Ako si poradiť so stareckými škvrnami? Jednoducho

S pribúdajúcimi rokmi ich počet narastá. Defekty kože v podobe stareckých škvŕn tak dokážu potrápiť nejedného seniora. Existuje však účinný spôsob, ako sa ich nadobro zbaviť. Stačí na to jeden vitamín.

06.06.2019 11:00
dôchodca, dôchodok, lavička, oddych, staroba Foto:
S pribúdajúcimi rokmi sa mení aj samotný charakter kože.
debata

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom starecké škvrny, takzvané lentigo senilis, sa prejavujú ako tmavohnedé škvrny na pokožke, pričom vznikajú nahromadením stareckého pigmentu zvaného lipofuscín. Táto látka vzniká oxidačným pôsobením voľných radikálov na lipidy a je pre bunky veľmi nebezpečná. Narúša totiž funkciu bunkových membrán, čím dochádza k hromadeniu látok, ktoré organizmus nestíha odbúravať. Bunky sa tak ničia a zanikajú.

Príčinu je preto treba hľadať v oxidačnom strese, ktorý vzniká v dôsledku pôsobenia voľných radikálov. Ide pritom o bunky, ktorým chýba jeden elektrón. Pôsobia agresívne na svoje okolie, pretože sa od nich snažia získať elektrón. Vzniká tak reťazová reakcia, ktorá môže vyústiť do vážnych zdravotných problémov vrátane rakoviny. Ani starecké škvrny však nie sú výnimkou.

Prevencia spočíva v jednoduchom triku, v drobnej úprave stravy. „Zneškodňovaniu voľných radikálov napomáhajú antioxidanty, ku ktorým patria napríklad aj vitamíny E a C,“ vysvetľuje úrad.

Škvrny sú i na pľúcach a mozgu

Starecké škvrny sa často objavujú aj na pľúcach, v nervovom systéme, v mozgu, v obličkách, tukových bunkách, svaloch a iných tkanivách. Pokiaľ starší ľudia prijímajú dostatočné množstvo vitamínu E, starecké škvrny sa prestanú vytvárať. Vitamín E, ktorý nesie označenie ako vitamín alebo elixír mladosti, patrí k najúčinnejším prírodným antioxidantom. Pomáha znižovať úroveň oxidačného stresu a posilňuje imunitný systém.

Seniori môžu oceniť aj jeho schopnosť bojovať proti problémom so zrakom. „Éčko“ priamo podporuje zdravie očí a zlepšuje zrakovú ostrosť. Nakoľko regeneruje bunky, dokáže spomaľovať proces starnutia, revitalizuje tiež vlasy a nechty. Výborným zdrojom spomínanej látky sú orechy, semienka rastlín a rastlinné oleje, ľanový, olivový či sezamový.

„Zaručené“ recepty? Radšej opatrne

Odborníci upozorňujú, že s pribúdajúcimi rokmi sa mení aj samotný charakter kože. Dochádza k rýchlejšej strate tuku, vlhkosti. Pokožka sa stáva citlivejšia a suchá. Okrem dôkladnej výživy bohatej na potraviny s obsahom vitamínu E sa odporúča, aby seniori používali kozmetiku, ktorá je určená pre staršiu pokožku. Pri kožných problémoch sa však vo všeobecnosti odporúča, aby sa zverili do rúk odborníkov.

„Nikdy si neliečte defekty kože sami a nepoužívajte „zaručene účinné“ prípravky odporúčané známymi alebo podomovými dílermi. Ošetrenie kože patrí do starostlivosti odborného lekára. Domácky vykonané ošetrenie môže pozmeniť priebeh ochorenia a významne sťažiť lekárovi stanovenie správnej diagnózy,“ uzatvára úrad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #staroba #vitamíny #vitamín E #antioxidanty