Hrozí šedivým mužom vyššie riziko ochorenia srdca?

Viac šedín znamená vážny problém so srdcom. Prekvapujú vedci úsmevným tvrdením, ktoré však opierajú o seriózny výskum. Sfarbenie pokrývky hlavy je podľa nich jasnou správou nielen o starnutí, ale aj a zdravotnom stave mužského organizmu.

25.05.2019 10:00
test-srdce-1
Nezávisle od rizikových faktorov ohrozujúcich srde, ale aj bez ohľadu na chronologický vek, majú šediví chlapi väčšie riziko ischemickej choroby srdca, tvrdia vedci.
debata (7)

Šedivé alebo biele vlasy bez pigmentu sú prirodzenou súčasťou starnutia. V niektorých prípadoch sa so šedinami pasujú už aj mladí ľudia, alebo tí, ktorým ich gény zadelili do vienka. Vedci sa však nedávno zamerali na hľadanie súvislosti medzi zmenou prirodzenej farby vlasov a ťažkosťami srdca. Ako tvrdia, pod tvorbu šedín a ischemickú chorobu srdca sa vraj podpisujú rovnaké mechanizmy. Spočiatku úsmevný záver má podľa nich oporu vo výskume, ktorí nedávno uskutočnili na vzorke viac ako päťsto mužov. „Nezávisle od rizikových faktorov ohrozujúcich srde, ale aj bez ohľadu na chronologický vek, majú šediví chlapi väčšie riziko ischemickej choroby srdca,“ píše portál www.1mhealthtips.com.

Riziko je hlavne v životnom štýle

Ischemická choroba podľa slovenského Národného portálu zdravia vzniká následkom zníženia alebo úplného zastavenia dodávky kyslíka a živín do srdcového svalu. „Choroba je najčastejšou príčinou úmrtia vo väčšine rozvinutých krajín a hlavnou príčinou hospitalizácií. Hlavnými rizikovými faktormi vzniku choroby sú vysoká hladina cholesterolu, vysoký krvný tlak a fajčenie,“ upozorňuje portál www.npz.sk. Spomínaný výskum Európskej kardiologickej spoločnosti viedol kardiológ Irin Samuel z Káhirskej univerzity. K mechanizmom, ktoré rovnako ovplyvňujú šedivenie vlasov a vznik aterosklerózy zaraďujeme tiež zápaly, poškodenie DNA a hormonálne zmeny. Štúdia teda hodnotila prevenciu šedín u mužov s ischemickou chorobou srdca a u mužov, ktorí týmto ochorením netrpeli.

Šediví chlapi mali väčší problém

Mužov rozdelili podľa sfarbenia vlasov do skupín od najtmavším po biele vlasy. Tmavým vlasom bez šedín priradili číslo jeden a úplne šedivým päťku. Vedci teda zistili, že skóre od čísla tri vyššie je viac spojené s rizikom ischemickej choroby srdca, a to nezávisle od chronologického veku. „Muži s ischemickou chorobou srdca mali štatisticky vyššiu kalcifikáciu koronárnych artérií a vyššie skóre šedivenia vlasov v porovnaní s tými bez ischemickej choroby srdca,“ píše zahraničný portál. Vedci sa i napriek tejto štúdii rozhodli pokračovať vo výskume, pričom tentoraz spoja sily s dermatológmi. Tým, ktorí majú viac šedín odporúčajú vyhýbať sa rizikovým faktorom vzniku kardiovaskulárnych ochorení a navštevovať pravidelne lekárske prehliadky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #šediny #srdcový infarkt #srdcovo-cievne ochorenia