Ananás - ovocie ušité na mieru seniorom

Je bohatý na vitamíny, antioxidanty a enzýmy. Tropická sladká pochúťka dokáže bojovať u starších ľudí s artritídou, problémami s trávením i rakovinou.

12.09.2019 06:00
ananás Foto:
Okrem antioxidantov sa v ananáse nachádza aj vysoké množstvo vlákniny, ktorá na seba viaže škodlivé látky a toxíny.
debata

Pomôže zmierniť zápal

Ananás sa právom pýši vysokým obsahom vitamínu C, ktorý sa spolu s kľúčovým enzýmom bromelínom odporúča na tíšenie bolesti. Spomínaná dvojica látok má silný protizápalový potenciál, a preto sa netreba čudovať, že už len malá dávka ananásu si dokáže hravo poradiť so znižovaním opuchu kĺbov, ktorý sa spája práve s reumatoidnou artritídou. Pre zvýšenie efektu tejto lahodnej potraviny sa odporúča jeho každodenná konzumácia. Postačia už minimálne množstvá, a to napríklad šálka nakrájaného ananásu. Kombinovať sa môže s obilninami i jogurtom. Ak nie je po ruke čerstvý ananás, trochu ho v tomto smere zastúpi aj šťava z jeho plodov. Netreba však zabúdať, že pasterizáciou či konzerváciou ananásu dochádza k vyššiemu riziku zničenia dôležitých enzýmov.

Aj proti nádorom

Rakovina vraj nemá pri pravidelnej konzumácii ananásu šancu. Aj takéto magické účinky sa pripisujú podmanivej chuti tohto tropického ovocia. Za najväčšieho nepriateľa ľudských buniek, ktoré sa môžu pod vplyvom choroby zmeniť na rakovinové bunky, sa považujú najmä voľné radikály. Ide o látky, ktorým chýba elektrón, čím sú viac agresívne pre ľudské telo. Proti voľným radikálom skvele bojuje už zmienený vitamín C. V uvedenom ovocí sa však nachádza aj iný, vskutku kvalitný antioxidant. Beta-karotén sa pričiňuje nielen o žiarivo sýto žlté sfarbenie ananásu, ale aj pod likvidáciu nádorových buniek. Diéta bohatá na spomínanú látku zohráva dôležitú úlohu najmä v boji proti rakovine prostaty. Podľa odboru výživy Harvard School of Public Health sa beta-karotén významnou mierou podieľa na znižovaní výskytu rakoviny hrubého čreva v japonskej populácii.

Okrem týchto antioxidantov sa v ananáse nachádza aj vysoké množstvo vlákniny, ktorá na seba viaže škodlivé látky a toxíny. Ako tvrdí American Cancer Society, vysoký príjem vlákniny z ovocia súvisí so zníženým rizikom kolorektálneho karcinómu. Niektoré štúdie tiež tvrdia, že látka bromelín sa používa pri liečbe zápalu hrdla alebo ústnej dutiny spôsobených ožarovaním.

Do boja s cukrovkou

Viaceré štúdie poukazujú na skutočnosť, že ananás je ovocím, ktoré si môžu dopriať aj diabetici. Vedci upozorňujú, že ľudia s cukrovkou 1. typu, ktorí sú nastavení na diétu s vysokým obsahom vlákniny, majú nižšie hladiny glukózy v krvi. Ľuďom s cukrovou 2. typu sa vďaka ananásu zlepšuje hladina lipidov, cukru a inzulínu v krvi. Veľké množstvo vlákniny a vody sa podpisuje tiež pod pravidelné vyprázdňovanie, zmiernenie pocitov nafúknutia a plynatosti.

Priemerná porcia ananásu obsahuje až 13 gramov vlákniny na 100 g hmotnosti. Odborníci upozorňujú, že denná odporúčaná dávka vlákniny pre ženy je v rozmedzí 21 – 25 gramov denne a pre mužov 30 – 38 gramov. Okrem vyššie uvedených zdravotných benefitov sa lahodné tropické ovocie chváli aj silnými anti-age účinkami. Problémy so starnutím kože, vráskami, stareckými škvrnami či nedokonalosťami pleti môžu byť vďaka antioxidantom z ananásu minulosťou.

Video
Jednoduchý recept na flambovaný ananás. Obsahuje alkohol!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Flambovaný ananás na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #artritída #antioxidanty #ananás #onkologické ochorenia