Prečo sú uhorky najlepšou zeleninou pre seniorov?

Ochrana pamäti, znižovanie krvného tlaku či boj proti rakovine. Toto sú len niektoré z vlastností šťavnatých uhoriek, ktoré dokážu obzvlášť bojovať proti rôznym ochoreniam starších generácií.

09.07.2019 06:00
uhorka - vitamíny Foto:
Vysoký obsah vody a nízka kalorická hodnota robia z uhorky skvelú potravinu aj pre tých, ktorí chcú urobiť niečo so svojou líniou.
debata

Dodá vodu počas horúcich dní

Uhorka pochádza z Indie a zaraďujeme ju do čeľade tekvicovitej zeleniny. Medzi najznámejšie druhy patria dlhé plody s hladkou šupkou, ktoré sú známe pod ľudovým názvom šalátové uhorky. Podobnú popularitu majú aj menšie, nakladačky, často používané na prípravu sterilizovaných pochúťok. Plody uhorky obsahujú až 97 % vody, čo z nich robí skvelú šťavnatú potravinu potrebnú na hydratáciu organizmu.

Uhorky si môžeme dopriať kedykoľvek, nakoľko z výživového hľadiska obsahujú len minimum energie. Na sto gramov obsahujú približne 10 kcal. Z makroživín sa chvália iba asi dvomi gramami sacharidov, pričom z tohto množstva je polovica venovaná vláknine. Vitamíny sú zastúpené najmä kyselinou listovou a vitamínom A. Z minerálnych látok a stopových prvkov sa chutné jasno zelené plody chvália vysokým množstvom draslíka, sodíka a tiež železom i horčíkom.

Nemá Alzheimerova choroba šancu?

Seniori oceňujú túto chutnú zeleninu najmä pre vysoký obsah látky zvanej fisetín. Táto zlúčenina sa zaraďuje k silným protizápalovým látkam, ktoré plnia predovšetkým ochrannú funkciu mozgu. Štúdia z roku 2014 uverejnená v časopise Aging Cell Journal potvrdila, že myši, ktoré konzumovali vyššie dávky spomínanej látky majú výrazne nižšie riziko vzniku Alzheimerovej choroby a iných ochorení, ktoré súvisia so starnutím.

Nakoľko sa uhorky chvália poriadnou dávkou draslíka, a to približne takou ako banán, majú výrazný vplyv na udržiavanie srdcovocievneho systému v skvelej kondícii. Konzumácia potravín bohatých na draslík znižuje krvný tlak a pomáha predchádzať vážnym komplikáciám, ktoré sú spojené s hypertenziou a cievnou mozgovou príhodou.

Uhorky vyrážajú do boja proti rakovine

Uhorky sa považujú za skvelú relaxačnú potravinu. Zmierňujú úroveň stresu, ktorý môže z dôvodu oslabenia organizmu vyvolávať u seniorov nepríjemné následky v podobe úzkostných porúch a depresií. K vitamínom, ktoré potláčajú tvorbu stresových hormónov, a to najmä kortizolu, patria predovšetkým biotín, ale aj vitamíny B1 a B5. Vďaka vyššiemu množstvu vlákniny pomáhajú uhorky udržiavať tráviaci systém seniorov v skvelej kondícii.

Vedci zároveň tvrdia, že uhorky uľavujú žalúdku, pôsobia proti nadúvaniu a zlepšujú fungovanie čriev. Vláknina obsiahnutá v uhorkách pomáha zároveň znižovať riziko vzniku rakoviny zažívacieho traktu. Nakoľko sú uhorky bohaté na antioxidanty zvané polyfenoly, beta karotén, flavonoidy a fytonutrienty, dokážu účinne bojovať proti oxidačnému stresu, ktorý poškodzuje bunky a spôsobuje rakovinu.

Video
Recept na uhorkové smoothie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #Alzheimerova choroba #vysoký krvný tlak #onkologické ochorenia #uhorky