Koľko kalórií treba spáliť na zhodenie 0,5 kg tuku?

Ľudské telo sa zbavuje kalórií nielen vďaka pohybovým aktivitám a cez deň, ale i v čase nočného odpočinku. Viaceré výskumy poukazujú na skutočnosť, že energiu spaľujeme aj oddychovaním na pohovke či počas nočného odpočinku.

30.07.2019 06:00
senior, dôchodca, penzia Foto:
Medzi športy, pri ktorých dochádza k najväčšej strate kalórií patrí rýchly beh a bicyklovanie.
debata

Chudne sa aj v noci?

Napríklad, človek s váhou na úrovni približne 57 kilogramov sa dokáže popasovať v noci s 19 kilokalóriami (kcal). Ak vážite 70 kg, spálite 23 kcal a pri hmotnosti 84 kg až 28 kcal. Uvedené kalorické hodnoty sú namerané za tridsaťminútový časový úsek. V prípade, že máte 70 kg a spíte v priemere osem hodín, stratíte asi 368 kcal. Oproti celkovému energetickému výdaju za deň, ktorý sa pohybuje na úrovni 2200 – 2500 kcal, sa môže zdať výsledok z nočného spaľovania kalórii príliš nízky.

Pol hodina a vybavené!

Netreba však zabúdať, že už aj bežné činnosti, ktoré si nevyžadujú nasadenie fyzických síl nás dokážu pripraviť o zopár kalórií. Sedenie na stoličke či čítanie knihy si u sedemdesiat­kilogramovej osoby vyžiada približne 42 kcal v priebehu pol hodiny. V snahe o zbavenie sa nadbytočných kilogramov tuku sa nestačí spoliehať na spaľovanie kalórií v noci a počas bežných denných činností. Pre porovnanie, človek, ktorý behá alebo skáče na švihadle tridsať minút, dokáže zlikvidovať okolo 380 kcal. To znamená, že polhodina aeróbnej aktivity schová hravo do vrecka celkové množstvo kalórií spálených počas ôsmich hodín spánku.

Pol kg tuku dolu si žiada riadnu drinu

Metabolizmus človeka pracuje nepretržite v 24-hodinových intervaloch. Nezastavuje sa, ale dokáže sa výrazne spomaliť. Stavu, ktorý hovorí o tom, koľko kalórií minieme za toto obdobie a bez toho, aby sme vytrvalo športovali, sa hovorí bazálny metabolizmus (BMR). Pre lepšiu predstavivosť ide o stav, ktorý je potrebný na udržanie základných psychických a telesných funkcií organizmu pri ideálnych vonkajších podmienkach.

BMR je teda v stave bez fyzickej, mentálnej záťaže a za priaznivých vonkajších podmienok na úrovni 1500 – 1800 kcal. Pri chudnutí sa však vyžaduje spaľovanie kalórií nad nameranú hodnotu BMR. Netreba zabúdať, že na to, aby sme sa zbavili približne pol kilogramu telesného tuku, budete musieť spáliť viac ako 3500 kcal.

Dvíhanie činiek pomáha až po tréningu

Medzi športy, pri ktorých dochádza k najväčšej strate kalórií patrí rýchly beh a bicyklovanie. Pokiaľ vážite 60 kg, spálite pri behu približne 430 kcal a pri bicyklovaní 240 za tridsať minút. Pri 80 kg hmotnosti sú tieto hodnoty vyššie. Beh si „vezme“ až 600 kcal a bicyklovanie 350 kcal.

Zdá sa, že omnoho menší úspech pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov má dvíhanie činiek v posilňovni. Ak máte 80 kg, údajne spálite za pol hodinu len čosi okolo 150 kcal. V tomto prípade je však potrebné zdôrazniť, že cvičenie so závažiami naštartuje metabolizmus, ktorý hrá najdôležitejšiu úlohu v čase až po cvičení, keď dochádza k najväčšiemu úbytku energie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #spaľovanie tukov #odpočinok #metabolizmus tukov