Existuje tabletka na dlhovekosť?

Zázračná pilulka, ktorá dokáže predĺžiť život. Niektorí vedci sa domnievajú, že nejde o sci-fi výmysel, ale skutočnosť.

23.06.2019 06:00
senior, dôchodca Foto:
Metformín je vraj skutočným dôkazom boja proti starnutiu.
debata (16)

Zatiaľ čo tento vynález ukrytý v malej tobolke má pomáhať iba diabetikom, ukázalo sa, že pozitívne ovplyvňuje aj dĺžku života.

Je liek na cukrovku elixírom mladosti?

Výskumný pracovník z Izraela, Dr. Nir Barzilai sa počas svojej kariéry zaoberá skúmaním starnutia. Väčšinu času v posledných troch desaťročiach strávil skúmaním lieku zvaného metformín. Spomínaný liek pomáha diabetikom vrátiť hladiny cukru do normálu. Jeho zvláštny účinok spočíva v znižovaní množstva cukru, ktoré telo prijíma z potravy.

Pôvod lieku je v rastline nazvanej Lilac, ktorá sa používala na potlačenie príznakov cukrovky v časoch, keď lekári o tejto chorobe nemali takmer žiadne vedomosti. Vďaka užívaniu „lieku dlhovekosti“ sa podarilo viacerým ľuďom nielen redukovať problémy súvisiace s cukrovkou. Ukázalo sa, že okrem toho znižuje príznaky ďalších ochorení, ktoré priamo súvisia so starobou.

Výskum overí anti-age účinky lieku

Zázračná pilulka by mohla redukovať príznaky demencie, Alzheimerovej choroby, rakoviny i ochorení srdca. Doktor Barzilai je presvedčený, že metformín je skutočným dôkazom boja proti starnutiu. Problém je však v tom, že zdravotnícke organizácie nepovažujú starnutie za chorobu, ale za bežný stav. Nakoľko sa staroba nepovažuje za problém, nie je ju dôvod na liečbu.

V prípade, že by sa celoplošne preukázali anti-age vlastnosti tohto lieku, mohli by sa otvoriť dvere na jeho výskum vo farmaceutickom priemysle. V tejto súvislosti sa vedci zhodli na potrebe ďalšieho testovania lieku, pričom do štúdie zapoja približne tritisíc ľudí, mužov a žien vo veku 65 – 79 rokov, zo štrnástich krajín sveta. Na výskum je vymedzené obdobie asi piatich rokov a už teraz je známe, že náklady naň sa vyšplhajú na 70 miliónov dolárov.

Pozvali si ho aj do Vatikánu

„Cieľom výskumu je pochopiť vlastnosti metformínu pri odďaľovaní chorôb súvisiacich s vekom, a to najmä rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb. Liek by mohol do roku 2050 ušetriť Američanom na zdravotnú starostlivosť až sedem biliónov dolárov,“ uviedol Barzilai pre www.aging.com. Hovorí sa, že práca spomínaného lekára je tak uznávaná, že si ho mali pozvať vysokí hodnostári priamo do Vatikánu. Prednášaním v Ríme sa snažil získať finančné prostriedky na ďalší výskum.

Jeho výskum však zaujal aj šéfov ďalších veľkých firiem, ktoré prisľúbili finančnú pomoc. V tejto súvislosti sa spomínajú finančné dotácie od spoločnosti Google. Ukazuje sa, že ak bude spomínaný liek úspešne testovaný, môže pomáhať predlžovať život nielen bohatých ľuďom. Jeho cena je v súčasnej dobe priam zázračne nízka a pohybuje sa na úrovni piatich centov za pilulku.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná starostlivosť #dlhovekosť #metformin