Ovplyvňuje káva účinnosť liekov proti úzkosti?

Ľudské telo reaguje na pitie väčšieho množstva čierneho moku zvýšenou podráždenosťou, nervozitou či napätím. A nepomôžu ani lieky na potlačenie úzkosti.

06.07.2019 06:00
káva, mlieko, cukor Foto:
Ľudia, ktorí trpia úzkosťou, by mali byť pri konzumácii kávy obozretní.
debata

Keď si káva nesadne s liekmi

Medzi najznámejšie lieky, ktoré sa udomácnili na liečbu nepríjemných stavov strachu, napätia a nervozity patria benzodiazepíny. Viažu sa na lekársky predpis a účinne zmierňujú pocity úzkosti, záchvaty, uvoľňujú svaly, potláčajú kŕče a utlmujú centrálny nervový systém. U starších ľudí sa tiež využívajú na navodenie pocitov pohody a úpravu spánku.

Štúdia zverejnená v Harvard Women Health Watch upozorňuje, že pravidelná konzumácia väčšieho množstva kávy môže znižovať účinok spomínaných liekov. Káva patrí do skupiny stimulačných nápojov. Povzbudzujúce účinky má vďaka vyššiemu obsahu prírodného alkaloidu zvanému kofeín, ktorý sa radí medzi psychoaktívne látky. Kofeín zvyšuje krvný tlak, zrýchľuje metabolizmus, ale tiež sťažuje nástup spánku a jeho kvalitu.

Čierny mok vyvoláva úzkosť

Podľa spomínanej štúdie, na ktorú sa odvoláva aj portál www.livestrong.com, je káva bežným a bezpečným nápojom pre väčšiu časť populácie, nevynímajúc starších ľudí. Ak sa popíja v nadmernom množstve, to je, ak si pochutnávame na viac ako troch šálkach kávy denne, vyvoláva v tele viacero nepríjemných reakcií a stavov. Typickými ťažkosťami je nespavosť, zvýšená úzkosť, nervozita a pocity neistoty. Z lekárskeho výskumu College of Neuropsychophar­macology vyplýva, že ľudia, ktorí trpia úzkosťou by mali byť pri konzumácii kávy obozretní.

Lieky strácajú až 20% účinnosti

Podľa jednej zo starších štúdií, ktorá bola publikovaná v Medical Biology, sa kontrolovali dve výskumné skupiny. V prvej sa podávali ľuďom lieky proti úzkosti a druhej placebo. V obidvoch skupinách museli respondenti piť kávu s kofeínom a kávu bez tejto stimulačnej látky. Závery výskumu preukázali, že kofeín v dávkach 250 – 500 mg tlmí účinok liekov proti úzkosti.

Podobná štúdia, ktorú uskutočnili na potkanoch, potvrdila spomínané zistenia. Ako uvádzajú niektoré zdroje, účinnosť spomínaných liekov sa môže vplyvom kofeínu znížiť až o približne 20 %. Káva však pri užívaní týchto medikamentov nie je jediným problémom. Do úvahy treba brať aj celý rad iných liekov, ktoré obsahujú pomocné látky, vrátane kofeínu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #káva #podráždenosť