Ktoré potraviny si poradia s telesným pachom?

Odborníci prekvapujú tvrdením, že nepríjemný telesný zápach pomôže potlačiť pravidelné pochutnávanie si na takzvaných bielych rybách.

14.06.2019 11:00
treska, ryba Foto:
Treska chutí výborne s bylinkami.
debata

I napriek tomu, že sa ryby nepýšia príjemnou vôňou, na ľudský odor majú vraj pozitívny účinok. Podľa internistu Dr. Davida Colberta je stav nášho zažívacieho traktu úzko spojený s arómou, ktorú vylučujeme cez kožu. Najväčším vinníkom spomínaného problému je najmä konzumácia červeného mäsa, a to hovädzieho či bravčového. O odpudzujúcu vôňu sa tiež dokážu postarať alkohol, cigarety, káva a pochutnávanie si na cesnaku či cibuli. V prípade cesnaku nepríjemný telesný zápach pretrváva po dobu 48 hodín, cibuľový pach sa dokáže z tela vylúčiť po dvanástich hodinách.

Pre všetkých milovníkov mäsa, ktorí sa zároveň pasujú so silným telesným pachom, majú vedci riešenie v podobe konzumácie bielych rýb. „Telo rozkladá bielkoviny prítomné v mäse tak, že sa popri tomu uvoľňujú nepríjemné pachy. Tento stav nenastane v prípade konzumácie rýb,“ vysvetľuje Colbert. Z bielych rýb sa odporúča najmä treska, tilapia nílska, halibut grónsky i ostriež.

Rajčinami proti poteniu i pachu

Telesný zápach však účinne eliminujú najmä rastlinné produkty a paradajky nie sú výnimkou. Spadajú do kategórie zeleniny, ktorá má silné antibakteriálne a antiseptické vlastnosti a tým pomáha znižovať množstvo baktérií zodpovedných za telesný pach spôsobený jedlom. Paradajkám sa tiež prisudzujú silné adstringentné účinky, čo sa prejavuje blokovaním kožných kanálikov a sťahovaním pórov, cez ktoré sa vylučuje pot. Samotné rajčiny vďaka týmto vlastnostiam udržujú potenie pod kontrolou, pričom dokonca jedna šálka rajčinovej šťavy denne pomáha znižovať telesnú teplotu, čím sa obmedzí aj samotný proces vylučovania vody cez kožu.

Citrusy si poradia s toxínmi

Ranu telesnému pachu dokážu zasadiť tiež citrusové plody a popíjanie rastlinných čajov. K účinným prostriedkom na znižovanie typického pižma zaraďujeme najmä kyslejšie varianty citrusového ovocia, a to citróny a grapefruity. Kyseliny prítomné v tomto druhu ovocia napomáhajú rýchlejšie vyplavovať vodu z tela. Nakoľko citrusy obsahujú aj vlákninu, postarajú sa rovnako o odstraňovanie toxínov súvisiacich so šíriacim sa zápachom. Z aromatických bylín si so spomínaným problémom poradia rozmarín, šalvia, mäta, tymián, koriander, a to vo forme čajov, ale aj ako korenie do jedla. Netreba zabúdať ani na výrazné účinky zeleného čaju, ktorý efektívne bojuje proti telesnému pachu, zápachu nôh a ústnej dutiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ryba #telesný pach