Tieto potraviny ochránia mozog pred starnutím

Pohár mlieka, chutná brokolica, ale aj hrsť ovocia či dochrumkava upečená morská ryba. Aj tieto potraviny tvoria základ diétnych programov určených pre starších ľudí. V tomto prípade však nejde o zhadzovanie nadbytočných kilogramov, ale o zabezpečenie dostatočnej ochrany mozgu pred Alzheimerovou chorobou a demenciou.

12.07.2019 06:00
brokolica Foto:
Spomedzi zeleniny je balzamom na mozog jednoznačne brokolica.
debata

Mlieko nielen na kosti, poteší aj myseľ

Výskumníci z University of Kansas Medical center upozorňujú seniorov, aby si dopriali denne minimálne dva až tri poháre čerstvého mlieka. Ako tvrdia, kravské mlieko pomáha v prevencii vzniku Alzheimerovej choroby a demencie, prípadne spomaľuje ich nástup v staršom veku. Štúdia sa zamerala na vplyv mlieka na produkciu látky zvanej glutatión u seniorov. Glutatión, ktorý vzniká v pečeni a nedá sa nahradiť výživovými doplnkami, chráni mozog pred toxínmi a rovnako je tiež považovaný za látku dlhovekosti. S pribúdajúcim vekom klesá jeho produkcia, čo môže spôsobiť rýchlejší nárast chorôb spojených so starnutím, pričom najviac je postihnutý práve centrálny nervový systém. Okrem mlieka jeho tvorbu povzbudzuje srvátková bielkovina a potraviny s vyšším obsahom síry, ako sú cesnak, cibuľa, kapusta, špargľa či reďkovka.

Vďaka brokolici nám to lepšie páli

Spomedzi zeleniny je balzamom na mozog jednoznačne brokolica. Dusená, varená, pripravená vo forme polievok či omáčok mu prináša celú plejádu výživných látok. Pod jeho funkciu ochrancu mozgu sa podpisuje najmä dvojica menej známych látok, a to cholín a vitamín K. Cholín je tiež označovaný ako vitamín B8 a patrí do skupiny látok, ktoré prenášajú informácie medzi nervovými bunkami. Pri nedostatku tohto neurotransmiteru môže dôjsť k vážnemu poškodeniu nervového systému a k poruchám pamäti. Vedci poukazujú na skutočnosť, že akútny nedostatok cholínu v ľudskom tele je spojený s výskytom Alzheimerovej choroby. Skvelými zdrojmi tejto látky sú okrem spomínanej brokolice, aj listová zelenina, strukoviny či oriešky. Vitamín K sa postará o zlepšenie kognitívnych funkcií, a to reči, pamäti, sústredenia a učenia. Spomínanú mikroživinu nájdeme v dostatočnom množstve v špenáte, petržlenovej vňati, žeruche, pšeničných klíčkoch, morských riasach, rybom tuku a mliečnych výrobkoch.

Kari aj kurkuma proti Alzheimeru

Doslova výživovou bombou pre mozog sú strukoviny na čele s rôznymi druhmi fazule. Šošovica, cícer, hrášok a aj spomínaná fazuľa obsahujú vysoké množstvo minerálov, ako sú železo, draslík a horčík. Tieto minerálne látky sú spolu s folátmi potrebné pre správne fungovanie neurónov. Stravu bohatú na strukoviny je vhodné v danom prípade z času na čas dochutiť kari korením alebo kurkumou, ktoré zabraňujú tvorbe plakov v mozgu spôsobujúcich Alzheimerovu chorobu. Z ovocia sú skvelými pomocníkmi v boji proti degeneratívnych ochoreniam mozgu najmä čučoriedky, jahody, maliny či čerešne, ktoré sa chvália vysokým výskytom antokyanínu, ktorý potláča rozvoj demencie. Doplňujúce výživné látky v podobe vitamínu C a E pôsobia ako silné antioxidanty, potláčajú oxidačný stres, zápaly v organizme a celkovo zlepšujú duševné zdravie.

A čo tak MIND diéta?

Zabúdať však netreba ani na ryby a rastlinné oleje, ktoré sa pýšia vysokým množstvom zdravých tukov. Omega-3 mastné kyseliny zabraňujú tvorbe zápalov a okrem výživy pre srdce a cievy tvoria kľúčovú „potravu“ pre ľudský mozog. Losos patrí k najzdravším morských pochúťkam a podľa odborníkov z University of Maryland Medical Center sa v ňom obsiahnuté prospešné tuky starajú o zlepšenie funkcií mozgu, bojujú tiež proti depresii a výkyvom nálad. Podobnými účinkami sa môže pochváliť aj olivový olej, ktorý tvorí základ takzvanej MIND diéty. Slovo mind pochádza z angličtiny a znamená myseľ. Olivový olej spolu s orechami, rybami a zeleninou tvorí základ tohto stravovacieho programu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #mlieko #Alzheimerova choroba #kurkuma #diéty #ľudský mozog