Ako súvisí strata čuchu so skorším úmrtím?

Vedci varujú seniorov pred rýchlym nástupom problémov s podceňovaným zmyslom, čuchom. Vo svojich vyjadreniach zachádzajú ešte ďalej a tvrdia, že starší ľudia, ktorým sa zníži schopnosť rozpoznávať vône a pachy, majú vyššiu pravdepodobnosť úmrtia v nasledujúcich desiatich rokoch života.

03.06.2019 14:36
fajčenie, cigareta, kašeľ Foto:
Dym z cigariet výrazne otupuje čuchové bunky.
debata (1)

Hmat, sluch, chuť, zrak a čuch. Päť ľudských zmyslov, vďaka ktorým dokážeme vnímať svet okolo seba. Ak dochádza u starších ľudí k oslabeniu zraku či sluchu, väčšina z nich nad tým mávne rukou a spomínaný problém pripíšu pribúdajúcim rokom. Čuch je však podľa nových zistení rovnako dôležitý, ako ostatné zmysly. V niektorých prípadoch môže jeho strata predznamenávať aj iné vážne zdravotné ťažkosti.

Odborníci z Michigan State University vykonali počas trinástich rokov výskum na približne 2300 účastníkoch, a to mužoch i ženách vo veku od 71 do 82 rokov. Zamerali sa predovšetkým na význam straty čuchu na zdravie seniorov a riziko skoršej smrti. Výsledky boli prekvapujúce aj pre samotných vedcov. Význam schopnosti vnímať vôňu, pach, či zápach je kľúčový pre dožitie sa čo najvyššieho veku.

Nepodceňujme čuchové bunky

V prípade seniorov, ktorí trpia poškodením čuchu sa až o 50 % zvýšilo riziko smrti v nasledujúcich desiatich rokoch oproti tým, ktorí mali tento zmysel v poriadku. Hoci štúdia môže pomôcť starším ľuďom venovať väčšiu pozornosť uvedenému problému, nevie presne vysvetliť samotnú súvislosť medzi stratou čuchu a úmrtím. Odborníci sa domnievajú, že poškodenie čuchu je už len signálom väčších existujúcich zdravotných problémov.

„Výskumy naznačujú, že čuch je včasným a citlivým ukazovateľom zlého zdravotného stavu, ktorý už prebieha, ale stále nie je klinicky rozpoznateľný pacientom alebo ich lekármi,“ vysvetľuje pre www.healthline.com vedúci výskumu Dr. Honglei Chen. Za najčastejšie choroby, ktoré sa podpisujú pod tieto ťažkosti patrí Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Pomôže aj striedanie vôni a stopka fajčeniu

Postupnú stratu čuchu preto netreba podceňovať a nie je hanbou sa s týmto problémom obrátiť aj na praktického lekára, ktorý môže navrhnúť ďalšiu liečbu u špecialistu. Nakoľko podľa spomínaného výskumu súvisí poškodenie čuchových buniek s celkovým zlým zdravotným stavom, odporúča sa nájsť príčinu ťažkostí a vyliečiť ich.

Existuje však aj veľa „babských“, ale zato osvedčených receptov, ktoré môžu „neposlušný“ nos trochu povzbudiť. Pomôcť môže napríklad skoncovanie s fajčením. Dym z cigariet výrazne otupuje čuchové bunky. Čuch posilní aj pravidelné privoniavanie si k silným vôňam, napríklad esenciálnym olejom, káve alebo kvetom. Vône je treba pomenovať, čím sa do budúcnosti zlepší schopnosť ich rozpoznávania. Poškodenie schopnosti vnímať rôzne pachy môže mať na svedomí aj užívanie rôznych liekov či alergia. Naopak, čuch nakopne pravidelné cvičenie, či prechádzky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čuch #prestať fajčiť #ľudské zmysly