Trpíte trasením rúk? Možno vám chýba horčík

Magnézium patrí k základným minerálnym látkam ľudského tela. Zabezpečuje správne fungovanie nervovej sústavy, kostrového systému a žliaz s vnútorným vylučovaním. V prípade, že ho máte v starobe nedostatok, môže sa to prejaviť aj nepríjemným trasením rúk.

20.06.2019 11:00
horčík, orechy, banán, mak, čokoláda,... Foto:
K nedostatku horčíka dochádza predovšetkým z dôvodu chabej výživy, liekov, dehydratácie, nadmerného močenia, potenia, hnačky, ale tiež alkoholizmu.
debata

V ľudskom tele sa nachádza len asi 25 gramov horčíka, pričom tak nízka hladina magnézia sa podieľa až na tristo rôznych chemických procesoch. Horčík sa nachádza v bunkách, pričom 60 % jeho obsahu v ľudskom organizme je práve v kostiach. Kľúčovou vlastnosťou tohto minerálu je takzvaná doprava iónov po celom tele. Horčík je nevyhnutný pre aktívny transport iónov, elektricky nabitých častíc, cez bunkové membrány. Jeden z týchto iónov je aj draslík, ktorý reguluje nervové signály, svalové kontrakcie a fungovanie srdca. Bez magnézia by transport draselných iónov cez bunkové membrány nebol možný. Takýto stav vedie k častým kŕčom a neurologickým problémom, vrátane trasenia rúk.

Kedy vzniká nedostatok horčíka?

K nedostatku horčíka dochádza predovšetkým z dôvodu chabej výživy, liekov, dehydratácie, nadmerného močenia, potenia, hnačky, ale tiež alkoholizmu. Jeho nízke hladiny sa objavujú aj v prípadoch, keď sa telo pasuje s problémami s absorbovaním živín, celiakiou či syndrómom dráždivého čreva. K typickým príznakom absencie magnézia sa tiež zaraďuje svalová slabosť, strata chuti do jedla a únava. Dospelí muži potrebujú prijať denne až 420 mg horčíka, pričom ženy si vystačia s o sto miligramami tohto minerálu menej.

Listová zelenina ho má najviac

Pomerne málo známy je fakt, že horčík sa nachádza najmä v zelenej zelenine, a to preto, že je zložkou rastlinného farbiva chlorofylu. Netreba zabúdať ani na celozrnné potraviny, orechy, ale tiež mlieko a mäso, ktoré ho obsahujú v hojnom množstve. K závažným príznakom deficitu magnézia patria záchvaty, abnormálny srdcový rytmus a suchá, šupinatá pokožka. Naopak, ľudia ktorí majú nadbytok horčíka, trpia zvracaním, únavou, slabosťou a svalovými kŕčmi.

Prečo sa trápite trasením rúk?

Netreba zabúdať, že trasenie rúk nespôsobuje len nedostatok horčíka, ale aj stres, nervozita, poruchy štítnej žľazy, kolísanie cukru v krvi, nadbytok kofeínu alebo abstinenčné príznaky. Do značnej miery je tiež sprievodným javom Parkinsonovej choroby. V prípade, že sa vylúčia tieto problémy, je vhodné uvažovať o zabezpečení dostatočnej zásoby horčíka zo stravy či magnéziových tabliet. Zvýšená potreba spomínaného minerálu sa tiež objavuje v horúcom počasí, pri častom potení, strese, napätí, náročnej fyzickej či psychickej práci.

Vitamín B6 zlepší vstrebávanie magnézia

Výskumy, ktoré sa zamerali na sledovanie nízkych hodnôt horčíka v jedálničku, jednoznačne potvrdzujú skutočnosť, že horčík spôsobuje okrem trasenia rúk, kŕčov, triašky aj chvenie či výskyt rôznych tikov. Tieto problémy postupne vymizli pridaním magnézia do stravy. Výborným pomocníkom pri vstrebávaní horčíka v ľudskom tele je vitamín B6 (pyridoxín). Tento vitamín sa nachádza najmä v kvasniciach a pekárenskom droždí. Ďalej ho nájdeme v celozrnnej múke, rastlinných klíčkoch, vajíčkach, natural ryži, zemiakoch, ale i banánoch a avokáde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horčík #magnézium