Môže konzumácia červeného mäsa skrátiť život?

Niektorí vedci sa nechali počuť, že červené mäso môže pripraviť ľudí o niekoľko rokov života.

05.07.2019 06:00
mäso, údeniny, klobása, klobásy, slanina, Foto: ,
Štúdia potvrdzuje, že ľudia, ktorí zvýšili príjem červeného mäsa o polovicu porcie denne, si zvýšili zároveň riziko úmrtia počas nasledujúcich ôsmich rokov až o desať percent.
debata (2)

Klobásky a údeniny. Radšej striedmo

Americkí výskumníci sa zhodli, že čím viacej spracovaného mäsa zjeme, tým je väčšia šanca na skrátenie života. Samozrejme, nedávajú dopustiť na občasnú konzumáciu hovädziny či bravčového mäsa v podobe chutného prepečeného steaku alebo niekoľkých prúžkov slaniny. Výskum totiž varuje najmä pred častým pojedaním mäsitých pokrmov.

Na mušku si zobrali zdroje nasýtených mastných tukov, ako sú okrem spomínaných jedál, najmä klobásky, údeniny a iné mäsové pochúťky. Štúdia potvrdzuje, že ľudia, ktorí zvýšili príjem červeného mäsa o polovicu porcie denne, si zvýšili zároveň riziko úmrtia počas nasledujúcich ôsmich rokov až o desať percent.

Ryby sú vhodnou alternatívou

Z výskumu vyplýva, že konzumácia párkov alebo hot-dogov bola spojená s o trinásť percent vyšším rizikom úmrtia, na rozdiel od ľudí, ktorí si pochutnávali na čerstvo pripravených a nie spracovaných mäsitých pokrmoch. V tomto prípade bolo riziko predčasného úmrtia len približne na úrovni deviatich percent.

„Keď ľudia znížia spotrebu červeného mäsa a pridávajú ďalšie zdroje bielkovín, majú nižšie riziko úmrtnosti,“ vysvetľuje pre portál www.wbmed.com vedecký pracovník Dr. Frank Hu. Dobrou správou je, že zníženie konzumácie červeného mäsa a doplnenie zeleniny, vajíčok, mliečnych výrobkov, celozrnných potravín, orechov, ale aj rýb a kuracieho mäsa naopak pridáva človeku nejaké tie roky života navyše. Podľa štúdie nahradenie jednej porcie červeného mäso rybami každý deň počas obdobia ôsmich rokov sa spájalo až so 17 % nižším rizikom predčasného úmrtia spôsobeného jedlom.

Mäso škodilo vraj aj srdcu

Doktor Franku Hu a jeho kolegovia robili spomínaný výskum na takmer 54-tisíc ženách a o polovicu menšom počte mužov, pričom samotný experiment sa začal ešte v roku 1986. Výskumníci skúmali vplyv konzumácie mäsa počas ôsmich rokov. Jedenie väčšieho množstva červeného mäsa bolo viazané na vyššie riziko úmrtia na kardiovaskulárne, respiračné a neurodegeneratívne ochorenia počas nasledujúcich ôsmich rokov.

Výskum nezohľadňoval vek, fyzickú aktivitu, kvalitu stravovania či popíjanie alkoholu, ale len jedenie bravčového a hovädzieho mäsa. Z výsledkov výskumu tiež vyplynulo, že konzumácia červeného a spracovaného mäsa zvyšuje vznik cukrovky 2. typu, kardiovaskulárne ochorenia a niektoré druhy rakoviny.

Za všetko môže cholesterol?

Podľa štúdie sa predpokladá, že účinok mäsa na skrátenie života môže byť spôsobený zvýšeným cholesterolom, železom, konzervačnými látkami a inými zlúčeninami podporujúcimi vznik rakoviny. Okrem toho, červené mäso pôsobilo na rast niektorých baktérií v čreve, ktoré mohli zvyšovať komplikácie spojené s aterosklerózou. Vedci tvrdia, že pre človeka nie je prirodzená konzumácia veľkých porcií mäsa, pričom nezáleží na tom, či je zviera kŕmené trávou alebo nie.

Ako tvrdia, ľudia môžu uspokojiť svoju potrebu bielkovín diétou založenou na konzumácií rastlín, orechov, strukovín, obilnín a semien rastlín. Aj v tomto prípade však netreba zabúdať, že striedma konzumácia mäsa nemôže ľudskému organizmu ublížiť. Mäso totiž na rozdiel od viacerých rastlinných zdrojov bielkovín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #dĺžka života #údeniny #klobása #červené mäso