Je neskoro začať cvičiť v osemdesiatke?

Vedci z Veľkej Británie prichádzajú s dobrou správou pre všetkých seniorov. Tvrdia totiž, že aj ľudia, ktorí sa počas svojho života nevenovali žiadnemu športu, majú šancu dostať sa do formy.

29.09.2019 06:00
Seniori bicykel mensi Foto:
Výbornou prevenciou proti atrofii svalov je najmä udržiavanie tela v dobrej fyzickej a psychickej kondícii.
debata (1)

Nikdy nie je neskoro

Pozitívna správa sa týka ľudí vo veku 70 – 80 rokov, ktorí neboli prílišnými nadšencami fyzických aktivít. Štúdia zo Spojeného kráľovstva sa dušuje, že ak sa staršie ročníky ľudí začnú venovať športu, môžu dosiahnuť výsledky v zlepšení svalovej hmoty. Dokonca vraj môžu počítať s lepšou kondíciou, a to podobnou tým seniorom, ktorí sa naopak športu venovali celý život. V tejto súvislosti sa objavuje otázka, prečo by malo byť budovanie svalov u seniorov dôležité. Väčšina ľudí si totiž posilňovanie, cvičenie a šport ako taký spájajú s mladými ľuďmi túžiacimi po štíhlej alebo svalnatej postave. Pre seniorov nemá, samozrejme, budovanie svalov estetickú funkciu, ale je pre nich dôvodom pre lepšiu kvalitu života.

Aby neboleli svaly a kosti

Ľudia po dosiahnutí dôchodkového veku a aj tí, ktorí majú o nejaký ten krížik navyše, majú často problémy s pohyblivosťou. Pobolieva ich telo pri chôdzi, pri nosení tašiek s nákupom, alebo vykonávaní bežných činností. Sedemdesiatnici a osemdesiatnici môžu pociťovať vyššiu mieru únavy oproti mladším ľuďom. Svalová hmota sa v ľudskom tele považuje za takzvanú aktívnu hmotu. Vďaka nej sa vieme hýbať, pracovať, chodiť i cvičiť. Ak dochádza k jej úbytku, teda atrofii svalov, nastávajú problémy s celkovou pohyblivosťou seniora. Výbornou prevenciou proti týmto ťažkostiam je najmä udržiavanie tela v dobrej fyzickej a psychickej kondícii. „Naberanie“ svalov vo vyššom veku teda dokáže seniorom zabezpečiť dlhší a aktívnejší život bez zbytočných bolestí.

Ako dopadol výskum?

Uvedený výskum mal za cieľ zmerať svalovú aktivitu a najmä premenu bielkovín na svaly u starších ľudí, ktorí cvičia a aj u tých, ktorí si na pohyb príliš nepotrpia. Vedci teda rozdelili výskumnú vzorku do dvoch skupín. Prvou boli ľudia bez aktívneho životného štýlu a druhú tvorili tí, ktorí sa športu venovali počas celého života. Všetci zúčastnení na výskume dostali do tela látku vo forme izotopu, ktorá mala sledovať premenu bielkovín na svaly pri telesnej záťaži. Odborníci od štúdie očakávali, že neaktívni ľudia budú mať nižšiu tendenciu na rozvoj aktívnej telesnej hmoty a aktívni jedinci zase o čosi vyššiu mieru budovania svalov. Výskum však so sebou priniesol nečakané výsledky. Zistilo sa totiž, že obidve skupiny ľudí mali rovnakú kapacitu na budovanie svalov.

Boduje chôdza i plávanie

„Naša štúdia jasne ukazuje, že nezáleží na tom, či ste počas svojho života pravidelne cvičili. Z fyzickej aktivity môžete mať úžitok kedykoľvek,“ podčiarkol význam výskumu vedecký pracovník Leigh Breen. Ako ďalej tvrdí, je zrejmé, že dlhodobý záväzok k dobrému zdraviu a cvičeniu je najlepším prístupom k dosiahnutiu zdravia celého tela. Cvičenie, hoci sa s ním začalo aj vo vysokom veku, pomáha oddialiť slabosť kostí a svalov. Vedci zároveň zdôraznili, že výskum nemal za cieľ „nahnať“ starších ľudí do posilňovní. Fyzickú aktivitu je potrebné napasovať na možnosti a schopnosti jednotlivca, pričom medzi najvhodnejšie športové činnosti sa radí chôdza, takzvaný nordic walking, teda rýchla chôdza za pomoci špeciálnych palíc, plávanie a bicyklovanie.

Video
Fit s Viktorom

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #Nordic walking #aktívny senior #Fit s Viktorom