Zakopla o balkónový prah, do dvoch mesiacov skončila v ústave

Pani Etela si vo svojich 89 rokov spokojne žila vo svojom byte v bratislavskom Ružinove. Vonku ďaleko nechodievala, nanajvýš tak pred bytovku, poklábosiť so susedmi, a občas do neďalekého obchodu. Chodievali ju navštevovať dcéra, zať, syn s rodinou a považovala sa za šťastného človeka. Kým toho osudného dňa nezakopla o prah, keď sa vracala z balkóna do izby. Padla na zem – a začala sa reťaz problémov.

27.09.2018 06:00
dôchodca, nemocnica, domov dôchodcov Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)
Noha jej puchla, bolela… Do nemocnice chodila ako na klavír. Robili jej všemožné vyšetrenia, skúmali cievy, či nemá trombózu… Po dvoch týždňoch ju konečne poslali na röntgen, kde zistili, že má vlastne zlomenú kostičku nad členkom. Oproti iným rovesníkom mala vcelku šťastie, pretože noha sa jej bez problémov zahojila. Akurát ju lekári vystríhali, keď jej dávali dolu sádru, aby si dávala pozor a pomáhala si pri chôdzi chodítkom či barlami.

Pani Etela sa však cítila dobre, verila si. Ale netrvalo to dlho, prišiel druhý pád. Raz v noci sa v kúpeľni zošuchla popri stene a udrela si kostrč.

Tu už taká jednoduchá liečba nebola. Pani Etela trpela silnými bolesťami. Chodievala na ambulantné ošetrenie a utišujúce injekcie. Dávky liekov, ktoré dostávala, boli veľmi vysoké a silné, čo sa odrážalo na jej psychickom stave. Stávala sa na nich závislá, nebola schopná samostatnej existencie.

Skončilo sa to hospitalizáciou na psychiatrii, kde jej dávkovanie liekov nastavili na prijateľnejšiu úroveň. Ani potom to však už nebola tá pani Etela, čo predtým. „Nebola schopná samostatne existovať, bolo ju treba kŕmiť, kúpať…Psychicky bola na tom tak zle, že nedokázala existovať v realite,“ približuje jej zať Juraj.

Ako penzistka vo vyššom veku mávala pani Etela aj predtým zriedkavé výpadky, boli to však viac-menej mierne odchýlky, typické pre starších ľudí, s ktorými sa dalo normálne žiť. Teraz to však už možné nebolo.

Deň-noc sa pri nej striedala dcéra so synom, ktorí však nemohli byť s ňou 24 hodín denne tak, ako by potrebovala. Zohnať v Bratislave opatrovateľku však bolo ešte nemožnejšie než vybaviť miesto v domove pre seniorov, ktoré sa im napokon horko-ťažko podarilo získať.

Pani Etela si teraz zvyká na prostredie ústavu. Má tam nepretržitú starostlivosť, pomoc sestričky pri každej prechádzke, keďže v nemocnici veľmi zoslabla. Deti chodia na návštevu každý deň, vychádza dobre aj s personálom, ktorý rešpektuje viac než svoje deti, keď sa o ňu doma starali. Až na to, že nie je vo svojom, tam, kde to poznala, kde sa cítila doma.

„Vravia nám, že je to pre ňu lepšie než v nemocnici či samej doma, pretože potrebuje stály dohľad a opateru. Ona sama je ešte stále pod vplyvom liekov. Má chvíle, keď je tam šťastná, keď si pochvaľuje, ako dobre tam varia, zájde si aj do spoločenskej miestnosti… Občas zasa máva chvíle, že chce ísť domov a občas vôbec nevie, kde je…,“ hovorí jej zať.

Čo bude ďalej, zatiaľ nevedno. Domov sa však už pani Etela pravdepodobne nevráti.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Dôchodcovia #úrazy #domovy pre seniorov