Práca namiesto penzie? Má to svoje výhody

Práca na dôchodku je jedným z účinných prostriedkov na spomalenie starnutia. Mnohí seniori sa snažia udržať v zamestnaní čo najdlhšie, aby si zachovali životnú úroveň, iní by zas z nízkej penzie nevyžili. A potom je tu skupina šťastlivcov, ktorým sa skrátka nechce rozlúčiť sa s profesiou, ktorú milovali, a nič ich netlačí k odchodu.

13.09.2018 06:00
dôchodca, dôchodkyňa, pracujúci Foto:
Pre seniorov je pracovať výhodné. Majú čo robiť, zvýšia si príjmy, sú v kolektíve.
debata (26)

Pani Anna robí pediatričku už 40 rokov. Tento rok dovŕšila 69, no svojich malých pacientov sa opustiť nechystá. „Čo by som robila stále doma? Mám rada svoju prácu. A okrem toho, kým môžem, budem robiť, veď z dôchodku sa bude žiť ťažko,“ hovorí.

Kým v minulosti pri vysokej nezamestnanosti predstavovali pracujúci penzisti pre ekonómov problém, dnes sa situácia otočila. V časoch, keď bola bez práce pätina Slovákov, pracujúci dôchodcovia na obmedzenom trhu pracovných miest zaberali miesto mladým. Dnes ľudia chýbajú. „Pociťujeme taký nedostatok pracovníkov, že skoro vôbec nerozlišujeme, či ide o penzistu alebo absolventa, pokiaľ sa, samozrejme nejedná o špecifickú pozíciu,“ hovorí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

V súčasnosti na penzii pracuje okolo 50-tisíc ľudí, ďalších stotisíc si k dôchodku privyrába. Z hľadiska seniorov je pracovať výhodné. Majú čo robiť, zvýšia si príjmy, sú v kolektíve, nútení napredovať, posúvať sa…

Firmy starších zamestnancov oceňujú pre ich spoľahlivosť, dochvíľnosť, lojalitu, ako aj dostatok skúseností. Nehodia sa však pre všetky profesie. Predovšetkým na tie, kde sa vyžaduje pružnosť a kreativita. „Napríklad v obchodníckej pozícii, kde je človek nútený veľa cestovať, na niekoľkodňové služobné cesty, alebo niektoré pozície v IT sektore, ďalej ako grafickí dizajnéri…,“ vymenúva Martin Hošták.

S učením sa nových vecí seniori problém zväčša nemajú. „Závisí to od konkrétneho človeka a jeho zamestnávateľa. Spravidla platí, že ak je dobrý školiaci systém, na veku pracovníka nezáleží,“ pripomína riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Podmienky pre zamestnávanie penzistov by sa však podľa neho mali upraviť. „Ak raz niekto dobrovoľne požiada o dôchodok, mal by mať za to aj obmedzenia pri ďalšej práci,“ myslí si. Dôchodok totiž slúži ako náhrada príjmu v starobe, a ľudia ak raz berú dôchodok, nemali by mať nárok popri tom aj na plný plat.

„V Španielsku napríklad človek môže poberať polovicu platu a polovicu dôchodku súčasne, u nás nič také možné nie je,“ pripomína. Alebo prerušiť poberanie dôchodku, ak si penzista nájde dobrú prácu, čo sa na Slovensku dá len v prípade predčasného dôchodku. Riešením by podľa Páleníka boli u nás aspoň čiastkové úväzky, tie však sú stále veľmi málo rozšírené.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #zamestnávanie #pracujúci penzisti