Dokáže očkovanie zachrániť seniorom život?

Zápal pľúc, mozgových blán alebo otrava krvi. Aj takéto život ohrozujúce stavy môžu v kritických štádiách ochorenia spôsobiť nebezpečné baktérie a vírusy.

24.06.2019 11:00
lekár očkovanie, vakcína, kliešte Foto:
Najbežnejšie druhy očkovania pre seniorov sú očkovanie proti chrípke, proti pneumokokovým ochoreniam a preočkovávanie proti tetanu a diftérii.
debata

K tým najhrozivejším patria predovšetkým pneumokoky, vírus chrípky či tetanus. Ľudia nad šesťdesiat rokov predstavujú v tomto smere rizikovú skupinu, ktorej sa odporúča pravidelné očkovanie. Viac o prínosoch očkovania pre seniorov prezradila pre Pravda Mgr. Jozefína Kaššová z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Seniori patria k časti populácie, ktorá je náchylnejšia na rôzne vírusové a bakteriálne ochorenia. Je to dôvod, prečo sa u nich odporúča pravidelné očkovanie?

Starší vek so sebou prináša zvýšený výskyt chronických ochorení, napríklad kardiovaskulárnych, onkologických, cukrovky, pokles funkcie imunitného systému a tiež zvyšujúce sa riziko pridružených komplikácií, aj v spojení s infekčnými ochoreniami. Pre seniorov je charakteristická polymorbidita, čo vedie k závažnejšiemu priebehu ochorení, k častým komplikáciám a nezriedka k úmrtiu. Z pohľadu rizika infekčných chorôb je vek nad 60 rokov spojený s vyšším rizikom pneumokokových ochorení a chrípky. Primárnou prevenciou je očkovanie.

Aké sú v súčasnosti najbežnejšie druhy oèkovania, ktoré sa odporúčajú u ľudí v dôchodcovskom ve­ku?

Najbežnejšie druhy očkovania pre seniorov sú očkovanie proti chrípke, proti pneumokokovým ochoreniam a preočkovávanie proti tetanu a diftérii.

Čo spôsobuje pneumokokové ochorenia u seniorov a je pravda, že je táto baktéria odolná voči antibiotikám?

Pneumokokové ochorenia sú spôsobené baktériou Streptococcus pneumoniae (pneumokok). Pneumokok môže byť odolný voči antibiotikám čo znamená, že liečba nemusí byť účinná. Nárast rezistencie a multirezistencie Streptococcus pneumoniae na antibiotiká vplyvom neracionálneho používania antibiotík najmä v ambulantnej praxi, výrazne zúžil voľbu účinnej terapie pneumokokových infekcií, preto je očkovanie vhodný prostriedok na zníženie nepriaznivých dopadov týchto klinicky závažných chorôb.

Ktoré ochorenia zvyšujú riziko výskytu pneumokokových ochorení a akými chorobami sú seniori najviac ohrození v súvislosti s pneumokokovými invazívnymi ochoreniami?

Pneumokok je zodpovedný za viac ako polovicu všetkých úmrtí na zápal pľúc. Ochorenia, ktoré zvyšujú riziko vzniku pneumokokového ocho¬renia sú chronická bronchitída, chronická obštrukčná choroba pľúc, vysoký krvný tlak, kardiálna dekompenzácia, diabetes mellitus.

Ako je to s očkovaním proti pneumokokom, aké sú v súèasnosti možnosti očkovania, je povinné pre starších ľudí?

Očkovanie proti pneumokokom je povinné pre klientov v domovoch sociálnych služieb, odporúčané je pre osoby dispenzarizované bez ohľadu na vek, so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, s metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami, osoby pred splenektómiou (vybratie sleziny), s funkčnou alebo anatomickou aspléniou (nefunkčnou, chýbajúcou či poškodenou slezinou), osoby päťdesiatdeväťročné a staršie. Seniori sú najviac ohrození pneumokokovými invazívnymi infekciami ako sepsa (otrava krvi), zápal mozgových blán a zápal pľúc.

Kedy a ako často je potrebné sa zaočkovať?

V súčasnosti je v Slovenskej republike pre dospelých dostupná konjugovaná vakcína proti pneumokokom. Podáva sa jedna jednorazová dávka. Potreba preočkovania ďalšou dávkou konjugovanej vakcíny nebola stanovená. Vhodné je očkovaťť súčasne, do iného ramena, aj proti chrípke. Proti chrípke je však potrebné, na rozdiel od očkovania proti pneumokokom, preočkovať sa každý rok.

Prečo je dôležité očkovanie u starších ľudí proti chrípke každý rok?

Chrípka je vysoko nákazlivé, vzduchom sa šíriace ochorenie. Človek po prekonaní ochorenia nezíska imunitu, môže sa infikovať opakovane inými kmeňmi vírusu chrípky. Pre väčšinu ľudí je vírus chrípky iba nepríjemná skúsenosť, ale v niektorých prípadoch môže mať vážny priebeh. Najčastejšie komplikácie sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a zápal pľúc. Komplikácie si často vyžadujú hospitalizáciu v nemocnici a u vysoko rizikových osôb (starých a ľudí trpiacich na chronické ochorenie srdca) môžu spôsobiť až ohrozenie života. Pre seniorov je charakteristická polymorbidita, čo vedie k závažnejšiemu priebehu ochorenia na chrípku, k èastým komplikáciám a nezriedka k úmrtiu.

Je pravdou, že prekonanie chrípky nepomáha posilňovať imunitný systém, ale môže naopak ešte viac poškodiť zdravie?

V dôsledku toho, že vírus chrípky naruší a oslabí sliznicu dýchacích ciest, môže dôjsť ku komplikáciám, a to najmä k vírusovému zápalu pľúc a tiež k druhotnej infekcii baktériami a vzniku hnisavého zápa¬lu stredného ucha, prinosových a čelových dutín, nosa, priedušiek a zápalu pľúc.

Aké sú možnosti očkovania chrípky na Slovensku, kedy je ideálne obdobie pre očkovanie a ako často sa treba očkovať?

Očkovanie proti chrípke je najvhodnejšie vykonať v priebehu ok¬tóbra až novembra. Dostatočná ochranná hladina protilátok sa vytvorí po štrnástich dňoch od samotného očkovania. Účinok očkovania trvá približne šesť mesiacov, vírusy chrípky sa menia, preto je dôležité dať sa zaočkovať každý rok.

Aké sú ďalšie možnosti očkovaní povinných či odporúčaných pre seniorov?

V Slovenskej republike sa v súlade s vyhláškou è. 585/2008 Z. z. dospelí povinne pravidelne očkujú proti záškrtu a tetanu. Prvé preočkovanie dospelých proti tetanu a záškrtu sa odporúèa vo veku 30 rokov a ďalej každých 15 rokov. Očkovanie proti tetanu jednoznačne patrí k najúčinnejšej prevencii. Hrozba tetanovej nákazy je v súčasnosti stále aktuálna, najmä pre neočkované alebo nedostatoène očkované osoby. Ochorenie na tetanus je závažná komplikácia poranení rôzneho rozsahu, popálenín, ale aj drobných poranení kontaminovaných pôdou a prachom. Povinne sa očkujú aj osoby, ktoré sú vystavené zvýšenému nebezpečenstvu vybraných nákaz a osoby, ktoré sú profesionálne vystavené zvýšenému nebezpečenstvu vybraných nákaz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #očkovanie #zápal pľúc #Úrad verejného zdravotníctva