Vo vyššom veku si dajte pozor na zrak

Makulárna degenerácia môže u seniorov vyvolať stratu zraku. Ochoreniu očí, ktorým bývajú postihnutí najmä ľudia vo vyššom veku, sa dá zabrániť voľbou vhodných preventívnych opatrení. Základom pre získanie lepšej kondície očí je úprava stravovacieho režimu.

27.05.2019 11:00
oko, sietnica, mihalnice, zrenica, operácia, Foto:
O zdravie očí sa účinne postarajú chemické zlúčeniny zvané antioxidanty.
debata

Horšie videnie nielen v tme

Názov choroby je odvodený od makuly, ktorá sa označuje aj ako žltá škvrna. Ide o najostrejšie miesto videnia, ktoré sa s postupom času poškodzuje. K rizikovým faktorom spôsobujúcim toto ochorenie patrí vysoký vek, hypertenzia, obezita, fajčenie, nadmerné vystavovanie slnečnému žiareniu a chabá výživa.

Ochorenie má dve základné formy, a to suchú a vlhkú. Prvá spomínaná má pomalší priebeh a prejavuje sa zhoršením videnia za súmraku a v tme, neschopnosťou zaostriť. Vlhká forma sa vyskytuje menej často, nastupuje však rýchlo a prináša vážnejšie zdravotné komplikácie. Typické je krvácanie do sietnice, alebo opuchy v mieste najostrejšieho videnia.

Stavte na antioxidanty

O zdravie očí sa účinne postarajú chemické zlúčeniny zvané antioxidanty. V ľudskom tele sa vplyvom stravovania, fajčenia, pitia alkoholu a životného štýlu vytvárajú takzvané voľné radikály, ktoré v tele vyvolávajú oxidačný stres. Tento stav vedie k viacerým zdravotným problémom, vrátane rakoviny. Medzi najlepšie prírodné antioxidanty patria vitamíny C a E.

„Éčko“ označované tiež ako vitamín mladosti najlepšie ochraňuje makulu oka. Nájdeme ho v rastlinných olejoch, orechoch a semenách rastlín. Céčko sa vhodne dopĺňa z rôznych druhov ovocia a zeleniny. Najlepšími zdrojmi sú kivi, citrusové plody, žltá paprika a listová zelenina. Do skupiny vzácnych antioxidantov patria aj luteín a zeaxantín. K ich kľúčovým vlastnostiam patrí ochrana očí a ostrého videnia. Spomínané látky nájdeme v bohatom množstve vo vajíčkach, kapuste, špenáte, cukete, ale i kukurici.

Oko potešia aj zdravé tuky

Riziko vzniku makulárnej degenerácie pomáhajú znižovať aj omega-3-mastné kyseliny. Hovoríme im inak aj zdravé tuky. Vyskytujú sa v niektorých druhoch rastlín, ale aj v živočíšnom tuku. Na rozdiel od nasýtených mastných tukov, ktoré sa nachádzajú najmä v rôznych špekáčikoch, slanine či klobáskach, tie zdravé nenasýtené chránia nielen srdce, mozog, cievy, ale aj nervy vrátane očí. Základnými zdrojmi omega-3-mastných kyselín sú vlašské orechy, mandle, ľanové a chia semienka. Z mäsa najmä ryby, a to losos, sardinky, kaviár, makrela i treska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zrak #zdravé stravovanie #antioxidanty #slepota #makulárna degenerácia