Ako Rok prevencie zachraňuje životy

Prvé výsledky v podobe odhalenia nebezpečnej rakoviny hrubého čreva so sebou prináša Rok prevencie 2019, ktorého vyhlasovateľom je Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. Vďaka skríningovým testom sa podarilo od začiatku tohto roka zachrániť nejeden ľudský život.

25.07.2019 06:00
hrubé črevo, rakovina, doktor Foto:
Na včasné odhalenie rakoviny hrubého čreva postačí absolvovanie testu na okultné krvácanie.
debata

Na rakovinu hrubého čreva pritom ročne na Slovensku zomiera viac ako 2300 ľudí. Na včasné odhalenie tohto zákerného ochorenia, ktoré postihuje najmä ľudí nad 50 rokov, pritom postačí absolvovanie testu na okultné krvácanie.

Test na rakovinu hrubého čreva nebolí

Podľa Ministerstva zdravotníctva SR zdravotné poisťovne začiatkom tohto roka rozoslali 20-tisíc obálok s testami na okultné krvácanie. Štatistiky, ktoré sú aktuálne k 27. máju 2019 hovoria jasnou rečou. Vyše dve tisícky poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne podstúpili vyššie spomínaný test, pričom až v 267 prípadoch vyšetrenie potvrdilo krv v stolici. Test na okultné krvácanie si v prvých dvoch mesiacoch od začiatku programu nechalo urobiť presne 1117 poistencov Dôvery. A z 1800 oslovených poistencov Union zdravotnej poisťovne podstúpilo tento test 258 ľudí.

„Metóda adresného pozývania na skríning tohto ochorenia je najúčinnejšia, práve preto sme ju na Slovensku zaviedli. Vieme zachrániť mnoho ľudských životov, ak sa nám podarí presvedčiť populáciu nad 50 rokov, aby sa v dostatočnej miere zúčastňovala na skríningových vyšetreniach,“ hovorí pre Pravdu hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Z údajov certifikovaných kolonoskopických pracovísk za rok 2018 vyplýva, že zo 6750 kolonoskopií sa podarilo zachytiť 179 kolorektálnych karcinómov a 271 včasných karcinómov. Celkovo sa podarilo odstrániť pri kolonoskopii adenómové polypy u 2119 jedincov.

Video
MUDr. Boris Pekárek z Národného onkologického ústavu v Bratislave hovorí o obávanom vyšetrení nazývanom kolonoskopia. Bolí toto vyšetrenie a ako dlho trvá?

V hľadáčiku „preventívok“ sú aj staršie ženy

Ministerstvo zdravotníctva v rámci Roka prevencie plánuje osloviť aj ženy vo veku 50 – 69 rokov, ktoré sa už od septembra môžu zapojiť do skríningových vyšetrení nádorov prsníka zameraných na aktívne vyhľadávanie spomínaného druhu nádorového ochorenia. Aj na tomto programe spolupracuje rezort zdravotníctva s odbornými spoločnosťami a zdravotnými poisťovňami, ktoré budú svojich poistencov na toto vyšetrenie pozývať.

„Skríning rakoviny prsníka je zameraný na aktívne a organizované vyhľadávanie rakoviny prsníka. Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium rakoviny prsníka vo veľkosti len niekoľkých milimetrov. V tejto fáze je rakovina prsníka veľmi dobre liečiteľná bez potreby veľkého operačného zásahu, dokonca väčšinou aj bez chemoterapie či rádioterapie,“ zdôrazňuje Zuzana Eliášová. Na Slovensku je, žiaľ, 5 – 6 % žien diagnostikovaných už s pokročilou rakovinou prsníka a v priemere až 300 žien ročne preto zomrie zbytočne.

Nárok aj na skríning rakoviny krčka maternice

Na jeseň plánuje ministerstvo zdravotníctva rozbehnúť aj skríning rakoviny krčka maternice. Cytologické stery z krčka maternice budú vyhodnocovať certifikované cytologické laboratóriá. Nárok naň budú mať ženy vo veku 23 – 64 rokov. Prvé dva odbery cytológie sa uskutočnia v ročnom intervale, v prípade negativity týchto dvoch cytologických výsledkov sa pokračuje v trojročnom intervale do veku 64 rokov. „Uvedená periodicita platí aj pre poistenkyňu, u ktorej sa začal skríning aj neskôr ako v 23. roku života. Skríning sa vo veku 64 rokov ukončí, ak budú posledné tri cytologické nálezy negatívne,“ uzatvára hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Bezplatných prehliadok pribúda

Ministerstvo zdravotníctva od novembra 2017 rozšírilo rozsah prehliadok u všeobecných lekárov aj zubných lekárov. U ľudí starších ako 15 rokov pribudla napríklad možnosť bezplatnej prevencie formou pečeňových testov. U stomatológa je súčasťou preventívneho vyšetrenia prehmatanie uzlín, deti majú zase nárok na ošetrenie zubnej skloviny fluórom. Preventívne prehliadky sú plne hradené z verejného zdravotného poistenia. Poistenci majú možnosť absolvovať preventívne prehliadky u všeobecného lekára pre deti a dorast, všeobecného lekára pre dospelých, zubného lekára, gynekológa a pôrodníka, urológa, gastroenterológa. Jednotlivé zdravotné poisťovne ponúkajú poistencom v rámci svojich programov aj širší rozsah prehliadok.

Výhody aj pre vodičov seniorov

Starší ľudia majú nárok aj na urologickú či gastroenterologickú preventívnu prehliadku. Prvú spomínanú môžu absolvovať muži nad 50 rokov raz za tri roky. Mužov do 40 rokov sa uvedené týka v prípade, ak sa v ich prvostupňovom príbuzenstve vyskytol karcinóm prostaty. Preventívna gastroenterologická prehliada sa týka poistencov nad 50 rokov raz za 10 rokov a poistencov bez ohľadu na vek s pozitívnou rodinnou anamnézou karcinómu hrubého čreva a konečníka. Pri negatívnej prvej prehliadke sa robia ďalšie v päťročných intervaloch. Profesionálni vodiči sa podrobujú lekárskym prehliadkam každých 5 rokov a po dovŕšení veku 65 rokov každé dva roky. Ostatných vodičov po dovŕšení 65 rokov čakajú lekárske prehliadky každých 5 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krvácanie #rakovina hrubého čreva #rakovina krčka maternice