Ako sa vyhnúť stresu pri nástupe do dôchodku

Kytica kvetov, darčeky, posedenie na rozlúčku, reči typu – Vďaka za všetko, za celé tie roky... Nikdy na teba nezabudneme... Potom ráno už nezvoní budík, niet sa kam ponáhľať, celý deň voľný... A vnútri hlodavý pocit: Čo s ním?

06.09.2018 05:00
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Prechod na dôchodok je náročné obdobie, v ktorom sa človek musí vysporiadať s mnohými stratami a prispôsobiť sa na nové podmienky.
debata (38)

Prechod z pracovného života do ničnerobenia na penzii býva pre seniorov neraz stresujúcejší, než by sa na pohľad zdalo. Aj keď sa niektorí na odpočinok tešia, po čase aj na nich doľahnú pochybnosti o zmysle života a vlastnej užitočnosti. Ešte horšie sú na tom tí, pre ktorých bola práca v živote prvoradá, dôležitejšia než sociálne kontakty, prípadne ľudia, ktorí dlhší čas pôsobili v riadiacich pozíciách. Tí môžu upadnúť až do depresií.

„Pocity nepotrebnosti sú prvotnou fázou šoku, ktorú človek prežíva pri prechode na dôchodok. V tomto prípade hovoríme o takzvanej rolovej strate,“ vysvetľuje psychologička Erika Horváthová z psychologického centra Salvus. „So stratou zamestnania môže dôjsť aj k strate zmyslu života,“ varuje. Preto je podľa nej dôležité, aby sa ľudia na túto tému rozprávali a spoločne hľadali nový zmysel.

Tým by sa mala stať iná činnosť, napríklad práca v záhradke, lúštenie krížoviek, čítanie kníh. Riešením môže byť aj ďalšie vzdelávanie, na univerzite tretieho veku, alebo len tak v jazykových kurzoch, prípadne pravidelný šport.

„Je veľmi dôležité aby sme neopomínali sociálne vzťahy hlavne v kruhu najbližších,“ dodáva Erika Horváthová.

„Tešila som sa na dôchodok, keď už nebudem chodiť do práce. Posledné tri roky som už takpovediac strihala meter. Tajne som dúfala, že dovtedy sa dočkám vnúčat. Tie však neprišli, dôchodok áno. Pravdupovediac, bez roboty som celkom nevedela, čo so sebou. Nejako som sa premotala po byte, vycestovala na návštevu k synovi, a celkom som uvítala, keď mi po pár mesiacoch zavolali z práce, či ešte nezaskočím za chorú kolegyňu,“ spomína na svoj vlaňajší nástup na penziu učiteľka v materskej škole Gabriela. Za kolegyňu zaskočila a teší sa, že ju do práce zavolali aj tento školský rok.

V každom prípade, prechod na dôchodok je pre človeka náročné obdobie, v ktorom sa musí vysporiadať s mnohými stratami a prispôsobiť sa na nové podmienky. Doslova si musí vytvoriť nový štýl života, spravidla ešte k tomu s nižším rozpočtom než na aký bol zvyknutý. No a s pribúdajúcim vekom sa človek prispôsobuje ťažšie.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #voľný čas #depresie