Pomôže fazuľa pri Parkinsonovej chorobe?

Zvláštna strukovina, fava fazuľa, označovaná tiež ako bôb záhradný, dokáže narobiť s telom seniora zázraky. Vedci sa zhodujú na tom, že pomáha potláčať príznaky ochorenia, pre ktoré je typické trasenie celého tela.

23.05.2019 12:00
fazuľa Foto:
Pravidelná konzumácia fazule znižuje aj riziko ochorenia na rakovinu hrubého čreva.
debata (5)

Parkinsonova choroba desí najmä ľudí po šesťdesiatke, ale v niektorých prípadoch sa s ňou pasujú aj ľudia v strednom veku. Zaraďujeme ju medzi ochorenia postihujúce nervový systém. Príznaky choroby zahŕňajú triašku, väčšinou na jednej z horných končatín. Časom sa však priebeh tohto zdravotného problému zhoršuje a prerastá do celého tela. Výsledkom je zhoršená pohyblivosť seniora a výrazná spomalenosť.

Odborníci predpokladajú, že pod toto ochorenie sa podpisujú nízke hladiny dopamínu v mozgu. Tento hormón zaraďujeme medzi prenášače nervových vzruchov. Liečba je preto zameraná na úpravu hladín spomínanej látky v mozgu človeka.

Fazuľa sa hlási o slovo

Zatiaľ čo lekári stále hľadajú účinnú liečbu, niektorí odborníci uprednostňujú v boji proti Parkinsonovej chorobe využívanie prírodných zdrojov. K týmto zdrojom zaraďujeme predovšetkým nenápadnú fava fazuľu, ktorá konzistenciou pripomína šošovicu alebo cícer. Bôb záhradný sa chváli relatívne nízkou kalorickou hodnotou, na sto gramov obsahuje približne 80 kilokalórií. Chutný druh fazule sa pýši ôsmimi gramami vlákniny, rovnakým množstvom kvalitných bielkovín a nízkym obsahom sacharidov. Z vitamínov kraľuje tejto strukovine vitamín A, pyridoxín (vitamín B6) a „céčko“.

Ovplyvňujú nervový systém

Minerálne látky a stopové prvky sú zastúpené najmä draslíkom, horčíkom, vápnikom, sodíkom a železom. Spektrum spomínaných živín šikovne dopĺňa látka s názvom levodopa, ktorá je priamym prekurzorom dopamínu. Z tejto látky sa teda chemickou reakciou vytvára samotný dopamín, čo zlepšuje prejavy Parkinsonovej choroby. Najbohatším zdrojom levodopy sú mladé a nezrelé fazule v samotnom lúsku, pričom sušené plody jej majú o čosi menej. Vedci presviedčajú, že fava fazuľa dokáže potláčať príznaky Parkinsonovej choroby, a to najmä zlepšením motorických funkcií.

Bojuje aj proti rednúcim kostiam

Seniori oceňujú na lahodnej strukovine jej schopnosť bojovať aj proti vysokému krvnému tlaku, ochoreniam srdca a osteoporóze. V boji proti hypertenzii zaberá predovšetkým horčík, ktorý postupne znižuje krvný tlak. Riziko srdcových ochorení a mozgovej mŕtvice sa darí spomaliť vďaka draslíku. Bez primeraného množstva spomínaných minerálnych látok dochádza v ľudskom tele k silným kŕčom, únave a celkovej vyčerpanosti organizmu. Fava fazuľu si pochvaľujú aj ľudia, ktorí sa trápia rednutím kostí. Prírodná pochúťka zabezpečí pre ľudský organizmus okrem vápnika aj vysoký podiel stopového prvku mangánu. Vedecké štúdie preukazujú, že kombinácia mangánu a vápnika pomáha zoceľovať kosti a uľavovať od bolesti chrbtice.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Parkinsonova choroba #osteoporóza #fazuľa