Ako prežiť infarkt, keď ste sami?

Zlyhanie srdca môže postihnúť každého bez rozdielu veku. V prípade, že vám v tejto situácii niekto podá pomocnú ruku, nemusíte sa ocitnúť v ohrození života. Čo však robiť, ak ste na to sami, ako si privolať pomoc a nespanikáriť?

05.09.2019 06:00
srdce, infarkt Foto:
Podľa lekárov je vhodné pri rýchlom objavení sa príznakov infarktu volať lekársku pomoc.
debata (6)

Poznajte svoj zdravotný stav a reagujte

Objaví sa náhle, ale s varovaním. Odborníci odporúčajú, aby ste boli pripravení chytro rozpoznať varovné signály tohto život ohrozujúceho stavu. Ak poznáte varovné príznaky srdcového infarktu a správne zareagujete, môžete si v poslednej chvíli zachrániť život. A hoci je pritom ťažké zachovať chladnú hlavu, pomôcť si predsa len dokážete. Šanca na prežitie sa zvyšuje s každou sekundou správneho rozhodnutia.

Podľa americkej Asociácie srdcových chorôb patria medzi typické príznaky srdcového infarktu mužov i žien dýchavičnosť, nepohodlie na hrudníku a bolesť v tejto časti tela. Ďalej vystreľovanie bolesti do ramien, ale i čeľustí a krku. Ak zbadáte tieto príznaky, konajte. V niektorých prípadoch sa infarkt môže zameniť za panický atak, teda prudký nával úzkosti. Pri tomto type duševného problému však síce cítite tlak na hrudi alebo ťažko dýchate, iné symptómy srdcového zlyhania sa však zväčša neobjavujú a na prvú pomoc postačí upokojenie pomocou vyššej dávky horčíka.

Ako si byť istý, že ide o infarkt

Dýchavičnosť sa môže objaviť v pokojnom stave, alebo pri fyzickej aktivite. Spája sa často s bolesťou alebo tlakom na hrudi. Väčšina infarktov podľa lekárov zahŕňa tlak či nepohodlie v strede alebo na ľavej strane hrudníka. Tento stav trvá zvyčajne dlhšie ako niekoľko minút, zmizne, ale potom sa zase vráti. Bolesť sa prejavuje tlakom, vyskytuje sa tiež pálenie záhy a pocity na zvracanie.

S veľkou pravdepodobnosťou ide o infarkt vtedy, ak sa vyskytne ostrá bolesť v jednom alebo v obidvoch ramenách, chrbte, čeľustiach, krku, ale aj hornej časti žalúdka. Sprievodnými príznakmi ochorenia sú aj studený pot, nevysvetliteľná a náhla únava, závraty.

Pomôže aspirín? Poraďte sa so záchranárom

Podľa Katedry kardiológie Národného centra srdcových ochorení v Singapure je vhodné pri rýchlom objavení sa týchto príznakov infarktu volať lekársku pomoc. Ak ste sami, pomôcť môže užitie aspirínu, pričom si však treba dávať pozor, či nie ste alergický na účinnú látku tohto lieku.

Aspirín je liek, ktorý môže počas srdcového infarktu rozpustiť krvnú zrazeninu, ktorá zužuje cievu a spôsobuje odumretie časti srdca. V prípade, že šoférujete, zastavte auto a nesnažte sa dostať sami do nemocnice. Prevoz v aute a panika by mohli urýchliť nástup infarktu.

Rozhodne rýchly prevoz do nemocnice

Pokiaľ sa nachádzate v blízkosti človeka, ktorý potrebuje vašu pomoc, snažte sa ho umiestniť do polosedu, uvoľnite mu tesné oblečenie, podajte nitroglycerín, pokiaľ ho užíva. Pri upadnutí pacienta do bezvedomia volajte 112 a vykonávajte okamžitú nepriamu masáž srdca, ktorá by mala byť v pomere 30 stlačení srdca a dva vdychy umelého dýchania až do doby, kedy neprídu záchranári. Pokiaľ sa pacient dostane do 45 minút do nemocnice, môže sa predísť vážnemu poškodeniu srdca.

Spomínanému život ohrozujúcemu stavu sa dá predísť najmä zanechaním fajčenia, vyhýbaniu sa zafajčeným miestnostiam, pravidelným cvičením, obmedzením alkoholu, pravidelným meraním krvného tlaku, cholesterolu, ale aj cukru v krvi.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #srdcový infarkt #srdcovo-cievne ochorenia