Ako byť dobrý starý rodič? Zachovávajte si svoju osobitosť

Starý rodič – symbol detstva, lásky, pochopenia. Niekto, ku komu si deti chodia oddýchnuť, načerpať nových síl, inšpirácie.. Prípadne sa aspoň na chvíľu zas zmeniť na maličké dieťatko, ktoré ešte bez povinností nič nemusí, len vychutnáva atmosféru lásky a prijatia. Dá sa to aj v dnešnej uponáhľanej dobe?

29.09.2018 07:00
Florida, leto, kúpanie, plávanie, deti,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ak ste už v penzii, dokážete to vytvoriť vnúčatám pomerne ľahko, pretože máte najcennejšiu devízu – viac času. Ale aj ak pracujete, dá sa vyhradiť si chvíľa iba pre vnúčatá. Čo od vás čakajú?

Má vždy čas

Kedykoľvek dieťa príde k starým rodičom, môžu sa mu venovať. Zdieľať aktivity primerané veku a aktuálnej nálade. Hrať karty, človeče, kresliť si, čítať rozprávky, rozprávať sa, ísť na prechádzku, prípadne počúvať hudbu alebo dôležité novinky zo školy či tréningu… Vety typu – bež sa chvíľku pohrať sám, teraz musím niečo dorobiť, pozná z domu od upracovaných rodičov. Tu čaká dávku záujmu a pozornosti.

Je láskavý

Aj keď niečo dieťa vyparatí, môže prísť za starou mamou bez strachu. Doma je nahnevaná mama, prísny otec, alebo naopak, tu starí rodičia dokážu zväčša prijať rozbité okno alebo tanier bez výčitiek – veď som ti to hovoril, dávaj pozor… Vedia, že deti to neurobili schválne no a – upratať to treba tak či tak. Či už s hnevom alebo bez, tak načo sa zbytočne rozčuľovať?

Nikam sa neponáhľa

Na prechádzke alebo pri inej činnosti je dostatok času vychutnať si prítomnosť. Cestou do obchodu poobzerať krásne kvietky, alebo ježka na ceste… Nikto dieťa neťahá za ruku – poď už, prídeme neskoro. Naopak, starí rodičia ho nechajú, nech sa do sýtosti vynadíva a keď ešte k tomu o kvetinke či zvieratkách vedia niečo zaujímavé povedať, o krásnu spomienku možno i na celý život je postarané. Navyše – vždy lepšie obzerať prírodu naživo ako na internete.

Vždy plný pochopenia

Neznamená to, že dieťaťu vo všetkom ustúpite. Ani to, že keď sa sťažuje na mamu, lebo mu nedovolila cukríky, prisvedčíte, že mama je fakt zlá. Ale veta – no, rozumiem, ako ti je, ty by si tak rád jedol cukríky, a teraz ich nemôžeš zjesť, ulahodí detskej dušičke, že niekto sa vie vcítiť do jeho neľahkého postavenia.

Niečo nevie

Ty fakt nevieš, čo je to facebook, appka, wifina či kto je Ed Sheeran? Vôbec sa nemusíte pri takejto otázke cítiť trápne. Naopak, aj pre vaše vnúčatá môže byť podnetné zistenie, že svet je aj o niečom inom, než čo majú každý deň na očiach práve oni. A keď zistia, že aj oni dokážu starých rodičov niečo naučiť či zasvätiť ich do sveta súčasnej popmusic, získajú pocit hrdosti a budú náchylnejší sami sa učiť od iných.

Pozná iný svet

Zachovávajte si svoju osobitosť. Nesnažte sa za každú cenu prispôsobiť modernej dobe. Pre dieťa je len prospešné, keď sa na návšteve u starých rodičov ako keby zastavil čas – žiadne wifi, stovka programov v telke, najnovšie hriankovače či pekárničky chleba… Aj keď nad tým sprvu možno krčí nos, časom objaví ohromnú zábavu vo svete bez výdobytkov techniky. Miesenie cesta na chlieb alebo prezeranie storočných fotiek namiesto tabletu môže byť veľmi objavné. A rozprávanie na tému Keď som bol ja malý… bude so záujmom počúvať a potom referovať aj kamarátom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzťahy #tipy #psychológia #starí rodičia #vnúčatá