Je pomalší srdcový tep vo vyššom veku nebezpečný?

Vo všeobecnosti platí, že nižší srdcový tep je znamením dobrého zdravia. V prípade športovcov, atlétov a ťažko pracujúcich ľudí ukazuje na skvelú telesnú kondíciu. Ak sa objaví u starších ľudí, môže narobiť problémy. Prečo je to tak?

21.06.2019 11:00
srdce, rytmus, arytmia Foto:
Pri nižšej srdcovej frekvencii sa netreba ihneď báť o život.
debata

Menej ako 60 je vraj problém

Normálna srdcová frekvencia je u zdravého človeka v rozmedzí medzi 60 – 80 údermi za minútu. Podľa American Heart Association, keď klesne pod úroveň šesťdesiatich úderov za minútu, dochádza k stavu zvanému bradykardia. U seniorov nie je tento stav indikátorom zdravia, ale celého radu vážnych telesných problémov.

K základným príčinám tohto stavu zaraďujeme celkové oslabenie srdca. Z dôvodu horšej kondície bije pomalšie, než v minulosti. Srdcový tep nižší ako 60 úderov za minútu môže predznamenať nástup srdcového infarktu, ale súvisí tiež s nízkou produkciou hormónov štítnej žľazy, spája sa s vysokým krvným tlakom, infekciami srdca a rôznymi zápalovými ochoreniami. Nízka srdcová frekvencia je často spôsobená aj liekmi, ktoré sa predpisujú na vyššie uvedené problémy. Typickým príkladom sú lieky na zníženie krvného tlaku, ktoré ovplyvňujú aj rýchlosť tlkotu srdca.

Zhoršuje sa pamäť a nastupuje únava

Samozrejme, nižšiu srdcovú frekvenciu si môžeme odmerať pritlačením ukazováka na žilu zápästia a odrátať ho po dobu jednej minúty. Ak sme narátali menej ako šesťdesiat úderov za minútu, je treba svoju pozornosť upriamiť aj na ďalšie možné symptómy, ktoré sú spojené s bradykardiou. K najčastejším príznakom tohto zdravotného problému u starších ľudí zaraďujeme únavu, točenie hlavy, problémy s pamäťou, mdloby, poruchy spánku. Tieto zdravotné komplikácie sú spôsobené predovšetkým slabším prietokom krvi do mozgu.

Pri nižšej srdcovej frekvencii sa netreba ihneď báť o život. Spozornieť by však mali staršie ročníky, pretože neliečenie tohto stavu môže mať pre seniorov život ohrozujúce dôsledky, ktoré sú spojené so srdcovým zlyhaním.

Srdce zachránia zdravé tuky

Liečba tohto problému je nutná najmä v prípadoch, ak dochádza k nedostatočnému prekrvovaniu mozgu a tkanív. Ak napríklad nízku srdcovú frekvenciu spôsobujú niektoré druhy liekov, lekár ich môže po dôkladnom vyšetrení znížiť alebo nahradiť inými. Najlepším spôsobom, ako bojovať proti tomuto stavu je udržiavanie sa v dobrom stave športom, prechádzkami a vyváženou stravou. V prípade bradykardie je potrebné zamerať sa na zdravú stravu podobne, ako keby sme mali problémy so srdcom.

Zo stravy sa tak postupne vylučujú nezdravé živočíšne tuky a pridávajú sa tie, ktoré podporujú činnosť srdca. Z taniera sa tak uberajú klobásky, znižuje sa porcia slaninky či smažených vajíčok a, naopak, pridávajú sa nenasýtené mastné kyseliny v podobe rastlinných olejov, semien rastlín, ale aj mastných morských rýb.

Srdcový sval pomáha tiež udržiavať v dobrej kondícii pravidelný pohyb, a to minimálne po dobu tridsiatich minút každý deň. Lekári odporúčajú najmä prechádzky na čerstvom vzduchu, bicyklovanie a plávanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdcovo-cievne ochorenia #srdcový pulz