Ako si poradiť s bolesťou od zubnej protézy?

Neustálym grimasám na tvári môže byť razom koniec. Odborníci tvrdia, že pod tento problém sa podpisuje predovšetkým nosenie zubnej protézy, ale zodpovedá za neho aj výmena čo i len časti zubov v ústnej dutine za umelé náhrady. Prinášame zaručené recepty, ktoré dajú zbohom ťažkostiam s boľavými zubami či ďasnami.

18.09.2019 06:00
zuby, protéza zubná Foto:
Zvyknúť si na novú zubnú protézu je niekedy viac než ťažké.
debata

Prvá pomoc, soľný roztok

Trenie, nepríjemný tlak, pocit plnosti v ústnej dutine. Zvyknúť si na novú zubnú protézu je niekedy viac než ťažké. Problémy vznikajú nielen pri jedle, ale aj v čase, keď momentálne nekonzumujete žiadne jedlo. Tlak z umelej náhrady môže spôsobiť trenie o ďasná, bolesť a niekedy aj zápaly. K jedným z trikov, ktorý pomôže uľaviť spomínaným ťažkostiam je dôkladné opláchnutie samotnej protézy, ale aj ústnej dutiny soľným roztokom. Na jeho prípravu použite pohár pitnej vody, v ktorom dôkladne rozmiešajte čajovú lyžičku kuchynskej soli. Vykloktajte si s týmto roztokom ústnu dutinu a zubnú náhradu v ňom nechajte pôsobiť niekoľko sekúnd.

Klinčeky rozvoniavajú v ústach

Výborným prostriedkom na odstránenie bolesti zubov, alebo aj tlaku v ústnej dutine je použitie kombinácie korenia klinčeka s olivovým olejom. Bolesti v ústnej dutine pomáha odstrániť látka obsiahnutá v klinčekoch s názvom eugenol, ktorá sa pýši tiež protizápalovými a analgetickými účinkami. Na prípravu tohto zaručeného domáceho receptu použite polovicu čajovej lyžičky mletého klinčeka s niekoľkými kvapkami olivového oleja. Po zmiešaní ingrediencií sa vytvorí vláčna pasta, ktorá sa nanáša na opuchnuté a bolestivé miesta. Po päťminútovom pôsobení sa ústa vypláchnu vlažnou vodou.

Kurkuma zmierni zápal

Aj korenie kurkuma vie šikovne uľaviť od bolesti. Rovnako zmierňuje zápal a rýchlo uľavuje od bolesti v ústnej dutine. Do štvrtiny čajovej lyžičky spomínaného korenia sa pridá zopár kvapiek vody, vzniknutá pasta sa jemne masíruje na boľavé miesta a necháva sa tam pôsobiť tiež po dobu piatich minút. Na záver netreba zabudnúť na kloktanie vlažnou vodou. Proti zapáleným, otlačeným a bolestivým miestam na ďasnách sa osvedčila aj rastlina aloe vera, ktorá sa využíva najmä na liečbu kožných problémov. Ak máte k dispozícii túto bylinu, odlomte kúsok z jej dužinatej časti a v priebehu desiatich minút si pomaly masírujte ďasná. Bolesť by mala ustúpiť po treťom použití po dvadsiatich štyroch hodinách.

A čo tak čierny čaj?

Skvelým pomocníkom proti problémom ústnej dutiny je používanie čajových sáčkov. Tie sa nechávajú na chvíľu nasiaknuť horúcou vodou a po vychladení a vybratí zubnej protézy sa prikladajú na opuchnuté ďasná. Čierny čaj, ktorý obsahuje veľa trieslovín, by mal stiahnuť nepríjemnú bolesť ďasien. Rovnako ako čierny čaj aj nálev zo šalvie má silné antibakteriálne, analgetické a protizápalové účinky. Na prípravu nálevu môžete použiť sušenú, ale aj čerstvú šalviu, ktorým si prepláchnite nielen protézu ale aj ústnu dutinu. A ak by vám skutočne v tejto palete domácich receptov predsa ešte jeden chýbal, vyskúšajte čerstvé figy. Kúsok z nich stačí priložiť na ďasno a nechať chvíľku pôsobiť.

Video
Osviežujúca letná polievka z čerešní

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubná náhrada #ďasná #bolesť zubov