Láska po 60. Treba si ju vybojovať, ale stojí za to

Kvitne láska v každom veku, alebo šesťdesiatnikom už odzvonilo? Hoci majú väčšinou iné na práci než si obzerať druhé pohlavie, po šťastnom vzťahu s blízkou osobou túžia rovnako ako každý. Až na to, že oproti mladším to majú podstatne ťažšie.

08.09.2018 06:00
debata

A to v každom smere – od problémov stretnúť niekoho, zblížiť sa s ním, zladiť predstavy o ďalšom živote, až po predsudky okolia, keď sa im to náhodou podarí.

„Láska ľudí v pokročilom veku neraz čelí prekážkam súvisiacim so sociálnymi normami alebo spoločenským tabu. Často si nedokážeme predstaviť, že by naši starší príbuzní túžili po romantickom alebo dokonca sexuálnom vzťahu, ale v skutočnosti nič nie je vzdialenejšie pravde,“ pripomína psychologička z Domova seniorov Lamač v Bratislave Miriama Beňušková.

Na rozdiel od dvadsiatnikov majú seniori výhodu, že vo vzťahu už zväčša nemajú ružové okuliare. „Vzťah je reálnejší, neočakáva závratnú budúcnosť, častokrát je to len veľké priateľstvo, blízkosť niekoho, s kým žijem a zdieľam prítomnosť,“ hovorí jej kolegyňa Alena Nyplová, tiež psychologička, ktorá je zároveň personalistkou v Domove seniorov v Lamači.

Prekonať samého seba

Pani Magda ovdovela, keď mala 55. Krátko pred svojou 60 sa náhodou zoznámila s rovesníkom Jánom, tiež vdovcom. „Najprv to vyzeralo všetko dobre. Mali sme sa o čom rozprávať, vyzeralo to, že máme aj rovnaké záľuby… Potom si však začal robiť na mňa nároky. Mala som pocit, že sa ma snaží prerobiť do svojho sveta, ako náhradu za svoju manželku, ktorej veci mal ešte stále po celom svojom dome… Za každú cenu chcel, aby som sa k nemu nasťahovala a pomohla mu s doopatrovaním jeho staručkej mamy. Na to som sa ale rozhodne necítila,“ opisuje dnes svoju krátku známosť.

Ľudia po 60 sa v novom partnerstve ťažšie prispôsobujú. Spravidla v sebe majú pečať predchádzajúceho dlhodobého vzťahu, vlastné životné návyky, poznatky či iný výklad základných pojmov. A mávajú aj problémy sami so sebou.

„U starších mužov sa napríklad niekedy rozvinie pocit menejcennosti prameniaci z porovnávania s ich mladšími „sokmi“. Staršie ženy zas vnímajú samy seba v spoločnosti uctievajúcej ideál mladosti ako menej atraktívne,“ vysvetľuje Miriama Beňušková.

Aj zdravotné ťažkosti, ktoré vo vyššom veku nie sú zriedkavé, bývajú prekážkou pri uzatváraní nových partnerstiev. Hoci ľudia potrebujú blízku dušu, za svoje zdravotné obmedzenia sa často hanbia, tak sa radšej s inými nestretávajú.

Predsudky rodiny

Keď sa aj seniorom podarí pri zbližovaní sa prejsť cez všetky tieto záležitosti, čaká ich ešte jedna, možno najdôležitejšia – prijatie u zvyšku rodiny. S tým mávajú príbuzní, najmä dospelé deti, podľa psychológov často problém.

„Niekedy sa obávajú – či už správne alebo nesprávne – že nový partner hľadá u ich rodiča iba finančné či materiálne zabezpečenie alebo sú jeho city povrchné a mohli by ich blízkeho zraniť. Iní ťažko prijímajú do rodiny nového člena z lojality voči zosnulému rodičovi alebo majú jednoducho odpor k zmene,“ pripomína Alena Nyplová.

Ak seniori nesúhlasu príbuzných podľahnú, potom sa neraz podľa nej uzavrú do seba, zanevrú na okolie, hľadajú riešenie v sebasledovaní, utiekajú sa do chorôb… Naopak, kto si dokáže vzťah uhájiť i napriek neprajnosti okolia, neraz nájde nový zmysel života, dokonca sa mu aj zlepší zdravotný stav.

Na súvislosť medzi psychickou pohodou prameniacou zo šťastného vzťahu a zlepšením zdravotného stavu seniorov poukazujú aj viaceré odborné zahraničné štúdie.

Seniori to teda vôbec nemajú ľahké. „Naša spoločnosť častokrát odsúva starých ľudí, na vedľajšiu koľaj a v tom lepšom prípade rieši len ich zdravotnú stránku. Na dušu človeka sa akosi zabúda. A je to práve duša, ktorá spôsobuje zdravotné problémy starkých, osamelosť, depresie, psychické choroby, ktoré, keď sa neriešia, vyústia do izolácie. Pre nezáujem rodiny, spoločnosti títo ľudia rezignujú na život,“ konštatuje Alena Nyplová.

Osamelých žien je viac

Z demografického hľadiska to pri hľadaní partnerov majú ťažšie ženy. Žijú totiž v priemere o osem rokov dlhšie ako muži, no tí zasa zväčša túžia po mladšej partnerke. „To znamená, že nám vzniká pomerne veľká skupina osamelých žien, ktorých vyhliadky na nájdenie si nového partnera sú obmedzené,“ vysvetľuje Alena Nyplová.

Veková hranica, dokedy sa ľudia pokúšajú nájsť si nového partnera, podľa odborníkov nie je. „Nadväzovanie vzťahov je v akomkoľvek veku veľmi individuálnou záležitosťou. V aktuálnej dobe internetu môže aj mladého človeka pri predstave reálneho zoznamovania sa s opačným pohlavím zaliať pot, zatiaľ čo pre rokmi ostrieľaného seniora to môže byť hračkou,“ uzavára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťahy #penzisti #psychológia