko to bolo krásne, ale toľko peňazí jednoducho nemám. Tak som aj vopred povedala, že sa pôjdem len popozerať, a tak aj bolo.“

Ako proti pochybným predajcom

  • Pri pozvánke na prezentačnú akciu, labužnícku show, výhodné nákupy či bezplatnú večeru si všimnite, kto podujatie organizuje
  • Poraďte sa, preverte si organizátora na internete alebo na Slovenskej obchodnej inšpekcii
  • Nekupujte tovar len preto, že je zľavnený
  • Neodovzdávajte osobné doklady organizátorom
  • Pri kúpe trvajte na vystavení potvrdenky
  • Nesúhlaste s možnosťou odvozu do banky alebo domov, aby ste vyzdvihli peniaze
  • Pozorne čítajte všetko, čo podpisujete
  • Ak cítite nátlak či vyhrážanie, volajte políciu, 158
  • Od zmluvy môžete bez udania dôvodu do 7 dní odstúpiť, potrebujete však potvrdenie o zaplatení alebo zmluvu o úvere. Odstúpenie od zmluvy pošlite predajcovi doporučene a tovar poistite. Peniaze vám musia byť vrátené do 15 dní. Vzory o odstúpení od uzatvorených zmlúv nájdete na www.forumseniorov.sk.

(zdroj Polícia SR)

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Šmejdi #podvodníci #predražený tovar #Spoločnosti ochrany spotrebiteľov SOS