Predlžuje mierne popíjanie alkoholu život u starších ľudí?

Vedci prichádzajú s prekvapivou štúdiou, v ktorej dávajú do súvisu občasné pitie alkoholických nápojov s nižšou úmrtnosťou vo vyššom veku.

16.07.2019 06:00
víno, pohár, nalievanie Foto:
Za mierne pitie sa považuje konzumácia dvoch až siedmich pohárov vína za týždeň.
debata (6)

Rozsiahly výskum Columbia University v New Yorku tvrdí, že pitie alkoholu v staršom veku môže znížiť riziko predčasného úmrtia. I napriek tomu zostávajú odborníci opatrní a jedným dychom dodávajú, že v súvislosti s touto témou je potrebné vykonať ešte ďalšie kontrolné štúdie. Mierna konzumácia alkoholu by mala podľa výskumu predlžovať život a chrániť srdcovocievny systém, pričom sporadické pitie alkoholických drinkov ochraňuje najmä ženské pokolenie pred mozgovou príhodou. Za mierne pitie sa považuje konzumácia dvoch až siedmich pohárov vína za týždeň. Takéto množstvo alkoholu by malo udržať na uzde depresiu. Naopak, ak sa uvedená mierka prekročí, hrozí riziko zvýšenia výskytu depresívnych a úzkostných porúch.

Vedie víno, ostatný alkohol pokrivkáva

Výskum sa však nezhoduje v účinkoch jednotlivých druhov alkoholov a ich vplyvu na kardiovaskulárny systém. Zatiaľ čo niektoré výsledky preferujú pri ochrane srdca triezve pitie vína a piva, nie však liehovín, iné závery poukazujú na výhody vína a vodky. Štúdiu mohol v danom prípade skresliť aj fakt, že viacero účastníkov výskumu sa držalo zásad zdravotného životného štýlu a najviac vo svojom stravovaní stavili na takzvanú stredomorskú diétu založenú na jedení rýb, ovocia, zeleniny, strukovín, obilnín, rastlinných olejov a semien rastlín.

Pijan si dopraje až 3 poháriky každý deň

Vedci skúmali spolu až osemtisíc starších ľudí, narodených v roku 1931 až 1941, ktorí sa zúčastnili na štúdii hneď na jej začiatku v roku 1992. Odborníci zbierali informácie o návykoch účastníkov dvakrát ročne a od roku 1998 do 2014 raz ročne. Skúmanú skupinu rozdelili do piatich kategórií: celoživotní abstinenti, súčasní abstinenti, ťažkí, mierni a občasní konzumenti alkoholu. Pre zaujímavosť, za ťažkých pijanov sa považovali muži, ktorí si denne dopriali tri alkoholické nápoje a ženy, ktoré pili dva „alko“ drinky každý deň. Občasní konzumenti pijú alkohol najviac jeden deň v týždni, pričom muži v tento jeden deň vypijú maximálne tri a ženy dva poháre alkoholu.

Výskum nie je návodom na pitie

Z výsledkov výskumu vyplýva, že mierni a občasní konzumenti alkoholu mali nižšiu úmrtnosť ako samotní abstinenti. Najväčšiu úmrtnosť mali naopak takzvaní súčasní abstinenti, teda tí, ktorí v minulosti pili často a abstinujú len ostatné roky. U žien mali tendenciu zomierať predčasne mierne a občasné konzumentky alkoholu a najmenej celoživotné abstinentky. Odborníci zároveň varujú, že výskum nemá byť dôvodom na začatie pitia alkoholu, nakoľko v tejto oblasti je potrebné vykonať ďalšie a presvedčivejšie výskumy.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #dĺžka života