Čo robiť pri častej nevoľnosti?

Každý deň, v rovnako čase aj trvaní. Presné ako hodinky bývajú ranné nevoľnosti, ktoré nemusia postihovať len tehotné ženy, ale každého z nás.

19.06.2019 12:00
debata

Káva nalačno, zlý nápad!

Ak sa nauzea a zvracanie objavujú pravidelne, lekári hovoria o takzvanom syndróme cyklického zvracania. Ako si s ním poradiť? Nevoľnosť môže byť spôsobená viacerými príčinami. Často sa pod ňu podpisuje infekcia, pokazené jedlo, baktérie, alkohol, nadbytok kávy či cigariet. V tomto smere však nezaostáva ani úzkosť či panické záchvaty. V prípade, ak máme žalúdok „na vode“ v rovnakom čase každý deň, nastáva problém. Odborníci ho pomenovávajú ako syndróm cyklického zvracania a doteraz presne netušia, čo ho vlastne spôsobuje.

Podľa lekárov sa príznaky tohto syndrómu zvyčajne začínajú ráno. Symptómy sú podobné tým, ktoré postihujú gravidné ženy. Začínajú sa nauzeou, napínaním a vyvrchoľujú zvracaním. Zákernosť týchto ťažkosti spočíva v tom, že si nevyberajú len tehotné dámy, ale podobnou silou útočia aj na deti a mužov.

Hrozí dehydratácia a vyčerpanosť

Syndróm cyklického zvracania sa vyznačuje silnými záchvatmi nevoľnosti a zvracania, ktoré sa môžu objaviť aj niekoľkokrát za hodinu, pričom problémy spojené s týmto ochorením väčšinou trvajú dlhšie ako jeden týždeň. Sprievodným javom nevoľnosti bývajú tiež závraty, bolesti hlavy, bolesť brucha, hnačka a dokonca aj horúčka. Počas nevoľnosti sa objavuje aj výrazná citlivosť na svetlo, ktorá vyúsťuje do silných migrén. Nebezpečenstvo spomínaného ochorenia spočíva najmä vo vzniku sekundárnych zdravotných komplikácií. Najčastejšou z nich je dehydratácia, popálenie pažeráka žalúdočnou kyselinou či krvácanie. Bez poškodenia neobchádzajú ani zuby, ktoré sa poškodzujú žalúdočnou kyselinou. V tomto prípade sa zvyšuje kazivosť chrupu a vznika nepríjemný zápach z ústnej dutiny.

Liekom je prevencia

Lekári doteraz nepoznajú špecifickú liečbu syndrómu cyklického zvracania. Niektorými druhmi antacíd, liekov proti nevoľnosti a aj antidepresív dokážu brzdiť intenzitu a frekvenciu zvracania. Kľúč k úspechu pri zbavovaní sa tohto problému spočíva najmä v rozpoznaní spúšťačov, ktoré štartujú vznik syndrómu. K najvážnejším z nich zaraďujeme pitie kávy alebo iných kofeínových nápojov ráno na prázdny žalúdok, prejedanie sa, úzkosti, chronický stres, vystavovanie sa vysokým teplotám, ale napríklad aj nadmerné cvičenie.

Trpia ním najmä deti

Syndróm cyklického zvracania sa vyskytuje vo všetkých vekových skupinách, pričom sa často začína najmä u detí vo veku od 3 do 7 rokov. Podľa Mayo Clinic sa syndróm ťažko diagnostikuje, pretože zvracanie je symptómom mnohých zdravotných problémov. Liečbe napomáha najmä úprava životného štýlu a znižovanie stresu. Ak sa objavia príznaky ako sucho v ústach, smäd, nízka frekvencia močenia, suchá koža, opuchnutá tvár a vyčerpanie je potrebné požiadať o pomoc na lekára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dehydratácia #nevoľnosť #zvracanie #káva