Pomáha káva v boji proti rakovine?

Podľa výskumu Medical Research Berghofer nemá pravidelné popíjanie čierneho moku vplyv na vznik žiadneho druhu rakoviny. Jedným dychom však dodávajú, že podobne je to u kávy aj v prípade údajných protirakovinových účinkov.

28.07.2019 06:00
šálka, káva Foto:
Šálka kávy je pre niekoho rituálom, iní ju pijú, aby sa vzpružili.
debata

Nádory nevyvolá, ani nevylieči

Vedeli ste, že časté pitie lahodného horúceho nápoja závisí do veľkej miery od genetiky? To, či a ako často siahame po šálke kávy údajne predurčujú gény zdedené po predkoch. Ak si aj vaši priami príbuzní radi dopriali dúšok voňavého nápoja, čo-to z tohto zvyku sa prenieslo aj na ich potomkov.

Nová štúdia sa však prioritne nezameriavala na skúmanie otázok vplyvu genetiky na pitie kávy. Zaujímal ju najmä vplyv kávy na vznik rakoviny, respektíve schopnosť čierneho moku nádorové ochorenia potláčať. Výskum sa uskutočnil na vzorke až 300-tisíc ľudí, z ktorého vyplynulo, že medzi konzumáciou kávy a rakovinou neexistuje žiadna súvislosť, a to v pozitívnom ani negatívnom slova zmysle.

Účinnosť potvrdená, ale len na zvieratách

Káva patrí k najobľúbenejším nápojom na svete a po desaťročia sa jej pripisovali zázračné vlastnosti, ktoré sa týkali boja proti rakovine. Tento lahodný nápoj obsahuje komplexnú zmes bioaktívnych zložiek, vrátane látok ako je kofeín a kahweol, u ktorých sa preukázalo, že vykazujú protinádorové účinky v štúdiách na zvieratách. Spomínané výsledky sa týkali len zvierat, u ľudí sa nepozorovali žiadne zmeny. Podľa vedúceho výskumu Staurta MacGregora potenciálny protirakovinový účinok na ľudí nebol stanovený. Výskum sa zameral na zisťovanie súvislosti medzi účinkami kávy a jej vplyvom na typické druhy rakoviny, a to najmä rakovinu prsníka, vaječníkov, pľúc a prostaty.

Z výsledkov experimentu vyplynulo, že pitie čierneho moku nezvyšuje, ale ani neznižuje výskyt spomínaných ochorení. Vedci sa tiež dopracovali k záverom, že pri stanovení kladného alebo negatívneho vplyvu kávy na ľudský organizmus nie je dôležité ani to, ako často si pochutnávame na tomto nápoji.

Nápoj plný sily a energie

Kávové zrná sa chvália 5 – 15 % cukru, 10 – 15 % bielkovín, 20 – 25 % trieslovín a 10 – 15 % vody. Typickou látkou čierneho moku je prírodný alkaloid zvaný kofeín, ktorý povzbudzuje ľudský organizmus a zároveň dáva káve typickú horkú príchuť. Malá šálka kávy obsahuje približne 1 – 3 % kofeínu, ktorý má okrem stimulačných účinkov vplyv na vylučovanie žlčových a žalúdočných štiav, pôsobí močopudne, zvyšuje srdcovú činnosť, zlepšuje funkciu čriev pri zápche, odvodňuje a pomáha zbavovať ľudské telo toxických látok. Účinky kávy sa prejavujú už do niekoľkých minút po jej vypití.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #káva #onkologické ochorenia