Ako zmierniť artritídu chudnutím?

Nepríjemné bolesti v kĺboch sa pripisujú na vrub zápalového ochorenia artritídy. Zahŕňa sériu diagnóz, pri ktorých dochádza k poškodeniu kĺbov. Príznaky choroby je možné podľa odborníkov zlepšiť primeranou stratou hmotnosti. Na mieste je teda výber vhodnej diéty a cvičenia.

08.07.2019 06:00
kĺb - noha - bolesť - artritída - náhradný kĺb Foto:
S pribúdajúcimi rokmi a aj dôsledkom artritídy dochádza k zníženiu pohyblivosti, čo môže viesť k vzniku viacerých sprievodných ochorení, invalidity a smrti.
debata

Pri 100 kg je potrebné zhodiť pätinu váhy

Podľa nedávnych výskumov majú ľudia s nadváhou šancu zmierniť príznaky artritídy tým, že sa zbavia až 20 % hmotnosti. Pri telesnej hmotnosti sto kilogramov, predstavuje uvedené percento až 20 kg úbytok na váhe. Výsledná váha v podobe 80 kg by mala predstavovať nižšiu záťaž najmä na kolenné a bedrové kĺby. Spomínané odporúčanie vychádza z výskumu, ktorý sa uskutočnil na vzorke 240 dospelých ľudí s nadváhou a obezitou nad 55 rokov, ktorí trpeli artritídou. Počas výskumu sa zamerali predovšetkým na úpravu stravy a pravidelné cvičenie.

Chudnutie zmiernilo bolesti a zápaly

Výskumný tím porovnával ľudí, ktorí stratili 20 % hmotnosti s tými, ktorí prišli len o päť percent svojej váhy. Prvá menovaná skupina uvádzala v závere štúdie výrazné zmiernenie bolesti spôsobenej artritídou. Okrem toho, krvné testy u nich odhalili zníženie hladiny zápalových látok, ktoré súviseli so vznikom opuchov a bolesti. Ľudí s malým úbytkom na hmotnosti i naďalej trápili príznaky spojené s artritídou. Vedci poukázali na fakt, že chudnutie na úrovni kedysi uznávaného štandardu, teda 10 % z telesnej váhy v súčasnosti nestačí. Ideálnym riešením je teda zdvojnásobenie straty telesnej hmotnosti.

Šport proti invalidite

S pribúdajúcimi rokmi a aj dôsledkom artritídy dochádza k zníženiu pohyblivosti, čo môže viesť k vzniku viacerých sprievodných ochorení, invalidity a smrti. Pomôcť môže v tomto prípade pravidelná, nenáročná fyzická aktivita. Ďalšia štúdia sa teda zamerala na sledovanie vplyvu dostatočného pohybu na zmiernenie príznakov spojených s rizikom invalidity. Do výskumu sa zapojilo viac ako 1600 ľudí vo veku 70 – 89 rokov. Vedci ich zaradili do programu miernej fyzickej aktivity.

Výskumnej vzorke sa fyzická činnosť pridávala postupne až do maximálneho limitu, 150 minút týždenne. Športové aktivity zahŕňali najmä chôdzu, silový tréning a strečingové cvičenia zamerané na zvýšenie flexibility tela. Počas výskumu, ktorý trval približne dva a pol roka, sa znížilo riziko invalidity až o 18 %. Účastníci tohto experimentu boli teda schopní chodiť bez pomoci približne až jeden kilometer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #artritída #bolesť kĺbov #diéty