Narodilo sa vnúča? Čím jeho rodičom naozaj pomôžete

Konečne je na svete! Dočkali ste sa prvého vnúčaťa a od radosti neviete čo skôr. Byť starým rodičom je však odlišné od toho, ako keď ste sa stali rodičom. Čaká sa od vás, že vnúčatko budete milovať, opatrovať, podporovať čerstvú mamu či otca... A zároveň mladým do života príliš nezasahovať. Ako nájsť správnu hranicu?

21.09.2018 06:00
babka, dôchodkyňa, dôchodok, dôchodca, kŕmenie,... Foto:
Pomoc starých rodičov je vítaná, ale len vtedy, ak to rodičia naozaj potrebujú.
debata

Tu je niekoľko rád, aby návšteva starých rodičov bola príjemným stretnutím celej rodiny, nie iba povinnou jazdou, pri ktorej všetci počítajú minúty do odchodu.

Ste až druhoradí

Od starej mamy sa síce vo všeobecnosti očakáva, že bude naporúdzi, kedykoľvek to matka alebo jej bábätko potrebujú. Nezabúdajte však, že nejde o vaše dieťa. Rodičom je niekto iný, a čo ako sa cítite kompetentne, rešpektujte matku. Ak vás napríklad učili, že dieťa treba kúpať každý deň, ale vaša dcéra má iný názor, nepresadzujte svoj. Doba sa zmenila, poznatky sú iné, každý má právo zaobchádzať s dieťaťom podľa svojich najlepších vedomostí a inštinktov.

Nehrňte sa okamžite na návštevu

Aj keď určite horíte nedočkavosťou uvidieť nového člena vašej rodiny, netlačte sa okamžite na návštevu. Narodenie dieťaťa je pre mladý pár výraznou životnou zmenou a nová rodina potrebuje nejaký čas, kým si zosúladí každodenné povinnosti s potrebami nového človiečika. Návšteva a rady niekoho zvonku sú naozaj tým posledným, čo potrebujú. Nehovoriac o matke, ktorá je ešte ubolená z pôrodu, potrebuje kľud a priestor na spokojné dojčenie.

Podporte svoje deti v úlohe rodičov

Uistite svoje dieťa, že to v novej životnej role zvládne. „Daj mi bábätko, nech si trocha oddýchneš,“ je jedna z najhorších viet, ktorú môžete povedať. Čerstvá matka sa neraz cíti v novej úlohe neistá, a od vás ako blízkeho človeka potrebuje skôr uistenie, že to ako matka zvládne. Že jej veríte, že sa toho zhostí dobre. Teda namiesto „Daj mi dieťa, nech si oddýchneš,“ jej radšej povedzte. „ Tu máš dieťa, pestuj si ho v náručí, oddychujte spolu, tvoju blízkosť teraz potrebuje najviac, ja teraz skočím na nákup, prípadne niečo uvarím,“ a podobne.

Nevnucujte svoju pomoc

Hoci vás učili, že po narodení dieťaťa to majú rodičia veľmi ťažké, verte im, že si dokážu poradiť aj sami. Hoci je váš úmysel skutočne len ten najlepší, mladí to môžu niekedy vnímať ako zneisťovanie, či presnejšie nedostatok dôvery. „Máš bábätko, na nič nemáš čas, prídem ti aspoň upratať,“ môže vaša dcéra či nevesta počuť nerada. Na svoju novú úlohu sa pripravovala niekoľko mesiacov, a kým vás o pomoc skutočne nepožiada, nenúkajte ju. Mať bábätko totiž pri správnom zaobchádzaní s ním vôbec nie je taká katastrofa a sú rodičia, ktorí stihnú popri ňom aj bežné prevádzkové veci. Prípadne sú tak nadšení svojím novým potomkom, že ich neumyté okná alebo nepovysávaný byt skutočne vôbec nevzrušujú.

Nepresadzujte svoje rady

My sme to robievali takto… Niekedy je síce dobrá rada vítaná, treba však zvážiť čas a spôsob, akým ju poviete. A samozrejme, či matke vášho vnúčaťa naozaj uľahčí situáciu. Ak napríklad vidíte, že sa snaží dieťa dojčiť, no príliš jej to nejde, určite jej neporaďte umelé mlieko. Naopak, skúste s ňou jemne hľadať cesty, ako to vyriešiť. Snažte sa jej hlavne vytvoriť pokojnú atmosféru, ktorá je veľmi dôležitá, v krajnom prípade jej pomôžte nájsť číslo na laktačnú poradkyňu.

Pamätajte, že aj na staré kolená sa môžete niečo naučiť

To nie je normálne, čo títo mladí vymýšľajú, my sme svoje deti dali do kočíka, pekne šli do parku na prechádzku, dieťa spinkalo a my sme si oddýchli.. Teraz nevesta dieťa uviaže na seba do šatky, prípadne nosiča, nikto ho nevidí, dieťatko síce spí, no chúďatko pokrčené, istotne tam ani vzduch nemá… Nuž, najnovšie výskumy toho, čo je pre dieťa najlepšie, nás vracajú o stáročia dozadu, medzi primitívne kmene. Nosenie dieťaťa v šatkách či správnych nosičoch je pre fyzický aj psychický vývoj dieťaťa to najlepšie, čo môže mať. Chrbátik je totiž ešte zvyknutý na zakrivenie z maternice a nosenie pomáha jeho prirodzenému vyrovnávaniu. Blízkosť a vôňa matky ho zasa upokojujú, že nie je na svete samo a všetky nové veci vníma z bezpečia matkinej náruče. Takže namiesto frflania nad nevídanými novotami skúste si prečítať nejakú knihu alebo článok o nesení, vyskúšajte si pár spôsobov viazania šatky, a na prechádzku do parku môžete ísť po novom – s vnúčatkom v náručí.

Platí to aj o iných „novotách“, napríklad v oblasti príkrmov, čajíkov, hračiek…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vnúča #starí rodičia #vzťahy v rodine #pomoc v domácnosti