Toto sú zaručené tipy na odstránenie stareckých škvŕn

S príchodom šesťdesiatky potrápia nejedného seniora. Starecké škvrny sa vo vyššom veku týkajú rovnako mužov aj žien.

04.09.2019 06:00
seniori, stará žena, babka Foto:
Proti stareckým škvrnám pomáha napríklad pasta z chrenu.
debata

Najčastejšie sa vyskytujú na častiach tela, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu. Tvár, krk či ruky preto trpia týmto kozmetickým nedostatok najviac. Ako si s nimi rýchlo poradiť?

Jablčný ocot

Vďaka vysokému množstvu alfa-hydroxykyselín si poradí s nevzhľadnými kožnými „ozdobami“ takmer okamžite. Nakoľko ocot obsahuje kyselinu octovú, odporúča sa tento potravinový doplnok kombinovať s niekoľkými lyžicami olivového oleja. Natiera sa iba na postihnuté miesta a namiešaný „kokteil“ sa necháva pôsobiť po dobu dvadsiatich minút.

Na začiatku aplikácie treba rátať s miernym zaštípaním pokožky, ktoré by však malo v priebehu chvíle odznieť. Pri senzitívnej pokožke je potrebné použiť viac olivového oleja na úkor octu. Starecké škvrny neodstraňujú len spomínané kyseliny, ale aj vitamín E, ktorý je v bohatom množstve obsiahnutý v olivovom oleji.

Citróny

Kyselina citrónová, ktorá dodáva tomuto tropickému ovociu typickú chuť, sa považuje za známe bielidlo. A to nielen v kozmetickom priemysle. Na zmiernenie sfarbenia škvŕn sa používa citrónová šťava alebo kúsok citrónu, ktorý sa priamo votrie na postihnuté miesto. Odborníci varujú, že spomínanú prírodnú medicínu je vhodné používať mimo slnečných dní. Ultrafialové žiarenie v kombinácii s citrónovou šťavou môže naopak pridať nejaké tie škvrny navyše.

Nakoľko je toto kyslé ovocie výdatným zdrojom vitamínu C, využíva sa aj prirodzená sila spomínaného antioxidantu. Kyselina askorbová, ako sa inak hovorí „céčku“, potláča tvorbu voľných radikálov v tele a zabraňuje tak napríklad vzniku rakoviny kože.

Chren

Pýši sa vysokou dávkou vitamínu C. Špeciálne vďaka tejto korenine dokáže fungovať nielen na úrovni antioxidantu, ale zároveň aj ako inhibítor melatonínu. Ide o hormón, ktorý je všeobecne zodpovedný nielen za kvalitný spánok, ale ovplyvňuje aj pigmentáciu pokožky. Céčko a melatonín vyplavujú z pokožky odolné toxíny a súčasne zvyšujú krvný obeh pre rýchlejšie hojenie rán, ale aj odstraňovanie stareckých škvŕn. Pri zbavovaní sa tohto estetického problému pomáha najmä pasta z chrenu, ktorú vyrobíme zmiešaním spomínanej potraviny s rastlinným olejom. Nanáša sa na škvrny po dobu 15 – 20 minút a následne sa opláchne.

Cibuľa

Aromatická zelenina sa chváli silnými antiseptickými účinkami. Kyseliny, ktoré sa nachádzajú v cibuli pôsobia ako takzvané exfoliačné činidlá. Ide teda o látky, ktoré odstraňujú odumretú časť pokožky. Pri používaní plátkov cibule nás môže odrádzať jej nepríjemná vôňa. Aj v tomto prípade sa cibuľa rozotrie na starecké škvrny a na pôsobenie jej postačí štvrťhodina. Uvedenú procedúru je potrebné opakovať trikrát denne až do zlepšenia stavu pokožky. V prípade, ak sa vám zdá účinok slabý, skúste cibuľovú šťavu zmiešať s polievkovou lyžicou medu, čím sa urýchli proces regenerácie postihnutej pokožky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #staroba #vitamín E #starecké škvrny