Ako súvisí priberanie s horšou pamäťou a myslením?

Nadváha a obezita po šesťdesiatom roku života sa podpisujú pod rýchlejšie starnutie mozgu. Nová štúdia z dielne amerických vedcov presviedča, že vysoký Body Mass Index (BMI) či obvod pásu môžu urýchliť starnutie mozgu až o desať rokov.

05.08.2019 06:00
čítanie v starobe - cibrenie mozgu v staršom veku Foto:
Aký budeme mať mozog v starobe, čiastočne závisí od toho, čo od neho v živote obvykle chceme.
debata

Dôvod na udržanie sa vo forme

U starších ľudí s nadváhou dochádza podľa autorky výskumu Tatjany Rundekovej s najväčšou pravdepodobnosťou k stenčovaniu mozgovej kôry. Prejavy starnutia centrálneho nervového systému sú u obéznych ľudí viditeľné najmä po 65 roku života, čo sa prejavuje najmä problémami s pamäťou, sústredením či učením.

Do štúdie sa zapojilo približne 1300 ľudí s priemerným vekom 64 rokov. Na začiatku výskumu sa respondentom zmeral BMI a obvod pásu. Po šiestich rokoch sa im pomocou mozgového skenovania merala hrúbka mozgovej kôry, ale aj celkového objemu mozgu. Približne okolo 350 účastníkov malo BMI v norme, teda na úrovni pod číslom 25. Päťsto ľudí malo BMI od 25 do 30, čo predstavuje nadváhu a zvyšok nad hranicou 30 bodov, čo svedčí o obezite.

Viac tuku, až o 10 rokov starší mozog

Vedci sa snažili vylúčiť ďalšie faktory, ktoré mohli mať vplyv na stenčovanie mozgovej kôry, a to popíjanie alkoholu či fajčenie. Vyšší BMI bol teda aj u ľudí, ktorí nemali problém s cigaretami a alkoholom hlavnou príčinou úbytku mozgovej kôry. U ľudí s nadváhou bolo každé zvýšenie BMI spojené s tenšou mozgovou kôrou. Z výskumu vyplýva, že čím viac dochádza k úbytku mozgovej kôry, tým narastá pravdepodobnosť vzniku degeneratívnych ochorení mozgu, a to demencie a Alzheimerovej choroby.

Odborníci poukazujú na to, že u dospelých ľudí bez nadváhy je celková miera rednutia mozgovej kôry medzi 0,01 – 0.10 mm za jedno desaťročie. U starších ľudí s nadváhou a obezitou sa tento proces urýchľuje a mozog starne rýchlejšie, v priemere o desať rokov skôr, než za normálnych okolností.

S nižšou váhou sa myslí lepšie

Autori štúdie sa domnievajú, že držanie diéty a chudnutie v staršom veku môžu mať pozitívny vplyv nielen na srdcovocievny systém, ale najmä na zlepšenie kognitívnych funkcií mozgu, a to pamäť, reč a myslenie. Udržiavanie štíhlej línie sa teda odporúča nielen starším ľuďom, ale v podstate po celý život, čím sa zabezpečí čo najmenší úbytok mozgovej kôry. Hodnoty BMI sa majú u zdravých ľudí pohybovať na úrovni medzi 19 – 25 bodmi. Meranie pásu je dôležité najmä z dôvodu zisťovania objemu takzvaného viscelárneho tuku, ktorý je uložený najmä medzi telesnými orgánmi, rozširuje pás a je príčinou viacerých civilizačných ochorení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #mozog #BMI