Senior – žiadaný tovar pred voľbami

Politici si na nich zväčša spomenú dvakrát do roka – pri zvýšení dôchodkov a pred Vianocami, pri vyplácaní vianočného príspevku. Každý štvrtý rok sú však seniori v centre ich záujmu – keď potrebujú ich hlasy vo voľbách. Vtedy sa penzisti ani nestačia čudovať, čo všetko by sa pre nich dalo urobiť. Až na to, že k tomu zriedkakedy aj naozaj dôjde a poväčšine to zostane len pri sľuboch.

24.09.2018 06:00
komunálne voľby, slovensko, vlajka Foto:
Najbližšie voľby budú na Slovensku komunálne, 10. novembra. Snímka je z príprav volebnej miestnosti na predchádzajúce komunálne voľby.
debata (6)

V komunálnych voľbách, ktoré sú teraz na jeseň, je situácia špecifická. Boj o hlasy seniorov sa nerozbieha celoplošne, keďže na vidieku pri rozhodovaní zohrávajú úlohu skôr osobné kontakty a znalosti jednotlivých kandidátov. Vo väčších mestách sa však už centrály chystajú na nábor. Seniori tu totiž nemajú šance detailne spoznať všetkých uchádzačov, takže tam pri rozhodovaní viac zaváži stranícky princíp a sympatie k tej ktorej strane.

Prečo sú penzisti pre politikov dôležití? „Je ich veľa. Tvoria zhruba štvrtinu voličskej základne a len ťažko nájdeme porovnateľne veľkú skupinu,“ vysvetľuje sociológ Pavel Haulík z agentúry MVK. Okrem toho sú typickí aj svojou spoľahlivosťou, teda že k urnám naozaj aj prídu.

„Áno, chodím voliť, je to predsa moja občianska povinnosť,“ znie najčastejší dôvod, prečo sa zúčastnili volieb. Ide o dozvuky z čias minulých, keď voľby boli ak aj nie povinné, tak určite masové.

„Chodievam voliť, aby nám, alebo možno už len tým mladým, bolo lepšie,“ prezrádza svoje motivácie Anna Bogricová z Medzilaboriec. Vzápätí však dodáva, že už je z toho celého unavená. „Stále len sľubujú a sľubujú, a ako to vyzerá v skutočnosti? V roku 2016 mi pridali k dôchodku euro osemdesiat, čistý výsmech. Toho roku 8,40, ale zasa všetko šlo hore o 20 eur… Také drahé vajíčka nepamätám…“

Komu dá hlas, si vyberá. „Rozhoduje program aj sympatie,“ opisuje. Pani Anna chodieva na predvolebné mítingy, študuje letáčiky, ktoré nájde v schránke a pozerá politické diskusie.

Aj pani Dorota Šajbenová z juhu Slovenska je pravidelnou voličkou. „Cítim to tak,“ vysvetľuje dôvody, i keď, ako hovorí, výber ľahký nemá. „Som pravičiarka, i keď mi už minulo sedemdesiat.. A zatiaľ naozaj neviem, komu dám hlas. Ešte je čas, snáď sa dovtedy budem vedieť dobre rozhodnúť…“

Seniori podľa Pavla Haulíka sú špecifickou skupinou aj v tom, ako ich možno osloviť. Úplne mimo ich pozornosti zostávajú dnes toľko rozšírené sociálne siete, či internet. „Už nekupujú ani noviny, sú pre nich zväčša pomerne drahé, jednoznačne rozhoduje televízia,“ pripomína.

Za pravdu mu dáva aj Dorota Šajbenová. „Noviny už nečítam, vždy mi chodili až k večeru, tak som ich odber odhlásila. Navyše, k nám do dediny už tuším slovenské noviny ani nechodia. Zato sledujem všetky politické diskusné relácie. Zaujímajú ma volebné programy, ale aj mená kandidátov na poslancov.“

Haulík zdôrazňuje, že hoci sú dôchodcovia najväčšou voličskou skupinou, nie všetky politické strany o ich hlasy aj bojujú. Niektoré strany sú príliš malé a o isté oblasti nemajú záujem. „Niektoré nemajú v portfóliu zahraničnú politiku, iné seniorov. Ak sa napríklad zameriavajú na zlepšenie podnikateľského prostredia, penzistov to príliš neosloví,“ vysvetľuje sociológ.

Dôchodcom nemožno nasľubovať hocičo

Získať si priazeň seniorov je aj nie je jednoduché zároveň. „Sú ľahko osloviteľní, ale zas nie hocikým a hocičím,“ zdôrazňuje Haulík. Šancu má teda ten, kto počúva ich problémy, berie ich ako partnerov, ale zároveň im zas nemôže nasľubovať hocičo. „Títo ľudia majú už totiž za sebou politickú skúsenosť. Neboli síce priamo v politike, ale zažili už viacero vlád, zmeny režimov, majú svoje skúsenosti so sľubmi i vyhranenejšie predstavy, čo by im politická strana mala priniesť,“ vysvetľuje Pavel Haulík.

Niektorí si nechajú radšej poradiť od príbuzných, ale to skôr závisí od ch vlastnej sebestačnosti. Tí, ktorí sa dokážu o seba sami postarať, si zväčša aj presadia vo voľbách vlastný názor.

V komunálnych voľbách, ktoré nás čakajú na jeseň, je pre strany rozhodujúce, akého kandidáta podporia. Vzhľadom na spomínané osobné väzby medzi kandidátmi a voličmi najmä v menších mestách a obciach preto ich výsledky celkom neodrážajú postavenie a obľúbenosť tej ktorej politickej strany.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #politici #penzisti #sociológ