Zvyšujú vajíčka cholesterol a ohrozujú srdce?

Ak si neviete predstaviť raňajky bez chutných miešaných vajíčok, omelety alebo volského oka a pritom trpíte zvýšeným cholesterolom, nesmúťte. Najnovšie výskumy potvrdzujú, že nie je nutné vynechávať vajcia pri vyššie spomenutom zdravotnom probléme. Prečo je to tak?

20.07.2019 06:00
vajcia, Veľká noc Foto:
Stredne veľké vajce má približne 70 mg cholesterolu.
debata (1)

Zdravie skryté v škrupine

Prvý nápad, no nie vždy najlepší. Ak krvné testy ukazujú vyššie hladiny cholesterolu, znížite spotrebu vajíčok. Viaceré štúdie považujú tento postu za nesprávny. Vajíčka patria k skvelému zdroju kvalitných bielkovín, obsahujú deväť aminokyselín, trinásť základných vitamínov a minerálnych látok, najmä vitamín D, B12, minerály fosfor a vápnik. Väčšina z týchto živín sa nachádza práve vo vaječnom žĺtku, ktorý sa považuje za hlavný zdroj cholesterolu. Netreba však zabúdať, že vajíčko má zároveň nízku energetickú hodnotu, a to len 78 kilokalórií.

Pomáha pri tvorbe hormónov

Denné odporúčané množstvo prijatého cholesterolu sa podľa odborníkov pohybuje na úrovni 300 mg. Stredne veľké vajce má pritom približne 70 mg cholesterolu. Hoci sa môže toto číslo zdať priveľké, je dôležité si uvedomiť, že cholesterol z vajíčka využíva telo na správne fungovanie viacerých telesných procesov. Hoci sa cholesterol vo všeobecnosti považuje za nepriateľa správnej výživy, zohráva tiež dôležitú úlohu v mnohých bunkových funkciách. Potrebný je tiež pre syntézu mužského pohlavného hormónu testosterónu, stresového hormónu kortizolu a ženského pohlavného hormónu estrogénu.

Američania sa báli infarktu

Cholesterol však sám o sebe nemusí byť zlý. Rozdeľujeme ho na HDL, teda dobrý cholesterol a LDL, to je zlý cholesterol. Ak máme v tele príliš veľa zlého cholesterolu, odnesú si to v konečnom dôsledku najmä cievy. Spomínaná látka sa totiž ukladá na stenách ciev a spôsobuje nedostatočný prietok krvi, čo môže viesť k srdcovému infarktu. Otázka, ktorú stále rieši odborná a laická verejnosť spočíva v tom, či skutočne dokážu vajíčka prispievať k vysokému cholesterolu? Prvé varovania na nebezpečenstvo tejto látky prišli z amerických úradov pre zdravotníctvo a potraviny. Vláda USA od šesťdesiatych rokov minulého storočia podporovala názor, že cholesterol je škodlivý a je potrebné ho zo stravy vylúčiť. K tejto myšlienke prispieval aj celkový zdravotný stav americkej populácie, ktorá v danom období konzumovala viac živočíšnych tukov, čo spôsobovalo nárast srdcových infarktov u populácie.

Video
Čajové vajcia

Vajcia nie sú strašiak

Štúdie z ostatných rokov sú vo svojich vyjadreniach opatrnejší. Cholesterol sa už nepovažuje za nepriateľa číslo jeden pre srdce. Otázkou však zostáva, či konzumácia vajíčok dokáže alebo nie ovplyvňovať hladinu cholesterolu. Najnovšie odporúčania sa týkajú jedenia dvoch až šiestich vajíčok týždenne. Niektorí odborníci tvrdia, že jedno vajce denne nemôže spôsobiť zvýšenie cholesterolu, pričom ľudia s vážnymi problémami so srdcom a obezitou musia byť aj v tomto smere opatrní. Niektoré štúdie neodhalili súvislosť medzi vyššou spotrebou vajíčok a zvýšeným zlým cholesterolom. Naopak, zaznamenali stabilný celkový cholesterol. Výskumníci dospeli k záveru, že zvyšovanie cholesterolu vplyvom jedenia vajíčok je do veľkej miery závislé od jednotlivca a nemožno ich aplikovať na každého človeka. Z vykonaného výskumu vyplynulo, že až 70 % účastníkov netrpelo na zvýšený cholesterol a len zvyšných 30 percent zaznamenalo minimálne zmeny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #vajíčka #srdcovo-cievne ochorenia