Ako predísť v seniorskom veku psychickým ochoreniam?

S pribúdajúcim vekom rastie aj výskyt duševných ochorení vrátane Alzheimerovej choroby, demencie, depresií a rôznych foriem úzkosti. Aj v tomto prípade však platí, že najlepšou prevenciou je útok.

01.06.2019 11:00
dôchodca, senior, dedko, domov dôchodcov Foto:
Psychické problémy, najmä depresiu a úzkosť, spôsobuje vo veľkej miere aj nadmerný stres.
debata

Najväčším nepriateľom duševného zdravia je nárast odlúčenosti a osamelosti u starších ľudí. Počas života môže dôjsť k strate partnera, priateľov, deti sa rozpŕchnu do všetkých kútov sveta. Samota tak začína tvoriť akési podhubie pre vznik psychických ochorení. Seniori na samotu reagujú horšie, než mladšie „ročníky“. Ak sa izolujú od okolitého života, zvyknú sa ozvať poruchy nálad, pocity beznádeje a zbytočnosti.

Dobrou správou však je, že ani vo vyššom veku nie je osamelosť nevyhnutnou súčasťou života. Existujú však účinné spôsoby, ako sa udržať v skvelej psychickej forme aj po šesťdesiatke. Základným druhom prevencie je obmedzenie sociálnej izolácie. Náladu zlepšujú vychádzky do spoločnosti, prechádzky s priateľmi a kultúrne podujatia. Psychické zdravie dokážu povzbudiť aj spoločenské, kartové hry či skladanie puzzle.

Sviežu myseľ ochráni zdravé telo

V zdravom tele zdravý duch. Pre seniorov to platí dvojnásobne. Vzniku rôznych duševných ochorení je možné predchádzať aj dôkladnou starostlivosťou o svoju telesnú schránku. Starší ľudia z dôvodu zmeny chuti do jedla, či menšou potrebou pitia tekutín, prichádzajú o dôležité výživné látky. S nástupom podvýživy, únavy a vyčerpanosti klesá chuť na prechádzky či športové aktivity.

„Strava hrá významnú úlohu v tom, čo robí naša myseľ. Uistite sa, že máte správne vitamíny, ovocie alebo zeleninu vo vašej strave. Tým, že budete mať vyváženú stravu, budete sa môcť lepšie starať o svoju myseľ,“ odporúča portál www.seniorsforseniors.com. K základným vitamínom, ktoré by nemali chýbať v jedálnom lístku seniorov patrí vitamín C, D a E. Minerálne látky a stopové prvky majú mať zastúpenie najmä v podobe železa, vápnika a zinku.

Zbavte sa stresu, odídu depresie

Psychické problémy, najmä depresiu a úzkosť, spôsobuje vo veľkej miere aj nadmerný stres. Depresia môže podľa Ligy za duševné zdravie zahŕňať pocity smútku, beznádeje, únavy, znížené sebavedomie a pokles sebavedomia, poruchy spánku, ale aj telesné bolesti.

„Každý človek reaguje na vonkajšie podnety svojím vlastným spôsobom. Epizóda depresie môže nasledovať bezprostredne po dramatickej príhode, akou je napríklad úmrtie v rodine, no niektorí ľudia zažijú depresiu bez akéhokoľvek zjavného dôvodu,“ vysvetľuje Liga dôsledky stresu na web stránke www.dusevnezdravie.sk. V primeranom množstve má však stres na ľudský organizmus pozitívny účinok. Dokáže aktivovať ľudí k vyšším výkonom, športovej aktivite či sústredeniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #demencia #Alzheimerova choroba #samota #duševná choroba