Ktoré vitamíny ocenia seniorky?

S pribúdajúcimi rokmi rastú aj nároky na výživu. Ženy vo vyššom veku majú na rozdiel od mužov či mladších ľudí špeciálne požiadavky na dopĺňanie niektorých druhov vitamínov. Ako si ich vybrať?

25.06.2019 11:00
kyslá kapusta Foto:
Vitamín B 12 sa takmer vôbec nenachádza v rastlinnej strave, pričom výnimku tvoria len kvasnice a kvasená kapusta.
debata

Viac energie a istý krok

Ochranca nervového systému. Aj takto sa v prípade seniorov hovorí vitamínu B 12. Kyanokobalamín, ako sa odborne nazýva táto mikroživina, sa tiež podieľa na tvorbe červených krviniek a regenerácii buniek. V starobe dochádza často k poklesu tvorby žalúdočnej kyseliny, ktorá sa podieľa práve na získavaní vitamínu B 12 z jedla. To znamená, že tento „béčkový“ vitamín môže prejsť u starších ľudí tráviacim traktom bez väčšieho úžitku. Nedostatok spomínanej látky sa podpisuje pod vážne ochorenia nervov, zapríčiňuje únavu, znecitlivenie a brnenie v končatinách.

Ak patríte medzi ľudí, ktorí nemajú v láske potraviny zo živočíšnych zdrojov, buďte na pozore. Vitamín B 12 sa takmer vôbec nenachádza v rastlinnej strave, pričom výnimku tvoria len kvasnice a kvasená kapusta. Skvelým zdrojom kyanokobalamínu je mäso, vajíčka a mliečne výrobky.

Déčko doplní krátky pobyt na slnku

Krehkejšie kosti, niekedy sa prejavujúce až chorobným stavom osteoporózou, potrebujú vo vyššom veku posilnenie v podobe vitamínu D. Našťastie, ide o jeden z mála vitamínov, ktoré si ľudské telo dokáže vyrobiť samé. Postačí na to len krátky pobyt na slnku. Vystavenie tváre a časti horných končatín po dobu tridsiatich minút dokáže zabezpečiť dennú dávku vitamínu D pre naše telo.

Spomínaná mikroživina zlepšuje vstrebávanie vápnika do kostí, posilňuje svalstvo, imunitný systém a účinne bojuje proti vážnym psychickým ochoreniam, ktoré sa prejavujú stavmi depresie a úzkosti. Odborníci sa domnievajú, že ženy po sedemdesiatke z dôvodu ohrozenia osteoporózou potrebujú väčšie množstvo vitamínu D, než mladšie ročníky. Vitamín D môžeme, samozrejme, získať aj z potravy. Z rastlinných zdrojov sa déčkom chváli najmä kakao, avokádo, kokos alebo ďatle. Zo živočíšnych sa v hojnom množstve nachádza najmä v morských mastných rybách, akými sú losos, makrela a sleď.

Vitamín C zlepší kvalitu pokožky

Vitamín C je známy tým, že pomáha posilňovať obranyschopnosť organizmu, pýši sa však aj mnohými ďalšími výhodami. V organizme funguje ako silný antioxidant proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú bunky, spôsobujú rôzne druhy ochorení a niekedy vyúsťujú do vzniku rakoviny. Pre staršie ženy sa kyselina askorbová, ako sa hovorí tomuto vitamínu, postará o tvorbu dôležitej bielkoviny s názvom kolagén.

Táto látka sa vytráca z ľudského tele už v strednom veku a s ďalšími pribúdajúcimi rokmi je jej žalostne málo. Kolagén sa podieľa na tvorbe a ochrane kostí, zubov, pokožky. Posilňuje tiež steny ciev. Céčko sa osvedčilo aj u fajčiarov, u ktorých dokáže zmenšovať riziko, ktoré hrozí z tvorby voľných radikálov.

Ochránia oči pred degeneráciou

Chorobám očí vo vyššom veku môžeme zabrániť zásobovaním vitamínom A. Patrí k mikroživinám, ktoré si ľudské telo dokáže vyrobiť samo z beta karoténu. Skvelým zdrojom tohto vitamínu je mrkva, melón, marhule, broskyne a rôzne druhy žltej a červenej zeleniny.

Vitamín A zaraďujeme spolu s vitamínom E k najsilnejším antioxidantom, ktoré dokážu spomaliť nástup straty zraku tým, že chránia očné bunky pred poškodením. Vitamín E sa označuje ako vitamín mladosti a staršie ženy oceňujú jeho schopnosť redukovať takzvané starecké škvrny a zmierňovať prejavy starnutia celého tela. Jeho zdrojom sú rastlinné oleje, orechy či semená rastlín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #vitamín C #vitamín D #vitamín A #vitamín B12